2025 30. kitabı
Öncelikle belirtmeliyim ki kitabı okurken bazı bölümlerinde zorlandım. Bir araştırma nasıl olmalı, nasıl gözlem yapılmalı, nasıl araştırma yapılmalı ve bunlar nasıl karşılaştırılmalı, bir konunun her yönü ile nasıl takip edilmeli görüyorsunuz. Dünyanın bir çok yerindeki biologlarla sürekli iletişim içinde (Kanada, Avusturalya, kuzey ve güney Amerika, Avrupanın bir çok ülkesinde, Güney Afrikaya kadar). Darwin daha çok kuşlar ve bunların zaman içinde gösterdikleri fiziki değişiklikleri inceliyor. Doğa acımasız ve sadece güçlülere yaşam hakkı tanıyor diye bilinen gerçeğin dışında "Doğada sadece güçlüler değil ortama en çok uyum sağlayan adapte olanlar hayatta kalır ve neslini sürdürür." Gücün önemli olduğu kadar ve daha da fazlası gerekli ki bu da uyum. Çevre koşullarına uyum sağlayan her canlı bir sonraki nesline bunu aktararak var olma mücadelesini kazanmıştır. En güzel adapte olanların çiftleşmesi ve yeni nesilinde en iyilerinin bir araya gelmesi sonuçu yeni varyasyonların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bunu onlarca kuş eşleşmesi ile kanıtlamıştır. Okurken bioloji konusunda ne kadar zayıf olduğumu gördüm. Bir çok canlının ki özellikle bunlar köpek ırkı, saf iki ırkın birleşmesi ile varolmuşlar. (Pitbul, bulldog gibi).
Türlerin KökeniCharles Darwin · İş Bankası Kültür Yayınları · 20243,151 okunma