Eser, 200 maddede (her sayfada 1 madde olacak şekilde) İngilizce dilinin temel bazı prensiplerini, anlama metotlarını ve pratik kısa çözüm önerileri sunmaktadır. MEB'in 12 yıldır vermesini beklediğimiz "yabancı dil öğrenim mantığını" güzel bir şekilde özetlemiş gibi duruyor.
Bazı notları paylaşacak olursak:
- Dil, uzman olmayanların kendi başına ve pratik yapmadan geliştirilebilecekleri bir şey değildir. Bunun için "özel hazırlanmış materyaller" kullanılmalı ve günlük rutinler oluşturulmalıdır.
- Dil öğrenmek için öncelikle: Amacını iyi belirlemeli ve ona konsantre olmalı, sık kullanılan 1000 kelimeyi iyi derecede bilmeli, gramer yapısından önce cümlenin kuruluş mantığı öğrenilmeli ve her gün en az 5 metin okumalı veya o dile her gün belirli oranda maruz kalmalı...
- İngilizce bir metin okurken / dinlerken alt yazıları kapatmalı, her kelimeyi öğrenmek zorunda hissetmemeli, yazılanın / konuşulanın genel maksadı anlaşılmaya çalışılmalı.
- Günlük konuşmalar, şarkı sözleri ve kelime aksanları gibi şeylerin Akademik İngilizce mantığında yeri olmadığı bilinmeli, bu şeylere amacına yönelik olarak az veya çok değer verilmeli.
- İngilizcedeki bir çok kelimenin aynı zamanda "fiil" olarak kullanılabileceğine dikkat edilmeli, bir cümleyi anlamanın en kritik noktasının o cümledeki "ana fiili" bulmak olduğu göz önünde bulundurularak, ezber yaparken bu kelimelerin kullanım biçimleri de hesaba katılmalı.
- İleri derecede okuma-anlama için İngilizcedeki kalıp yapılar iyi bilinmeli. Bu yapılar derli toplu olarak ayrı bir eserden takip edilmeli. Sonuçta, İngilizce tamamen katı kurallardan oluşan bir dildir; bizdeki gibi devrik ifadelerin kullanımı veya özne-zarf-fiil sıralamasının değişebilirliği neredeyse hiç yoktur.
- B1 seviyesine ulaşan birisinin, akademik sınavlara hazırlanması için günde 200 soru çözmesi önerilmektedir. Sınav puanını 1 derece yükseltmek için +200 saat çalışma kuralı olduğundan bahsedilmektedir. (200 saat çalışma karşılığında ortalama 1 sınav puanı artması beklenir.)
Eserde aynı zamanda; İngilizce dilinin ve lehçelerinin tarihi, önemli eser ve yazarları, günümüz sınav modelleri, kesinlikle okunması/takip edilmesi gereken sözlük, eser ve web siteleri ile bu dilin Türkçe mantığından farkları özetlenerek anlatılmaktadır.
Yaşı kaç olursa olsun, tüm İngilizce öğrenen, okuyan ve çalışanlara tavsiye edilebilir.