Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Emre İlsever

174 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Müslümanların Tarihini Yabancıların Gözüyle Okumak ..
Eser, Avrupa'nın en meşhur tarih araştırmacılarından Will Durant'ın (1885-1981), eşiyle birlikte kaleme aldığı büyük tarih ansiklopedisinin Müslümanlardan bahsettiği kısmının müstakil olarak kitaplaştırılmış halidir. İslam'ın çıkışından (M.S. 600) itibaren donuklaştığı 1700 yılına kadar olan süreci özet olarak sunmuş denilebilir. Yazar Durant, tarih serisinin tamamında uyguladığı metodu burada da uygular: Tarih anlatıcısı kimliğiyle, gerçekleşen olayları kronolojik olarak -en az seviyede yorumla- verir. Bu sebeple ne Müslümanları tam memnun edebildiğinden, ne de Batılıları memnun edebildiğinden bahseder. Okuma hızı yüksek birisi için bir günde bitirilebilir. Çok fazla bir katkısı olmasa da yabancı bir gözün bakış açısını anlamak isteyenler için faydalı olacağı kanaatindeyim.
İslam Medeniyeti
İslam MedeniyetiWill Durant · Elips Kitap · 200421 okunma
Reklam
174 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
İslam Medeniyeti
İslam MedeniyetiWill Durant
8.1/10 · 21 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
285 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Stoacı Felsefe ile İslâm Ahlâkının Benzerliğini Ortaya Koyan Eser..
Roma Tarihinin meşhur siyasetçi ve düşünürü Seneca'nın (d. M.Ö. 4) "İyilikler Üzerine" isimli eseri; bildiğimiz anlamda tüm iyilik türlerini, nedenlerini, çıkış noktalarını ve kapsamlarını tek tek ele almaktadır. Bir davranışın ne zaman "iyilik" olarak tarif edilebileceği, niyetin nerede devreye girdiği, insanların ne zaman, kime, ne oranda teşekkür etmesi gerektiği ... adeta bir TV. programı izliyormuşcasına keyifle sunulmaktadır. Stoacı Felsefenin takipçisi olan Seneca, Tanrı'nın lütufla verdiği nimetlerine şükretmek dahil, İslâm Ahlâkında bahsi geçen "hayr", "hasenat", "sadaka", vb. kavramlarla şaşırtıcı derecede benzerlik ve hatta aynîlik oluşturmaktadır. Ne var ki Hz. İsa (as) Kudüs'te ortaya çıktığında kendisine veya havarilerine tâbi olmamış ve çok tanrılı din üzerine olan inancını, M.S. 65'te intihar edene kadar sürdürmüştür. Bununla birlikte akıl ve felsefe yoluyla vardığı tespitlerinin günümüze kadar önemini koruduğunu ve kabul gördüğünü söyleyebiliriz. Düşünme-Felsefe içerikli eserleri okumayı seven, sabırla takip edebilen tüm yaş gruplarına, bilhassa öğretim / yöneticilik vasfı taşıyanlara tavsiye edilebilir.
İyilikler Üzerine
İyilikler ÜzerineSeneca · Doğu Batı Yayınları · 202312 okunma
162 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir Zamanlar Bu Aleme Müslümanlar Hakimdi..
1961 Avrupa doğumlu ödüllü yazar Thomas Bauer'in "Neden İslam'ın Ortaçağı Yoktu?" isimli eseri; hacmi küçük, akademi diline nazaran hafif sade, kaynakçası ve ilmî atıfları ise bol, tarihî bir araştırma eseridir. Genel olarak; Müslüman halkların Hz. Muhammed (sav) ile başlayan serüveninde hiçbir zaman Avrupadaki gibi karanlık bir ortaçağ yaşamadığına, bilakis Moğol Istilasına kadar sürekli medeniyetlerini geliştirdiklerine, bilimsel ilerlemeler kaydettiklerine, istila sonrası ise kısa sürede toparlanıp sosyal adalete dayalı nizam kurduklarına değinmektedir. Bununla birlikte, bir ilave olarak belirtmemiz lazım ki, modern dönemde -şimdilerde- maalesef Müslümanlar bu üstünlüklerini bariz bir şekilde kaybetmiş, uzunca bir süredir gerileme devrini atlatamamışlardır. Eser, bu manada derin tespitlere ilham olacak hüviyettedir. Okumayı seven, kitaplara vakit ayıran herkese, bilhassa tarih meraklılarına tavsiye edilebilir.
Neden İslam’ın Orta Çağı Yoktu ?
Neden İslam’ın Orta Çağı Yoktu ?Thomas Bauer · Runik Kitap · 2021158 okunma
Reklam
416 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
İnsanlığın Karanlık Çağı
Eser, bahsedildiği gibi, pek de dakikalar içinde bitirilebilecek bir eser değil, başta onu söylemiş olalım... hele ki eserde geçen ve dikkatini celbeden konulara dönüp farklı kaynaklarda araştırmalar yapan birisi için neredeyse haftalarını alabilecek bir hacimde diyebiliriz. İşleyişi çok güzel: her sayfasında bir konu, kişi veya anıta yer veriyor, karşı sayfasında ise ilgili bir resim. Neredeyse kronolojik olarak insanlık tarihinin en karanlık, yazılı kaydının en az olduğu dönemlere değiniyor. Ansiklopedik bir üslupla, tarafsız bir tarihçi tarzında yazılması bir diğer artı puanı. Ancak bence kesinlikle olmasını beklediğimiz kimi konulara hiç yer verilmemiş maalesef. Örneğin; Kızılderili kabileler, Hititler, Aborijinler, Ur Kenti (Hz. İbrahim), Kehf Ashabı, Göbekli Tepe, Kafkas halkları, ... ilk akla gelenler. Açıkçası bunların esere alınmayıp Roma Tarihi üzerine çokça durmasını biraz yanlı buldum. Eksikliklerine rağmen tarihi merak eden her yaşa kesinlikle tavsiye ederim.
Dakikalar İçinde Antik Dünya
Dakikalar İçinde Antik DünyaCharles Phillips · Kronik Kitap · 2022274 okunma
124 syf.
5/10 puan verdi
Ahlâk İlmine dair..
Eser Osmanlının son döneminde okutulan bir nevi hülasâ ilm-i ahlak eserlerinden birisi... Maalesef günümüz Türkçesine tam çevrilememiş; kimi kelime ve terkibler eski lisanda kalmış. Üstelik tüm konuları soru sorarak ele alması ve cevabını delil sunmadan, ezbere dayalı tek bir kalemde vermesi ilmî değerini düşürüyor. Belki bu türlü eserler daha ziyadesiyle pratik ders notu arayanlara hitap edebilir... Tavsiyem: Aynı konuları daha kapsamlı ve delilleriyle zenginleştirerek ele alan Ahmet Hamdi Akseki Hocanın "Ahlak İlmi" isimli eseridir.
İlm-i Ahlâk ve Ulûm-ı Dîniyye Dersleri
İlm-i Ahlâk ve Ulûm-ı Dîniyye DersleriAli Rızâ Kudsî Efendi · 20221 okunma
258 syf.
2/10 puan verdi
Şeytana ve Masonlara Hizmet Eden Bir Adam: Crowley
Kitap son derece kötü bulduğum bir tercümeye sahip, sanırım mot a mot bir çeviri yapılmış. Kesinlikle mana ve maksat gözetilmemiş. Neredeyse hiçbir özel imge ve ifade düzeltilmemiş, olduğu gibi, yalın haliyle sunulmuş okuyucuya. Ayrıca kitaba sağlam bir giriş-açıklama yazısı beklerdim, açıkçası biraz hüsrana uğradım. Mısırlı alim ve yönetici Thoth'un eserine dair ise hiçbir şey yazılmamış. Kitap tamamen "dünyanın en kötü insanı" ve şeytanın avukatı lakaplı Crowley'in "Tarot Kartları"na dair açıklamalarından oluşmakta... Thot'un orjinal eserine değinilmemektedir. Crowley ise malum, mason üstatlarından birisi, bu çalışması onun yıllarını almış. Neticede Tarot Falı olarak da bilinen bir nevi gizemli bir ilim oluşturdu. Bunu daha çok Kabala'yı anlamak ve masonların sihir ile uğraşmasına vesile olmak maksadıyla yaptı. Amacına da ulaştı... Bu işi çok sonraları sair insanlarla da paylaştı. Bir dönem İngiltere'de "dünyanın en kötü kişisi" ilan edildi. Kitap belki sadece tarot işleriyle ilgili meraklılarına hitap ediyor diyebiliriz. Okumadan önce Thoth'un Kitabına dair hikmetli bir şeyler bulabilirim ümidiniz varsa, kesinlikle tavsiye etmem. Daha çok Corwley'in din ve bilimi hiçe saydığı bir kısım deli saçması şeyleri bulabilirsiniz...
Thoth'un Kitabı & Mısır Tarotu
Thoth'un Kitabı & Mısır TarotuAleister Crowley · GECE KİTAPLIĞI · 06 okunma
231 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.