2025 13. kitabı
“Bir çocuğun haylazlığıyla bir kadının dirayetini aynı bedene sığdırmış bir kahraman düşünün. İşte Feride.” ‘Çalıkuşu’nu okurken yalnızca bir kadının aşkı değil, bir milletin değişen değer yargılarını, eğitimin toplumdaki yerini ve bireyin içsel yolculuğunu izliyorsunuz. Feride, mürebbiye değil sanki bir başkaldırı simgesi. Aşkı için gözyaşı dökerken onurunu, mesleğini ve kendi ayakta kalma gücünü asla arka plana atmıyor. Onun aşkı, sıradan bir sevdadan öte; bir karakter sınavı gibi. Reşat Nuri'nin sade ama derin dili, sizi zaman zaman güldürüyor, zaman zaman boğazınızda bir yumruyla bırakıyor. En güzeli de şu: Kitabı okurken Feride’nin başına gelenleri değil, onunla birlikte o anları yaşadığınızı hissediyorsunuz. Anadolu’nun köylerinde yalnız bir kadın öğretmenin mücadelesi, dönemin sert koşullarına karşı dimdik duruşu bir roman karakterinden fazlası. Bazen düşündüm: Feride bugünün dünyasında yaşasa ne yapardı? Muhtemelen yine kendi yolunu çizer, yine “toplum ne der?” sorusunu zerre umursamadan yürürdü. Onu bu kadar güçlü yapan da bu zaten. ‘Çalıkuşu’, sadece bir aşk hikayesi değil; bir kadının kendini var etme savaşı. Her sayfası direnç, her satırı gurur kokuyor. Okuyun. Geciken her gün, Feride’yle geçiremediğiniz bir zaman kaybıdır.
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2024123,3bin okunma