·184 syf.····Okunma: 10 Haziran 2025 13:44 Adını dünyaya duyuran biyografi türünün duayeni Plutarkhos. İnsanların etkilenebileceği her alanı felsefi açıdan etraflıca incelediği”Ethika”eserinden sonra 105-115 yılları arasında yazmış olduğu tahmin edilen “Paralel Hayatlar”başlığı altında yayımlanan 23 çift(karşılaştırma)4 tek kişi(biyografi)olmak üzere 27 tane kitabı bulunmaktadır. : Paralel Hayatlar kitapların genelinde: Yunan ve Romalı hükümdarları, filozofları,askeri kumandanların ailesini, çocukluğunu,eğitimlerini,gençliğini, bilinen-bilinmeyen karakteristik özelliklerini,devir açan başarılarını,ölümünü,ölümünden sonra onu izleyen olayları hem bireysel hem de birbirlerine paralel olan kişilerin hayatlarını kıyaslayan Plutarkhos;Efsanelerle gerçek hikayeler arasında bağlantı kuran araştırmacıların haklı olduklarını ve okuyucusuna etik ve ahlak dersi verdiğini açıkça belirtiyor.Ayrıca kıyaslamaların çoğunu bizlerede bırakıyor. : Başladığı her şeyi yarıda bırakmayan,aklına koyduğu hedeften asla vazgeçmeyen, adaletleriyle girdiği tüm savaşları kazananan büyük liderler İskender ve Sezar’ın birbirlerine benzer özelliklerinden etkilenmemek mümkün değil. Peki İskender’in tüm yaşamı boyunca ona öncülük yapan,stratejilerini ondan aldığı, başucunda gözü gibi sakladığı ,geceleri yastığının altından ayırmadığı kitabı ne mi? Ve… Sezar denilince ilk aklımıza “Et tu Brutus” yani “Sen de mi Brutus”sözleri geliyor dimi? Sezar'ın en güvendiği dostu olan Brutus,Sezar'a karşı çıkanlarla birlikte olur. Onu ortadan kaldırmak için suikast planlarını nasıl yaptığını,son darbeyi Brutus’un elinden alan Sezar’ın yıkılışını merak ediyorum diyorsanız ,muhteşem bir eser sizleri bekliyor.