2025 7. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2025 00:00
Bilgi ağırılıklı tarihi yoğunluğu fazla olan kitapları sabırla okuyamadığımdan bu kitap benim için çok iyi oldu. Akıcı cümleleri, kısa bölümleri, hikayeleşen anlatımı ile Osmanlı hakkında güzel bir eser olmuş bence. Tarih hakkında derin bilgilere sahip olan kişiler için fazla basit gelebilcek bir kitap. Bu kitabı okurken zihnimden ''nerden nereye'' kelimleri gitmek bilmedi. Alıntı örnekleri vererek bu durumu anlaşılır hale getirmek istiyorum. syf 14 : '' haksızlık, murabahacılık, inhisarcılık ve hırsızlık gibi suçlar Türkler arasında meçhuldür. Öyle bir dürüstlük gösterirler ki, insan çok defa Türklerin doğruluklarına hayran kalır.'' bu cümle yazarın söylemine göre Fransız generallerden Conte de Bonneval kişisine aitmiş. şimdi soruyorum size bu düşünceden eser kalmış mıdır? Elbette hala bu tür insanlar vardır ama Türk toplumu bu seviyede kalabildi mi? Hayır. İnsanlar yemek yer gibi hak yemeye başladı. ''haksızlık'' doğru yolu ''haklı'' olma durumu yanlışlığa sevk eder oldu. Adalet baştan başa bu kelime ile içini doldurdu. Hırsızlık para, mal gibi şeyleri çalmayı da geçti kalpleri, zihinleri, hayalleri, yaşantıları, umutları çalar hale geldi. syf 42 : Ertuğrul Gazi'nin Osman Gazi ve damadına vasiyeti şöyledir. '' İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.'' Peki şuanki durumumuz bu vasiyete uyuyor mu? Örneklerle inceleyelim; Tek bir şehire sayıca fazla üniversiteler açarak öğrencileri eğitime değil ekonomik ranta kazandırarak, kitapların ve sistemin yetersizliğinden tonlarca test kitabı almaya zorlanan öğrenciler ile yayınevleri, eğitim koçları yaşadı. Yeter ki ucuza gelsin ve fazla üretilsin mantığıyla kullanılan kanserojenlerle yetişen meyve sebzeleri tüketen halkın tedaviye ihtiyaç duyması ile ilaç satıcıları yaşadı. Pestisit, aflatoksin gibi değerlerin yüksek çıkması durumunda ülkeye geri dönen ürünlerin bir anda fiyat etiketinin azalması ile satıcılar yaşadı. Reyting uğruna kadına şiddetin, aile yapısını bozacak ahlaksızlıkların, normalleşen aldatmanın halka sunulması ve insanımızında sorgulamadan izlemesiyle kanallar da yapımcılar da yaşadı. Küfürlerin, cinselliğin, kavgaların satır satır yazıldığı wattpad kitapları ile sözde yazar kesim de yaşadı. Her yıl farklı fetva vererek insanları dinden soğutan üzerine dinin dizi konusu olmasına izin verenlerde yaşadı. Peki insan yaşadı mı? Buradan sonrasını kendi içinizde tamamlayın. Hatırlanarak sahip çıkılacak geçmişimiz düzeltmemiz gereken bir geleceğimiz var. Eksiğiyle güzelliğiyle beğendiğim bir kitaptı. Okuyacaklara keyifli okumalar dilerim.
Duygu ve Düşünce
Biz OsmanlıyızYavuz Bahadıroğlu · Nesil Yayınları · 20062,515 okunma