2025 26. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2025 14:18
Hikmet Hükümenoğlu HİKMET HÜKÜMENOĞLU, 1971’de İstanbul’da doğdu. Kar Kuyusu (2005), Küçük Yalanlar Kitabı (2007), 47 Numaralı Kamara (2010), 04:00 (2012), Körburun (2016), Atmaca (2020), Harika Bir Hayat (2023) romanlarının yanı sıra 2018’de Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri adlı öykü kitabını yayımladı. Körburun’la 2017’de Attila İlhan Roman Ödülü’nü ve Harika Bir Hayat'la 2023'te Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı. İnsanların, doğanın, hayvanların ve hatta yağmurların bile birbirine düşman olduğu günler. İnsanlar korkunç bir tükenmişlik ve çürümüşlükle var olma gayretinde. Yaşam veren yağmur artık yağdığı yeri zehirliyor. Kuşlar çıldırmış. Yüksek katlı binaların kalın, ses ve acı geçirmeyen camlarına başlarını vura vura ölüp göç ediyorlar bu şehirden.. Bu delirmişliğin ortasında hayatındaki en önemli şeyleri bir sırt çantasına sığdırabilen, hayattaki en büyük tutkusu atılmış radyoları bulup tamir eden, frekanslar arasında kaybolup radyo dalgalarının hışırtısında evreni dinleyen bir adam yaşıyor Giray.. Eski bir mimar olan Giray, hayatının çalkantılı dönemlerinden ağır hasar almış bir halde yaşamaya çalışıyor. Bir mahalle fırınında çırak olarak çalışıyor. Patronu, patronunun kızı Kiraz ve diğer kalfa Cömert ile savrulup gidiyor bu çıldırmış şehirde. Fakat Kiraz'ın başını tefecilerle derde sokması Giray'ı bu monoton hayattan çekip çıkartıyor. Geçmişinde bıraktığı acı olaylar, eski eşi Defne ve bir cinayetin ortasında buluyor kendini. Ve romanın esrarengiz büyülü dünyası ilmek ilmek örüyor hissiyatını kalbimize. Harika Bir Hayat romanı ile tanıştığım Hükümenoğlu'nun diline aşinaydım. Fakat 04.00 isimli romanı yazarın gücünü ve imgelem şiddetini doruklara çıkarttığı bir yaratım olmuş. Bugünden bambaşka diyemeyeceğim bugünün biraz daha çıldırmış İstanbul'unu düşleyen yazar gerilimle fanteziyi birleştirip, hem mistik hem ütopik distopik ögelerle güçlendirdiği muazzam bir kurgu ortaya çıkartmış. Kitabı okurken baş karakter Giray'ın paralel evrenlerde gezinmesi, radyolarda çalan şarkıları şıp diye bilmesi, erotik ve duygusal pasajların varlığı, her karakterin derinlikli ruh ve durum tahlilleri keyifli bir okuma süreci sunuyor. Çok sevdiğim birinin nitelendirdiği gibi ''bu okuma yolculuğu'' bana keyifli, derin bir düşünme ve edebi haz armağan etti. 04:00
04:00Hikmet Hükümenoğlu · Can Yayınları · 2021660 okunma