KENDİNE DÖNÜŞ
" Başkalarında bizi rahatsız eden her şey kendimizi tanımamızı sağlar. "
C. G. Jung'un derin ve zengin kuramını, anlaşılır ve uygulanabilir bir şekilde sunmak amacıyla yazılmaya başlanmış bir kitap bu.
Jung'un karmaşık ve çok katmanlı dünyasına rehber niteliği taşıyor. Hayatı, kişiliği, psişe, bilinç, bilinçdışı, ego, gölge, persona, anima-animus, kendilik ve bireyselleşme gibi temel kavramları hem teorik hem de pratik açılardan ele alarak bizlerin içsel yolculuğuna bir harita sunmayı hedefliyor.
Jung'un insan psikolojisine yaptığı katkıyı kavramak adına, yaşam öyküsünden bahsederek başlıyor kitabımız. Sonrasında insanın kendini ve dünyayı nasıl algıladığını, içsel çatışmalarını nasıl çözdüğünü ve bireysel bütünlüğe nasıl ulaştığını anlamamız açısından #jung un psişe, ego ve bilinç kavramlarını inceliyoruz.
Bilinçdışında baskılanmış bir durumda olan unsurların etkilerini_bir nevi yaşanılan çocukluk travmalarını_ bilince çıkartıp çözüme kavuşturmamızı irdeliyor.
Etrafındakilerin üzerinde belirli bir etki bırakmak ve onaylarını almak amacıyla, kişinin gerçek doğasını saklaması, persona; personanın oluştuğu dönemlerde şekillenen, bilinçli olarak kabul etmekte zorlanacağımız, engellenmiş her türlü bilinçdışı istek ve arzularımız, gölge arketipi; jung'un gölge arketipi teorisinin bir uzantısı olan, bilinçdışımızda bastırılmış olumlu ve yaratıcı özelliklerimizi ifade eden, altın gölge örneklerle anlatılıyor.
Bireyin bilinçdışında yer alan karşı cinsiyetin içsel imajlarını temsil eden arketipler ise anima ve animus'tur. Anima erkeklerin bilinçdışında bulunan kadınsı yönlerini, animus ise kadınların bilinç dışında bulunan erkeksi yönlerini ifade eder.
Bilinçdışındaki diğer arketipleri ve onların kişilik üzerindeki etkilerini düzenleyip örgütleyen, bireyleşme sürecimizin nihai hedefi olarak kabul edilen ve Jung Kuramında en önemli arketip olan " kendilik " hem bilinçdışı hem de bilinçli yönlerin bütünleşmesiyle oluşan, kişinin tüm potansiyelini gerçekleştirdiği bir haldir.
@ümitakçakaya , bireyin doğuştan getirdiği potansiyeli yaşadıkları, bastırdığı duygular, çocukluk travmaları ve benliğin gölge taraflarıyla yüzleşerek nasıl yeniden yapılandırabileceğini #jung ile bizlere sunmuş. #kendinedönüş , “iyileşmek için yüzleşmek gerekir” düşüncesi etrafında şekillenerek, bizleri kendimizi sorgulamaya itiyor.
Jung'un zengin kuramlarını anlamak ve hayatınıza entegre etmek için size ilham verip ışık tutacak #kendinedönüş ü Jung severlere ve kişisel dönüşüm isteyenlere öneririm arkadaşlar. Keyifle .