Hiçbir Mümkünü Çaresi Yok..
2025 18. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2025 11:12
İnce Memed serisinden sonra beni en çok etkileyen eser oldu bu kitap. Tüm efsaneler içerisinde de en çok etkilendiğim.. Yaşar Kemal nasıl bu denli etkileyen ve yüreğime kazınan cümleler kurmuş hayran kalıyorum. Aynı paragrafları, kimi zaman aynı cümleyi veya kelimeyi okuyup duruyorum. Bir durumu ve o anı bu kadar güzel yaşatan cümleleri kurmak Allah vergisi olsa gerek. Bunun üzerine çok düşünüyorum. Yazar olunur mu yoksa doğulur mu diye. Yaşar Kemal kesinlikle yazar olarak doğmuş. Bizzat yaşadıklarını, duyduğu hikayeleri öyle güzel bir biçimde dökmüş ki kağıda, bunun için yalnızca yetenek denemez.. Allah'ın bir lütfu yahu Yaşar Kemal :) Ben onu sağlığında okuyamadım maalesef. Ama her yazarın ve kitabın bir zamanı vardır. Bizi bekler. Bana da okumak şimdiki zamana kısmetmiş. Yörüklerin çektiği zorlukları, bir karış toprak için verilen canları, emekleri anlatıyor. Konar-göçer yaşam bizim gibi yerleşik hayata alışmış, bu dünyaya doğmuş insanlar için ne kadar zahmetli. Konfor alanından çıkamayan okuyucu için bu eseri okumak bile yorucu olabilir :) Karaçullu obasının kara çadırları, dağdan yaylaya, yayladan koyaklara, koyaklardan ovalara gezinip duruyor. Ancak kendilerine ait bir avuç toprakları yok. Hıdırellez günü herkes niyazda bulunur kışlak bulmak için, dualar ederler , herkes tembihlenir kışlak istenecek bu gün sadece. Ancak herkesin gönlünden geçen farklı tabii.. -Ceren, obanın hatta dünyanın en güzel yörük kızı.. O gece yalnızca Halil'i bir kez daha görmek istedi. Kabul oldu; ancak bu karşılaşma nasıl ve hangi halde olacak? -Haydar Usta, o gece belki de yürekten yalnızca bir kışlak dileyen tek kişi oydu. Obanın demirci babası Haydar Usta. Öyle güzel bir kılıç dövüyor ki otuz yıldır, İsmet Paşa'ya götürüp verecek ve obasına toprak alabilecek mi onunla? -Halil, obanın beylik çadırı ondadır. Herkese isyan ederek eşkıya olup dağlarda gezer. Ceren; obanın hatta dünyanın en güzel yörük kızı.. Halil de ona sevdalı. Acaba kavuşma günü gelecek mi? -Kerem, Haydar Ustanın torunu. O gece yalnızca bir şahin diledi. Ona envaiçeşit kuş yakalayacak, Kerem de bir güzel ziyafet çekecek mi? Göklerde dolaşıp geri gelip omzuna konacak mı şahini? -Müslüm Koca, obanın en yaşlılarından. Sözü geçen, fikri alınan koca Müslüm. O gece yalnızca ab-ı hayat diledi. Dilediği uzun ömür onun olacak mı? -Süleyman Kahya, obanın beyi. Onunda isteği yalnızca obasının rahata ermesi. Çok çalıştı didindi. Acaba obasını bir karış toprağa yerleştirebilecek mi ölmeden? -Fethullah, Süleyman Kahya'nın oğlu. Biraz öfkeli, kanı deli deli akıyor. Köylüler saldırdığında en önde durur, verir veriştirir. Öfkeyle kalkıp zararla oturanlardan mı olacak? -Mustan, Ceren'e sevdalı.. Halil'i öldürmek için dağlarda gezer. Aynı zamanda ona hayran ve çok sever. Kıskançlığı yüzünden Halil'i öldürebilecek mi? -Oktay, zengin ve toprağı olan Hasan Ağa'nın biricik oğlu. Obanın yerleşebileceği bir toprak karşılığında Ceren'i isteyen kara sevdalı. Ceren'e kavuşabilecek mi? Tüm karakterlerin bulundukları hal, hem fiziksel hem manevi olarak mükemmel şekilde yazılmış. Bittikten sonra bir süre yeni bir kitaba başlayamayacağım sanırım. Sindirmem gerek, düşünmem gerek, tekrar yaşamam gerek. Yörüklerin bu hali her okuyanın içini parçalasa da, ben onlara acımaktan çok kızdığımı fark ettim. Herkes zamanında yerleşmeye çalışırken, emek harcarken, yöreden yöreye gezmenin inatlaşmanın ne manası vardı? Evet, bu bir kültür, yörükler böyle bir dünyaya doğmuş olabilirler ancak değişen yaşam şartlarını görmezden gelip kafalarının dikine gitmeleri onları bu hale soktu. Okuyan herkes yörüklerin çektiği çilelerden, onlara yapılan bu zulümden bahsetmiş. Bu zulmü onlar kendilerine reva gördüler. Koyunlarını keçilerini köylülerin buğday ekili tarlalarına yaymayı göze alan oba, savaşı ve düşmanlığı da göze almış demektir. Burada en büyük kusur, yaşayan bu canlı kültürü görmezden gelip, ne halleri varsa görsünler diyen hükümetteydi. Bir avuç insan düşünüyorum; konar-göçer hayata doğmuş. Zaman değiştikçe yerleşik hayata geçmeye zorlanmış. Ancak konacak bir yer gösterilmemiş. Okurken kime kızacağımı kime acıyacağımı bilememiştim. Şimdi yazdıkça sorunun ne olduğunu kimin suçlu ve umursamaz olduğunu anladım. Çok güzeldi.. Çok.. Bu kitabı okumamanın hiçbir mümkünü çaresi yok ! Keyifle ve n'olur okuyun :)
Binboğalar EfsanesiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20206,7bin okunma