·50 syf.····Okunma: 09 Haziran 2025 11:13 Bence Mecburiyet, harika bir kitaptı. Zweig, savaşın sadece cephede değil, insanın iç dünyasında da nasıl büyük çatışmalara yol açtığını öyle sarsıcı, öyle içten bir dille anlatıyor ki, sayfalar ilerledikçe insan kendi vicdanıyla baş başa kalıyor.
Kitabın ana karakteri Ferdinand, savaşla, devletle ve en önemlisi kendi korkularıyla yüzleşirken, okurun da yüreğini eline veriyor. Bir vatanın değil, bir ruhun içinde savaş var sanki. Savaşmak istemeyen bir adamın “mecburiyet”le olan mücadelesi, günümüz dünyasında bile geçerliliğini koruyan evrensel bir sorgulamayı taşıyor: Cesaret nedir, kaçmak mı kalmak mı daha onurludur?
Zweig’in kelimeleri yumuşak ama yakıcı; sanki sessizce bağırıyorlar. Ve insanın içine işleyen bu sessizlik, kitabı bitirdikten sonra bile susmuyor. Gerçekten etkileyici, düşündürücü ve insanı derinden sarsan bir eserdi. Özgürlüğün ne olduğunu, özgür olmanın nelere bağlı olduğunu sorgulatan bir kitap. Bizm özgürlüğümüzü kısıtlayan şeylerin birer mecburiyet mi olduğunu yoksa bunu belirleyenin mi olduğunu da oldukça düşündürüyor. Herkese tavsiye ederim.