···Okunma: 05 Ocak 2025 10:36 Puanımdan anlayacağınız üzere kitabı beğendim. Şimdi kısaca (şüpheli) bir yorum yapmak istiyorum.
Öncelikle konuyu anlatmak için bile Gölge ve Kemik serisinden spoiler vermek zorundayım çünkü bu seri aynı zamanda GvK'nin devamı. Seriyi okumak istiyorsanız görüşürüzz.
Şimdi konumuz şu, GvK'nin son kitabında Karanlıklar Efendisi Nikolai'yı lanetlemiş gibi bir şey yapmıştı ama sonra Karanlıklar Efendisi ölünce Nikolai iyileşmişti.
GvK'den üç yıl sonra gibi bir zaman diliminde Nikolai kontrolsüzce tekrar canavara dönüşmeye başlar, Nikolai bu durumu düzeltmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır ancak kapıda bir savaş ve etrafta çok fazla kaos var.
Gariban Nikolai.
Buradan sonra Spoiler olabilir.
Şimdi öncelikle GvK sevmediyseniz bu kitabı sevmeniz biraz zor. Ana karakterlerin hepsi GvK serisinden. Ben Alina ve Malyen dışındaki karakterlere hasta olduğum için onları tekrar okumak çok hoşuma gitti. Nikolai ve Zoya'nın ilişkisi var ama yok gibiydi Bardugo ship sahnesi yazma konusunda beni delirtiyor ama bir yandan da bu delirme hoşuma gidiyor (ilk yüz sayfada öpüşen karakterlerden bıktık) ve aksiyonu aşkın önünde tutması hoşuma gidiyor. Ve yazım dilini de beğendimi söyleyebilirim, özellikle farklı karakterlerin bakış açılarını görme olayı çok iyi. Nina'nın bölümleri başta sıkıcıydı (bu karakter Kargalar Meclisi'nden, bu seriyi okumadan önce o seriyi okumanız gerek). Ama sonra aşırı sardı, Nina da sevdiğim bir karakter zaten ama Hanne olayı? Ship olduklarını duydum, bu kitapta daha çok dost gibiydiler ve böyle kalmalarını tercih ederim.
Birkaç kişi Zoya'nın gücünün sınırsızlaşmasını doğru bulmamış. Ee bu seriye gelene kadar novellaları saymazsak okuduk beş tane tuğla kadar kitap ve hepsinde öğrendiğimiz sistem bir anda Zoya tarafından sollandı (mantıklı bir açıklaması var bu arada). Açıkçası dürüst olayım ben pek takmadım çünkü ben süpersonik güçlü karakter okumaya bayılırım o yüzden benim açımdan puan kırılacak bir şey yoktu.
Sonuna gelelim. Ehe yani. Darkling seven biri olmama rağmen hortlamasına sevinmedim. Hadi evli evine köylü köyüne ölü mezarına yani abi zorlama artık kaç yüzyıldır hayattasın ÖLDÜĞÜNDE BİLE PES ETMİYORSUN YETER.
Ama puandan anlayacağınız üzere bunu da pek takmadım çünkü kaos kaos kaos yani. Tam benlik.
Sevmediğim iki şey var onlar da Zoyalai ilişkisini bize anlatırken Bardugo'nun bir anda Maraş dondurmacısına dönmesiydi. Gösteriyor sonra hop. Bu kadardı, yemeğin buğusuna ekmek batırıp yedim kelimenin tam anlamıyla (asıl gariban benmişim) ve ayrıca Nikolai'ın iç dünyasını daha çok okumak isterdim.
Bu kadar <3