Burnunun Direği Sızlarken Güldürmek Becerisi.
2025 49. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2025 07:54
Bir boşlukta hemen şunun incelemesini yapayım dedim ama tat kaçırıcı ipucu vermeden nasıl olacak; bakacağız göreceğiz. Seray Şahiner'in Şubat 2025'te çıkardığı bu kitabı çok merak ederek kütüphanemi ekledim. Yazarın ilk Gelin Başı kitabını okumuştum. Oradaki hikayeleri çok beğenmiştim ve hayran da olmuştum yalan değil:) dedim ki seninle anlaşacağız Seray'cım Şahiner hikaye kitabından sonra bu romanı okumak sıra olarak biraz karışık geldi. Ama çok da önemli değil. Kitabın içerisinde Samatya'da yaşayan 3 ailenin hikayesini anlatıyor. Daha ilk sayfalardan itibaren yüzünüze tokat gibi çarpan yerler var. Samatya'da çocuk olmayı daha ilk sayfalardan öyle dehşetle gördüm ki, sayfayı kapatıp duvara boş boş baktığımı biliyorum. Ancak kitap ilerledikçe kitap beni Samatya'nın içine dahil etti. Benim günlük hayatımda olağan dışı diye düşündüğüm şeyin, bazı çocukların her günkü kabusu olması bir zaman sonra bende de donmaya sebep oldu. Tepkisizleştim. Kitabın sonuna geldiğimde bu tepkisizliği fark edip tüylerim diken diken oldu. Demek ki dedim oradaki aileler ve yetişkinlerde her gün maruz kaldıkları şeylere alışıyorlar. Kitap 3 bölümden oluşuyor. 3 bölümde çocuk dilinden anlatıyor olayları. Kitabı okuyanlar bilecek ki Melek'in eşi ile tanışması hiç konu edilmemiş. Eleştiri olarak bu birçok incelemede var. Ne mutlu ki, bu kitabı Seray Şahiner ile konuşma fırsatım oldu. Orada bu soru sorulduğunda şöyle bir cevap verdi; "romandaki anlatıcı çocuk olduğu için arada bazı olayları atmak durumunda kaldım. Ayrıca burada önemli olan Melek'in hikayesi değil, burada önemli olan 3 çocuğun yaşadığı olaylar" bu cevap beni yeterince tatmin etti. Bir de Seray Şahiner ile ilgili şunu çok seviyorum, kitaplarını hep "mutlu yaşadılar" ile bitirmek zorunda hissettirmiyor. Bize alternatif bir dünya, bize Cennet vaat etmiyor. Kitabın sonu umutlu bitse bile, dünyamızdan kopuk ve ütopik değil. Ve kitabın içerisinde başka dikkatimi çeken şey de, küçükken yaşadığı zorlu olaylardan sonra anne olan Melek'in, anne olmaya çalışırken hep ideal yapmaya çalıştığı davranışlar fakat bu yıpranmışlıkla anneliğinin de istemediği bir yere gitmesi. Ve bütün bunlar olurken kitap boyunca, Seray Şahiner burnumuzu sızlatıp ama bizi güldürüyor. Aynı hayat gibi.... Cağnımmm Seray Şahiner, sen hep yaz, biz hep okuyalım
Vatan Millet SamatyaSeray Şahiner · Doğan Kitap · 20251,436 okunma