D.

@Dreadlara
2025 181. kitabı
Kitap, zenci bir adam olan Henry'nin, küçük bir çocuğu yangından kurtarmak için hiç düşünmeden alevlerin arasına dalmasıyla başlıyor. Vücudunun yanmasıyla tanınmaz hale gelen bu adam, çevresi tarafından aşağılanıp, dışlanır. Kimisi Henry ile dalga geçip alaya alırken, kimisi de artık bir yüzü olmadığı için ondan korkup köşe bucak kaçmaya ve ona "canavar" diye hitap etmeye başlar. Eserde ırkçılık, toplumdan dışlanma, toplumsal yozlaşma ve kimlik arayışı gibi temalar var. Konu ilgi çekici ve dram yüklü olmasına rağmen ne yazık ki bu sarsıcı olay ve sonrasında yaşananlar etkili şekilde aktarılamıyor okura. Başlarda "acaba bundan sonra neler olacak" diye düşündürüp merak uyandırırken, ilerleyen sayfalarda bu merak unsurunu canlı tutamıyor yazar. Henry'nin yüzü yandıktan sonraki trajedi daha ayrıntılı anlatılabilseymiş çok daha sarsıcı olabilirmiş fakat ne yazık ki böyle olmaktan uzak bir kitap. Sonunda karakterin akıbetinin ne olduğu, nasıl devam ettiği tamamen havada bırakılmış. Büyük beklentiyle okuyacak olanların hayal kırıklığına uğrama olasılığı yüksek.
CanavarStephen Crane · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,232 okunma