Bu romanı okurken, yanımda küçük ve meraklı bir kız çocuğu bana anılarını anlatıyormuş gibi hissettim. Olayların bir çocuğun gözünden aktarılması, hikâyeye masumiyet katmış. Bu anlatım tarzı, okuru daha derinden etkiliyor.
Bu kız çocuğunun babası Atticus ise romanın ideal karakterlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Sonunu bildiği bir davadan vazgeçmeyerek, adil bir avukatın haksızlık ve ayrımcılık karşısında nasıl dik durduğunu ve bir baba olarak çocuklarına nasıl bir örnek olduğunu görüyoruz.
Kitapta beni en çok etkileyen bölümlerden biri, Atticus’un Tom Robinson’u savunurken jüriye yaptığı konuşmaydı. Ahlaksızlığın belli bir ırka ya da topluluğa özgü olmadığını; her insanın içinde biraz ahlaksızlık, biraz yalan olduğunu söylemesi dikkat çekiciydi. Bu yönüyle, aslında hepimizin karanlık bir tarafı olduğunu vurguluyor. Elbette bu, bir insanı katletmek ya da birine tecavüz etmek anlamına gelmiyor. Ancak geçmişimizde bizimle doğrudan ya da dolaylı bağlantılı bazı olaylar yüzünden üzerimize yapışan ön yargılara dikkat çekiliyor.
Kitabın başından beri çocuklar için gizemli bir figür olan "Öcü Radley" (Boo Radley), hikâyeye büyük bir gizem katıyor. Romanın sonunda ise asıl “öcü”nün toplum içinde dolaşan, ön yargılarla hareket eden insanlar olabileceğini anlıyoruz. Bu da bize insanları dış görünüşe veya dedikodulara göre yargılamamamız gerektiğini hatırlatıyor.
Kitapta Hitler’e de değinilmesi ve Atticus’un ön yargının ne kadar zararlı olduğuna dair verdiği mesajlar, romanın ana düşüncesini oluşturan önemli unsurlar arasında. "Bir insandan nefret etmek doğru değildir" mesajı, hem çocuklara hem de yetişkinlere verilmiş değerli bir ders niteliğinde.
Scout ve abisi Jem’in roman boyunca büyüdüğünü hissediyoruz. Özellikle Jem’in ergenliğe geçişi ve yaşadığı içsel değişim, okuyucuya güçlü bir şekilde yansıtılmış.
Genel anlamda Bülbülü Öldürmek, baştan sona samimi ve etkileyici bir romandır.
Yazarın bu kitabın devamı niteliğindeki Tespih Ağacının Gölgesinde eserini de okumayı düşünüyorum.
Okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim.
Bülbülü ÖldürmekHarper Lee · Epsilon Yayınları · 202388,6bin okunma