Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 11 Haziran 2025 00:53 Fuat Sevimay'dan beyin fırtınası çalışması niteliğinde bir roman. Devlet ne işe yarar? Devlet olmalı mı? Dünyadaki bütün devletler kapansa sistemler nasıl çalışır?
Bir kuru yük gemisi olan Kabuk'ta televizyon yayınında Birleşmiş Devletler'in kendini kaybetmesi haberi duyulur. Yanlış yazmışım, Birleşmiş Milletler olacaktı. Bazı devletler kapatılma kararını destekler, bazıları karşı çıkar. Bizimkiler tabela yorumcusu olduğu için çekimser kalırlar. Şark kurnazlığı işte. Kabuk denizin açıklarına doğru ilerleyince bir nevi gemi de devleti simgeler. Kaptan değişse de kaptanlık değişmez. Dışardan gelenlerle birlikte depodakini satıp cebimizi doldurmayı severiz.
Jośe Saramo'da görmeye alışık olduğumuz ezber bozan temalar aklımıza gelir. Bir yerde ölümün ölmesi ( Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş ) veya bütün seçmenlerin anlaşıp boş oy atması gibi ( Görmek). Aynı zamanda Körlük'te karşımıza çıkan karakterlere isim vermek yerine meslekleri veya belirgin özellikleriyle adlandırılmasını Bata Çıka'da görüyoruz. Bir istisna var, o da Bünyamin. Bünyamin genel kültür açısından gemidekilerin hepsinden daha iyidir. Tam yazar sözünü Bünyamin'e teslim edecek derken yedi yelkenli sahibi zengin Adam'ın karısı yazarın sözcülüğünü üstlenir. Kadına sen önce kocana sahip çık diyeceğim ama yazarın da pek işine karışasım gelmiyor. Romanın başında Çarkçıbaşı, aşçıya niyetlenir. Anton Çehov'un tüfek meselesi mi yoksa Hemingway'ın tüfek meselesi mi, tatkaçıran vermeyeyim.
Normalde kitapları bir solukta okumam. Ancak söz konusu Fuat Sevimay'ın eseri olunca bir solukta okuyorum. Sokak dilini kullanarak edebî dili yakalayan bir yazar. Her eserinde olduğu gibi okurken eğlendirmiş.
Sahi devlet vatandaşın can güvenliğini korumak için yollara uyarı tabelası koyan mı yoksa otuz kilometrede bir radar koyup duble yollarda doksanı geçtin diye ceza yazan mı?
"Devletli ile deli bildiğini işler."