Jamal sadece okunmaz; içine girilir, utanılır, ağlanır, gülünür ve kitap bitince bir daha aynı dünyaya dönülmez.
Jamal – Selahattin Demirtaş
Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde kaleme aldığı yedinci kitabı Jamal, toplumun dışladığı bireylerin yaşamlarına ve sokakların özgürlük arayışına odaklanan etkileyici bir roman. Demirtaş, sade ve içten anlatımıyla okuyucuyu hikâyenin derinliklerine çekiyor; bireyin kimlik arayışı ve insan kalma mücadelesini güçlü bir şekilde yansıtıyor.
Roman, modern dünyanın tüketim ve mülkiyet ilişkilerini, yoksulluğu, sürgünü ve adaletsizliği sorgularken sokakları sadece bir mekân değil, özgürlüğün ve dayanışmanın sembolü olarak resmediyor. “Sokağın sesine kulak vermek değil, o sesin kendisi olmak gerek.” cümlesi, kitabın temel mesajını özetleyen güçlü bir ifade.
Karakterlerin yaşadığı içsel çatışmalar ve duygusal anlar, toplumsal arka planla ustaca örülmüş. Demirtaş’ın samimi üslubu ve insan odaklı bakış açısı sayesinde, Jamal, yalnızca bir bireyin değil, toplumun sessiz çığlığını da duyuruyor.
Ayrıca, yazarın kendi çizdiği tabloyu kitap kapağı olarak kullanması, romanın sanatla olan bağını da güçlendiriyor.