Aile Korunmalıdır
2025 50. kitabı
Yıllar önce kıymetli bir abim demişti ki: "Sen eşine, eşin sana imtihan olacaksınız !" Hayatımında bu kadar veciz çok az söz duymuşumdur. Aile Saadeti kitabı da açıkçası bundan çok farklı bir şey söylemiyor. Allah (cc) rızasını kazanmak gayreti ile şeriatın hükümlerine boyun eğmiş bir ailede nihai olarak bu imtihan başarıyla geçilebiliyor, biiznillah. Ama nefislerin ve arzuların tavan yaptığı hiç bir kaideye arkanın doğru düzgün yaslanamadığı bir evlilik sürdürülmeye çalışıldığında da zorluklar katlanarak gün yüzüne çıkıyor. Aslında bu da tabi bir durumdur; iki bireyin bir arada yaşamaya çalışması ister istemez bazı zorluklar getirecektir. Bu zorluklar da ancak sabır ve iyi niyetle yardımlaşarak ortadan kalkabilir. İnsan sürekli olarak bunları hatırlayarak fiillerini kontrol etmesi ve Allah Resülü'nün (sav) tavsiyelerine kulak vererek hareket etmesi durumunda inşallah bu zorlukların üstesinden gelebilecektir. Rabbim evlerimize huzur versin versin inşallah! En önemli hususlardan biri de sınav öncesinde hazırlıklı olmaktır. Kişi evlendikten sonra bunları öğrenmekte biraz geç kalmıştır; bu nedenle evlenmeden önce aile ilmihallerinin okunmasında hayır vardır. Evlendikten sonra okunmasın demek istemiyorum; tabi ki! Bazı aktarımlar: *** "Ailene namazı emret; kendin de ona sabırla devam et. Senden rızık istemiyoruz; seni biz rızıklandırıyoruz. Güzel sonuç, takvâ ile elde edilir." Taha, 132 Bu âyet indiği zaman, Hz. Fâtıma (r.ah) ile Hz. Ali yeni evlenmişler ve özel bir eve ayrılmış lardı. Fahr-i Kâinat Efendimiz (s.a.v), sevgili kızı Hz. Fâtıma (r.ah) ile damadı Hz. Ali'yi (r.a) sabah namazına kaldırmak için evlerine kadar bizzat teşrif ediyor, zahmete giriyor, kendilerine şefkatle seslenerek, "Allah size rahmet etsin, haydin namaza!" diye çağırıyordu. Buna altı ay devam etti. Süyüti, ed-Dürrü'l Mensur *** Zikir kalbi şeytanın vesvese, hile ve hâkimiyetinden kurtarır. Allah Teâlâ şeytanı “hannas" sıfatıyla tanıtmıştır. Nas, 4 Hannas, sinsi, korkak, boş bulunca dalan, karşı durunca kaçan demektir. *** Duada samimi ve ısrarlı olmalıdır. "Bir kere istedim verilmedi" demek yanlıştır. Allah Teâlâ'dan bir şey istemek başlı başına bir ibadettir. Her ibadete en azından on sevap verilir. Resûlullah (s.a.v), "İnsan, ben Allah'tan istedim de bana isteğim verilmedi, demediği ve istemeye devam ettiği müddetçe istediği kendisine verilir” buyurmuştur. Müslim& Tirmizi Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) şu müjdesi duaya sarılmak için yeterlidir: “Allah Teâlâ, yeryüzünde dua eden hiçbir müslümanın isteğini boş çevirmez, muhakkak bir karşılık verir ya kulun isteği şeyi verir, ya onun yerine kendisinden bir kötülüğü defeder ya da isteğinin karşılığını âhirete saklar." Müslim& Hakim, Müstedrek
Aile SaadetiS. Muhammed Saki Erol · Semerkand Yayınları · 080 okunma