···Okunma: 04 Haziran 2025 20:04 ⸻
Bu eser, “Eşekli Kütüphaneci” olarak bilinen Mustafa Güzelgöz’ün kitap sevdası üzerine yazılmış, onun yaşam öyküsünü kaleme alan muhteşem bir yapıttır.
Eşekli Kütüphaneci, bulunduğu bölgenin ve hatta Anadolu’nun yeniliklere ulaşmasının ancak kitap okumakla mümkün olduğuna inanmıştır. Bu inanç uğruna, ulaşımın olmadığı köylere eşeklerle kitaplar taşımış; belirli bir süre sonra iade aldığı kitapların yerine yenilerini vererek, durmadan akan bir çeşme gibi insanların gönlüne, ruhuna, mantığına bilgi akmasına vesile olmuştur.
Mustafa Güzelgöz öyle nahif, öyle alçakgönüllü bir insandır ki, canla başla çalışırken herkesin kendisini takdir edeceğini, seveceğini düşünmüştür. Maalesef, durum böyle olmamıştır. Kendisini bu yola bedenen ve kalben adamış olsa da kuyusunu kazanlar da eksik olmamıştır.
Her şeye rağmen, birçok çocuğa, kadına, erkeğe kitap sevgisini aşılamış; ailesine ve sevdiklerine, hatta sınırların ötesine bile vazgeçmemenin başarıya ulaşmadaki kilit nokta olduğunu göstermiştir.
Eşekli Kütüphaneci’nin mücadelesi, bugün bile Nevşehir’in Ürgüp ilçesinden çıkıp tüm Anadolu’nun, hatta dünyanın kalbinde taht kurmuştur.
Akıcı üslubuyla o yöredeymişsiniz hissini veren, yansıttığı kültürel değerlerle buram buram Anadolu kokan bu güzel eseri özellikle tüm kitap severlere tavsiye ediyoruz.
Keyifli okumalar.