2025 16. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2025 13:16
Marcus Aurelius halka hitap etmek için değil, kendi ruhunu eğitmek için yazmış ve Stoacı felsefenin temel taşlarından biri olan bu eser ortaya çıkmış. Metin, aforizmalar ve içsel sorgulamalarla dolu. Dili yalın ama aynı zamanda her sayfada sizi düşünmeye zorluyor. Benim için kitapta öne çıkan temalardan biri ölüm ve geçicilikti. ‘Yakında her şey unutulacak. Yakında seni de unutacaklar.’ ‘Ölüm, beni bundan yoksun bırakacağı için mi kötü bir şey?’ ‘İnsanın yaşamı bir anlıktır ve kısa bir süre içinde hepimiz yere serileceğiz.’ Her bölümde ölüm ve unutulacak olmaya vurgu yapıyor, ölüm korkusunu aşmak üzerine kendine telkinlerde bulunuyor. Bunları yazdıktan birkaç yıl içinde ölüm döşeğindeyken söyledikleri de bunu benimsediğini gösteriyor. Bunun yanında erdem, insanın evrendeki yeri, insan ilişkileri ve iç disiplin konularına da değiniliyor. -Ryan Holiday’ın ‘The Daily Stoic’ kitabını öneririm, Marcus’un sözlerini günümüz bağlamında yorumlayan modern Stoacıdır Holiday, -Bir de Melike Molacı’nın ‘Bir İdealin İnşası: Stoacı Dünya Yurttaşlığı’ isimli makalesi faydalıydı isteyen inceleyebilir <3
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Can Yayınları · 202327,9bin okunma