"Anna Karenina" kitap incelemesi
2025 20. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2025 21:12
Yaklaşık 54 gün süren bir mücadelenin ardından sonunda bitirebildim. Her gün okuyamasam da genel olarak baktığımda iki ayda tamamlamışım. Araya zaman girse de kitabı her elime alışımda bir roman değil de uzun soluklu, derinlikli bir dizi izliyormuş gibi hissettim. Tolstoy’un kaleminde, yalnızca olayları değil, karakterlerin iç dünyalarını da okuyorsunuz. Onların duygu geçişlerine, çatışmalarına tanık olurken empati kurmaktan kendinizi alamıyorsunuz. Kitabın adı her ne kadar Anna Karenina olsa da, odak yalnızca Anna değil. Bu roman, çok katmanlı yapısıyla sizi birçok açıdan sorgulamaya davet ediyor. Ahlaki ikilemler, toplumsal normlar ve bireyin kendi iç sesi arasındaki çatışmalar romanın temelini oluşturuyor. Levin karakteri ise bence eserin ruhunu taşıyan özel bir figür. İnsanın kendi iç dünyasında yaşadığı ikilemleri, anlam arayışını ve sade yaşamın çekiciliğini temsil ediyor. Olayların çok yönlü anlatımı sayesinde farklı açılardan düşünmek mümkün. Tartışmaya açık, çok boyutlu bir örgüsü var. Kitap bittiğinde biraz hüzün hissettim ama “İyi ki okudum” dediğim nadir eserlerden biri oldu. Yeni başlayacaklara şimdiden keyifli ve bol düşünceli okumalar diliyorum.
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,6bin okunma