Mekanik RomantizmAlexene Farol Follmuth
Herkese perşembe sabahından kucak dolusu günaydınnn! Bugün sizlere aslında iki gün önce bitirdiğim Mekanik Romantizm kitabının incelemesiyle geldim. Bu aralar kitaplığımda biriktirdiğim ve okumaya pek vakit bulamadığım yabancı yazarların romantik kitaplarını okuyorum. Satır Aralarında Buluşalım kitabından sonra hiç durmayıp Mekanik Romantizm kitabını elime aldım.
İyi ki yan baskılı ve ciltli almışım. Öncelikle içinden kocaman kalpli bir ayraç çıktı ki ayracına bayıldım. Şimdi yazarımızın diline gelecek olursak...
Yabancı yazarlar bazı duyguları ve olayları yüzeysel anlatıyor ve çok farklı betimleme ögeleri kullanıyorlar. Örneğin, annemin bana kahvaltıda yemem için baskı kurduğu ballı tahılı yememişim gibi tuhaf bir bakış attı, gibi bir anlatım. Benim çok hoşuma gidiyor, çok farklı ve eğlenceli hissettiriyor. Yani alışageldiğimiz karamsar, iç bunaltıcı, kendini sürekli tekrar eden anlatımları yok. Gerçekten. Ama bazen de böyle anlatımlar duyguyu ya da o anın vermesi gereken dramı bir anda bozuyor. Bu konuda yabancı yazarların biraz dengeyi tutturamadıklarını düşünüyorum. Bu kitabımızda ise iç monologlar birazcıkkk fazlaydı. Yani keşke o paragraflardan çok Teo ve Bel'i okusaydım dedim.
Neyse... En eğlenceli kısım konusuna gelelim.
Mekanik Romantizm bir lise kurgusu. Teo Luna adında 18 yaşında bir gencimiz var. Kendisi influencer bir anneye, CEO bir babaya sahip ve hiç kardeşi yok. Devasa bir evde her imkanın olduğu bir hayatı var. Üstelik üniversite dersleri alacak kadar zeki, okuldaki robotik ekibinin lideri, futbol takımıyla da ilgilenen bir genç. Ama adı üstünde genç. Ne yapacağı filan hep belirlenmiş ve Teo'dan çok büyük istekler ve beklentiler var. Dash adında bir kankası da var, okuduğunuzda Dash'e bayılacaksınız. Benim en sevdiğim yan karakter oldu diyebilirim. Neyse bu lisede elbette başrol kızımız Bel Maier ise Teo'nun aksine boşanmış bir anne babaya sahip. Annesi hemşire, babası da kendisine hobici demeyi tercih ediyor ama aslında kocaman bir tamirhanesi bulunan bir adam. Ve işin kötü yanı, Bel'in annesi ve babası kötü ayrılıyor. Bel'in abisi Luke okumuyor ama arabalara aşık birisi. Diğer abisi Gabe ise kitapta çok görmediğimiz bir karakter.
Bel, evin en küçük kızı ve 17 yaşında. Annesiyle yaşıyor. Küçüklüğünden bu yana babasıyla birçok çalışma yapmış ama annesi ve babası boşanınca doğal olarak bundan etkilenerek biraz içine kapanmış. İtiraf edemese de babasını özlüyor ama babasını özlerse annesine ihanet edeceğini düşünüyor. Kitapta da sürekli cümleleri yarım ve kararsız, isteksiz bir karakter. Örneğin üniversite tercihleri yapılacak kız en sona bırakıyor. Öyle çok sallamıyor bazı şeyleri. Sıkıntısını ne annesiyle ne babasıyla paylaşıyor. Abileriyle de arası sıkı fıkı değil. Bir arkadaşı Jammie var yanlış hatırlamıyorsam. Ancak Bel'in şöyle bir yeteneği var, Bel de tıpkı Teo gibi zeki bir kız.
Bel, hocası Bayan Voss tarafından bir mancınık tasarlamadan sonra keşfediliyor ve robotik kulübüne başvuru yapması isteniyor. Bel, robotik kulübüne teknik şeyleri bilmemesine rağmen hemen kabul ediliyor ama başta kız olduğu için pek kabul görmüyor. Kulüpteki Neelam karakteri bile kızı görmezden geliyor halbuki Neelam da bir kız. Neyse... Teo bir partide Bel'in kendisini eleştirmesi üzerine kızı yüz üstü bırakıyor ve Bel bunu da pek umursamıyor ama kafasına içten içe takıyor.
Yani... Bel çok arada bir karakter. Net bir şeyi yok ama bu durum hikayeyi epey güzelleştirmiş. Çok doğal bir karakterdi. Hepimiz o yaşlarda kimlik karmaşası yaşarız bence olması gereken de budur.
Kitap bu şekilde devam ediyor. Teo ve Bel robotik yarışlarına katılıyorlar ve Bel yavaşça o kulüpte kabul görüyor ama bu elbette hiç kolay olmuyor. Teo ve Bel'in arasındaki ilişki çok durağan bir noktada aniden patlak veriyor. Bu bana biraz aceleci geldi. Onun dışında duyguların da eksik aktarıldığını düşündüm. Yine de çok sevdiğim dönüp tekrar okuyacağım sıcak bir hikayeydi. Kafa dağıtmalık bir şeyler arıyorsanız, romantizm seviyorsanız, gençliğe dönmek istiyorsanız Mekanik Romantizm tam da size göre. Ve smut içerik filan yok en sevdiğim kısım da bu. Tatlı bir ilişkileri var. İnsanı tiksindirmiyor yani. 15 yaş üstü bence rahatlıkla okuyabilir. :) Benim sınırlamam bu da. Yanlış anlamayın.
Türüne göre fazlasıyla orijinal bir kitap. Klişe lise kurgularından çok çok çok orijinal bir içerik sunulmuş. Çok severek okudum. Bir dahaki incelemede görüşmek üzere! Sevgiyle, sağlıkla...
Bundan sonraki kitabım muhtemelen Sihirli Liste olacak.