2025 22. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2025 13:25
Marcus Aurelius 90 -180 yılları arasında görev yapan en iyi beş imparatorun sonuncusudur. Kendime düşünceler adlı kitabın oluşumu; savaşdayken kısa kısa aldığı notlardan toparlanıp kendisi öldükten sonra kitaplaştırılmıştır. Marcus aynı zamanda önemli Stoacı filozof olarak bilinmektedir. Nedir bu Stoacılık? Gelin hep birlikte öğrenelim. Stoacılık Helenistik felsefede ortaya öne çıkan akımlardan biridir. stoacılığın temeli mutluluk olup, dış koşullara bağlı olmadığı, topluma faydalı birey ve doğaya uygun yaşayarak erdemli, adaletli, geçici ne kadar heves varsa yok sayan ve her şeyden sıyrılıp ölümü kabul ederek doğaya en uyumlu yaşam tarzıdır. Ahlaki olarak hep iyilik için var olmak da diyebiliriz. Zaten kitapta da anlatıldığı üzere; her şeyin bir heves olduğu gelip geçici olduğu, insanın ölümü bilerek, doğaya uygun, evrene uygun, her zaman iyiliğin peşinde, paraya, şana, şöhrete vs bu gibi şeylere ihtiyaç olmadığını dile getirmiştir. Marcus için önemli olan topluma faydalı, erdem, ahlaklı ve etik değerleri olan bir birey olmaktır. Nefsin pençesine düşmemeli, her an ölecekmiş gibi ölümü bilerek ve ölümün doğal bir olgu olduğunu bilerek yaşaması gerektiğini savunuyor. Kitap o kadar akıcı ve sade bir dille yazılmış ki büyük bir keyifle okudum.
Alıntı
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,9bin okunma