2025 23. kitabı
Afife Jale -487 sayfa Osman Balcıgil Dedesiyle birlikte küçük yaşlardan başlayarak tiyatrolara giden Afife, zamanla tiyatroya büyük bir tutkuyla bağlanmıştır Dedesinin ölümünden sonra artık genç kız olan Afife, tiyatrocu olmak ister ve müslüman kadınların henüz tiyatrocu olmadığı bir dönemde sahneye çıkmayı başarır. Ancak önce babası sonra bir polis müdürü onun sahneye çıkmasını istemeyecektir. Afife'nin en büyük destekçileri ise annesi ve dadısıdır. Yaşadıkları onu bir çıkmaza sürükleyecek, zamanla morfin bağımlısı olacaktır. Selahattin Pınar "Bir bahar akşamı rastladım size"diyerek beste yaptığı Afife'yle ( Sahne Adı Afife Jale) evlense de onun morfin bağımlılığı mutluluklarına engel olacaktır. Osman Balcıgil, biyografik eserlerde bana göre çok iyi. Yazdığı kişiyi ve dönemi güzel anlatıyor. Bu kitapta da Osmanlı'nın son dönemlerini, Kurtuluş Savaşı yıllarını, Cumhuriyet kurulduktan sonra yaşananları okuyoruz. Daha önce Osman Balcıgil'den Yeşil Mürekkep ve Celile'yi okumuştum. İnternette araştırırken Müjde Ar'ın başrolde oynadığı 1987 yılı Yapımı Afife Jale adlı bir film olduğunu gördüm. Uygun bir zamanda onu da izlemek istiyorum.
Nefesi Tutku Olan Kadın: Afife JaleOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 20193,623 okunma