·368 syf.····Okunma: 08 Haziran 2025 16:22 Llosa okumalarıma devam ederken bu ay Don Rigoberto’nun Not Defterine sıra geldi.İlk sayfaları okuyunca Donya Lucrecia ile Alfonso isimlerini görür görmez kitabın daha önce okuduğum Üvey Anneye Övgü adlı kitabın tam da bitmiş olduğu yerden başladığını anladım.
Üvey Anneye Övgü de ergenlik çağındaki Alfonso’nun,40 yaşındaki üvey annesine cinsel yönelimini (tabi anne de bu duruma kayıtsız değil) ardından bu durumu babanın öğrenmesi üzerine üvey annenin evden ayrılması ile sonuçlanır.
Don Rigoberto’nun Not Defteri’nde bu çifttin boşanmadan ayrı evlerde yaşadığını öğreniriz.Adından da anlaşıldığı üzere baba Rigoberto içerisinde karısının da dahil olduğu uçuk kaçık cinsel fantezilerini yazdığı notları okuruz sayfalar boyunca.O esnada oğul Alfonso üvey anneyi ziyaret etmektedir.Babasıyla barışmasını dilemekte,bir yandanda sohbetleri hep cinsellik üzerine yoğunlaştırma çabasındadır.Hastalık derecesinde tutkunu olduğu ressam Egon Schiele’in kısa yaşam öyküsünü öğreniriz bu da bizi ister istemez ressam hakkında araştırmaya iter.1917 de Egon Schiele’in karısı Edith Harms’ı resmettiği,eserin adını Dizi Bükük Oturan Kadın koyduğunu ve okuduğumuz kitaba kapak resmi olduğunu,ressamın erotik içerikli kadın-çocuk resmetmeyi sevdiğini ,bir genç kızı alıkoyma suçu yüzünden yargılandığını,yaptığı resimlerin saldırgan bulunup mahkemece yakıldıktan sonra serbest bırakıldığını ve 28 yaşında öldüğünü öğreniriz.Buna benzer bilgileri Alfonso anlatırken bir yandan kendisini o ressamla özdeşleştirmiş üvey annesini tedirgin etmiştir.
Yazarın eserlerini okumayı sevenler bu eserine pek yer vermemişler gördüğüm kadarıyla,elimde olmayan(baskısını bulamadım)iki kitabı da aynı karakterle devam etmekteymiş sanırım yoksa sıcağı sıcağına devam edecektim.Kitapla ve sevgiyle kalınız.