2025 26. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2025 14:10
Tolstoy sevgini soyuq romantikadan çıxarıb manevi sorumluluğa yükseldir- onun içinde aşk kendi içinde başkası için yaşama iradesidir- içgüdüden ziyade exlaqi bir eylemdir Kitabda ölüm düşüncesi - " korkunc" deyil eksine İnsanın özünü unutmaması üçün alarımdır - heyatı doya -doya yaşa çünkü ölüm onu daha anlamlı edir Ve ya ölüme bax- heyatın deyerini anla Tolstoy defelerce vurğulayır ki insan by heyattan geçicidir-ona göre insanın en böyük başarısı içindeki sesi dinlemelidir- eqosundan vaz gecerek Tolstoyun din anlayışı- Tolstoyun din prinsipi İslam dini ruhuna çox yaxın idi-düşünürem ki o seçilmiş biri- böyük insan idi onun fikirlerine göre kilse dini deformasiya etmişdi-sevgiden çox qorxuya,insan ruhundan çox format qanunlara çevirmişdi- o ayinlerden uzaqlaşmırdı- eksine- o Tanrını dşarda deyil ruhda arayırdı Duaları dilde deyil hayat tarzında yaşamaya çalışırdı Ona göre din bir tek inanc deyildi -doğru yaşamaq sevmek dürüst olmaq idi -ve deyir gerçek din insanın vicdanına esaslanır Eger Tanrı senin davranışlarında yoxdursa sen O' nu heç anlamamısan Tolstoyun düşüncelerine esasen hatırlamak- sadece geçmişin tozlu rafını açmaq deyil- O hafızanı etik bir seçim gibi sunur İnsan neyi xatırlamaq istediyini seçende kim olmaq istediyini de seçir- insan sürekli neyi xatırlayırsa ona dönüşür Xatırlamaq ağrılıdır- eyni zamanda azad edici
Hayat Üzerine DüşüncelerLev Tolstoy · Kaknüs Yayınları · 20071,429 okunma
··2 alıntı·