Kendine Dönüş

Üçüncü Göz Yayınları
Sıralamalar

2025 110. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2025 11:27
Sizlerle bugün 20.yüzyılın en etkili ve özgün psikiyatristlerinden biri olan Carl Gustav Jung'un hayatına ve çalışmalarına tanık olalım, @ucuncugozyayinevi tarafından çıkan #ümitakçakaya nın kaleme aldığı 130 sayfalık eserimiz bizleri derin bir çalışmayla baş başa bırakıyor. Yazar kitabında, Jung'un zengin kavramlarını sadece akademik bir bakış açısıyla değil aynı zamanda yaşamın içinden örneklerle, sade bir dille ve uygulamaya yönelik bir perspektifle ele alıyor. Eser boyunca Jung'un birinin içsel dünyasına ve bilinç dışı süreçlerini anlamaya yönelik yoğun merak ve tutkuyla çalışmasına şahit olmak keyif verdi. Soru cevap bölümleri ile desteklenmiş olması Jung'un dünyasına dair okurun aklındaki olası sorulara yanıt bulabilmesine imkan tanıyor. Bir dönem Freud ile çalışmalar yapması da ilgimi çekti. "Yalnızlık insanın çevresinde insan olmaması demek değildir. İnsan kendisinin önemsediği şeyleri başkalarına ulaştıramadığı ya da başkalarının olanaksız bulduğu bazı görüşlere sahip olduğu zaman kendisini yalnız hisseder." Ah Jung sana katılmamak elde değil. Jung'un terapötik hedefi, bireylerin kendilerini daha derinlemesine anlamaları ve bireyselleşme sürecini tamamlamalarıydı. Böylece Jung, kendi içsel yolculuğundan edindiği bilgileri psikolojik teorilerine ve terapötik yöntemlerine entegre ederek kuramını geliştirdi. "Jung'a göre bilinçdışı tanındıkça ve bilince çıktıkça ortaya bir dengesizlik de çıkmaktadır. Bu durum dengenin yitirilmesine, bilinçdışının özerk ve içgüdüsel etkinliği ile yeni bir dengenin yaratılmasına yol açmaktadır. Ancak bunun için bilincin bilinçdışından yükseleni sindirmesi ve onu işleyebilmesi gerekmektedir." Eserde en çok ilgimi çeken kısım 'persona' oldu. Sağlıklı bir personanın özelliklerine değindiği kısımda; "Hem içsel benliğimizle uyumlu olan
Puan vermedi
Herkese Merhabalar Bugün sizlere @ucuncugozyayinevi 'nden çıkan Dr. Ümit Akçakaya'nın yazmış olduğu Kendine Dönüş adlı kitabıyla geldim. Kitap Carl Gustav Jung’un çok katmanlı ve derin kuramı hakkında bilgi veriyor. Bu kuram çoğu zaman karmaşık görünse de bu kitap sayesinde adım adım anlaşılır hale geliyor. Psikolojik Danışman Dr. Ümit Akçakaya, yıllar süren deneyimiyle Jung’un kuramını sadeleştirerek okuyucuya sunuyor. Kitapta bilinç, bilinçdışı, ego, gölge, persona, arketipler, kendilik ve bireyleşme gibi kavramlar hem teorik hem de pratik bir şekilde ele alınıyor. Yalnızca akademik bilgi sunmakla kalmayıp, günlük hayattan örneklerle ve açıklayıcı anlatımıyla içsel yolculuğa dair bir rehber niteliği taşıyor. Kitap, insanın kendi gölgeleriyle yüzleşmesine, bastırdığı yönleriyle tanışmasına ve en nihayetinde öz benliğiyle temas kurmasına imkân tanıyor. İçsel dönüşümün kolay olmadığını ama mümkün olduğunu hatırlatan bu eser, okuyucunun farkındalıkla dolu bir sürece adım atmasını destekliyor. Kendini tanımaya, anlamaya ve dönüştürmeye hazır olan herkes için yol gösterici bir kaynak niteliğinde. Özellikle kişisel gelişimle psikolojiyi birleştiren kitapları sevenler için güçlü ve güzel bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Tavsiye ederim. @ucuncugozyayinevi • #kitapdoktoru #kitapdoktoruedebiyat #kitapaşkı #kitapönerisi #bookstagramturkey #kitapdoktoruyorumluyor #bookstagram #kesfet #kesfetteyiz #okudumbitti #okuyorum
2025 267. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2025 00:00
"KENDİNE DÖNÜŞ" "Yalnızlık insanın çevresinde insan olmaması demek değildir. İnsan kendisinin önemsediği şeyleri başkalarına ulaştıramadığı ya da başkalarının olanaksız bulduğu bazı görüşlere sahip olduğu zaman kendisini yalnız hisseder." Hepimizin içinde karanlık bir oda vardır; bazı köşeleri unuttuğumuz, bazılarını ise hiç keşfetmediğimiz... “Kendine Dönüş”, bu odanın kapısını aralayan ve bizi kendi içsel evrenimizle yüzleştiren bir kitap. Uzman Psikolojik Danışman Dr. Ümit Akçakaya’nın kaleme aldığı bu değerli çalışma, Analitik Psikoloji’nin kurucusu Carl Gustav Jung’un derinlikli dünyasını anlaşılır bir dille bizlere sunarken, bizlerin de kendi yolculuğumuza çıkmamızı sağlıyor. Carl Gustav Jung’un kuramları, psikoloji tarihinde çığır açan niteliktedir. Ancak çoğu zaman bu kuramlar hem kavramsal hem de felsefi derinlikleri nedeniyle kolay anlaşılmaz. Dr. Akçakaya, uzun yıllara dayanan çalışmalarıyla bu karmaşık yapıyı sadeleştiriyor; Jung’un psişe, ego, gölge, persona, anima-animus ve bireyleşme gibi temel kavramlarını günlük yaşamdan örneklerle somutlaştırarak akademi ve ruhsal açıdan doyurucu bir anlatı kuruyor. Eser, teorik bir anlatıdan öte kişisel keşfe davet eden bir yol haritası. Kitapta yer alan sorular, yönlendirmeler ve yaşamdan kesitlerle bizleri düşünmeye ve hissetmeye de teşvik ediyor. Her bölümde Jung’un kişiliğine dair ipuçlarıyla karşılaşıyor; onun bireysel sancılarından ve içsel çatışmalarından kendi hikâyemize dokunan parçalar buluyoruz. Bu yolculuk boyunca, Jung’un da söylediği gibi, “bilinçdışını bilinçli hale getirmediğimiz sürece kaderimiz olmaya devam edecek” fikrinin ağırlığını hissediyoruz. Kitap, okuyucusunu gölgeleriyle yüzleşmeye çağırırken, bu yüzleşmeyi bir arınma ve farkındalık süreci haline getiriyor. Günümüz dünyasında, dışarıya
2025 18. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2025 19:46
Jung ve analitik psikoloji kuramına dair sade bir okuma yapmak isteyenlere tavsiye edilir. Analitik psikoloji ve Jung 'un hayatına dair bilgileri, psişe,bilinç,ego,kişisel bilinçdışı,kolektif bilinçdışı, eş zamanlılık, arketip, persona, gölge, anima,animus ve kendilik kavramlarını sade,yalın, öz bir şekilde büyük bir dikkatle okudum. Kitapta özellikle Yazar, terapist Ümit Akçakaya nın islami öğretilerle, Anadolu da yaşayan Mevlana, Yunus Emre, İbn Arabi, Hacı Bektaşi Veli gibi şahsiyetlerin kavramları na değinmesi bu kavramları Jung daki arketip , kendilik vb kavramlarla ilişkilendirmesi oldukça ilgi çekiciydi ve yeni sorulara sevkedici oldu. Jung ile çok ortak noktamız olduğunu farketmek de ayrı bir kazanım oldu. :) Haydi bakalım, kendimle mesafem bir adım daha eksildi diye düşünüyorum .. O zaman maksat kendimizsek, kendiliğimize ulaşmaksa; yola çıkınız, okuyunuz lütfen...
2025 115. kitabı
KENDİNE DÖNÜŞ . " Başkalarında bizi rahatsız eden her şey kendimizi tanımamızı sağlar. " . C. G. Jung'un derin ve zengin kuramını, anlaşılır ve uygulanabilir bir şekilde sunmak amacıyla yazılmaya başlanmış bir kitap bu. Jung'un karmaşık ve çok katmanlı dünyasına rehber niteliği taşıyor. Hayatı, kişiliği, psişe, bilinç, bilinçdışı, ego, gölge, persona, anima-animus, kendilik ve bireyselleşme gibi temel kavramları hem teorik hem de pratik açılardan ele alarak bizlerin içsel yolculuğuna bir harita sunmayı hedefliyor. Jung'un insan psikolojisine yaptığı katkıyı kavramak adına, yaşam öyküsünden bahsederek başlıyor kitabımız. Sonrasında insanın kendini ve dünyayı nasıl algıladığını, içsel çatışmalarını nasıl çözdüğünü ve bireysel bütünlüğe nasıl ulaştığını anlamamız açısından #jung un psişe, ego ve bilinç kavramlarını inceliyoruz. Bilinçdışında baskılanmış bir durumda olan unsurların etkilerini_bir nevi yaşanılan çocukluk travmalarını_ bilince çıkartıp çözüme kavuşturmamızı irdeliyor. Etrafındakilerin üzerinde belirli bir etki bırakmak ve onaylarını almak amacıyla, kişinin gerçek doğasını saklaması, persona; personanın oluştuğu dönemlerde şekillenen, bilinçli olarak kabul etmekte zorlanacağımız, engellenmiş her türlü bilinçdışı istek ve arzularımız, gölge arketipi; jung'un gölge arketipi teorisinin bir uzantısı olan, bilinçdışımızda bastırılmış olumlu ve yaratıcı özelliklerimizi ifade eden, altın gölge örneklerle anlatılıyor. Bireyin bilinçdışında yer alan karşı cinsiyetin içsel imajlarını temsil eden arketipler ise anima ve animus'tur. Anima erkeklerin bilinçdışında bulunan kadınsı yönlerini, animus ise kadınların bilinç dışında bulunan erkeksi yönlerini ifade eder. Bilinçdışındaki diğer arketipleri ve onların kişilik üzerindeki etkilerini düzenleyip örgütleyen,

Ümit AkçakayaYazar · 4 kitap
1981 yılında Kırşehir’de doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini Kırşehir’de tamamladı. 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden onur belgesi ile mezun olduktan sonra İstanbul’da çeşitli danışmanlık merkezleri ve kolejlerde psikolojik danışman olarak çalıştı. Bu süre zarfı içinde İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde “Uygulamalı Psikoloji” alanında yüksek lisans yaptı ve Psikoterapi Enstitüsü’nde üç yıl süren “Bütüncül Psikoterapi” eğitimini tamamlayarak “Bütüncül Psikoterapist” unvanını alamaya hak kazandı. Şu an Uzman Psikolojik Danışman olarak ergen ve yetişkinlerle mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, “Kişilerarası İletişim” bölümünde doktora yapmaktadır. Aynı zamanda; özgüven, etkili iletişim, kaygıyla baş etme, stres yönetimi gibi konularda, kendisinin geliştirdiği ve “Uyanış ve Dönüşüm Atölyesi (UDA)” adı verdiği, grupla psikolojik danışma çalışmaları yapmaktadır. Evlidir ve Çınar adında bir oğlu vardır. Çalışmalarına umitakcakaya.com adresinden ulaşabilirsiniz.