2025 11. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2025 11:54
Birçok kişi gibi ben de dizisinden sonra bu kitabı keşfedip okumaya başladım. İlk kitap dizinin ilk sezonuna çok yakın ilerliyor, ancak dizide yer yer Joe'yu daha sempatik yapmışlar; bir türlü anlaşılamayan, sadece sevmek ve sevilmek isteyen trajik bir kahraman gibi. Bu fikre kapılanlar kitabı okumalı. Joe aşktan kendini kaybetmiş bir romantik değil, egoist, obsesif, ve şiddete meyilli biri. Mükemmel bir kadın bulup evlense bile asla tatmin olmayacak, çünkü asıl istediği şey "sevdiği" kişiyi kontrol edip üzerinde tahakküm kurmak, sıkılınca da kendisine oynayacak başka birini bulmak. Kitabın en sevdiğim kısmı bu güvenilmez anlatıcımızın monologlarla parlaması oldu. Mesela takıntı haline getirdiği kızı açık bir kıyafet görünce kendisi için giydiğini düşünüp keyifleniyor, sonra başka bir erkeğin de ona baktığını görür görmez kadını hemen orospu olarak nitelendiriyor. Başka yolları düşünmeden şiddete başvuruyor çünkü kendisini zavallı bir kadını kurtaran bir kahraman gibi görmek istiyor, sonuçlarını düşünmeden. Anlatıcının gerçeklik algısı ve saplantısından dolayı bunu çarpıtması bazen bana Lolita'yı hatırlattı (sürekli kitap ve yazarlardan bahseden Joe'nun bu kitaptan hiç bahsetmiyor olması da ilginç, yazar bu bağlantıyı yapmaktan bilerek mi kaçınıyor acaba?). Kitabın dili sade ve sürükleyiciydi. Yer yer daha süslü olmasını istedim çünkü bence böylesi başkalarını küçümseyen ve büyük bir kitapkurdu olan Joe'ya daha çok uyardı gibi. Diğer karakterler (Joe'nun aşık olduğu kadınlar dışında) biraz silik ve yüzeysel kaldı, ama kitap Joe'nun ağzından yazıldığı ve o da onları sevmediği için böyle olması bilinçli bir karar da olabilir diye düşünüyorum. Ancak daha da önemlisi sevdiği kadınlarla da okuyucu olarak bir bağ kurabilmiş değilim, ve bunun kitabın zayıf bir noktası olduğunu düşünüyorum. Bütün olay zaten Joe'nun saplantısı ve iç dünyası olduğu için bu kadınları en azından ilk başlarda adeta bir melek, bir tanrıça gibi görüp okuyucuya öyle yansıtmalıydı. Genel olarak bazı olaylar daha iyi kurgulanıp dili daha sağlam ve özgün olabilirdi, ama çok keyifle okuduğum bir kitap oldu.
YouCaroline Kepnes · Atria/Emily Bestler Books · 2014386 okunma