2025 4. kitabı
Selam İki Şehrin Hikayesi , bu kitap gelmiş geçmiş en çok okunan romanlar arasında yerini almış. Bu iddia haliyle bende kitaba karşı bir merak uyandırdı ve iyi ki de uyandırmış. Öncelikle incelememe başlamadan önce kitaptan alıntı yapıp, popüler olmuş kitabın giriş paragrafını paylaşmak istiyorum. Gelmiş geçmiş en iyi günlerdi, gelmiş geçmiş en kötü günlerdi; hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık ; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin ; hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi; umudun baharı , umutsuzluğun kışıydı; hem her şeyimiz vardı hem hiçbir şeyimiz yoktu ; hepimiz ya doğruca Cennete gidecektik ya da tam aksi istikamete… Neyi anlatıyor bu cümle ? Aslında çok şeyi anlatıyor karmaşık duygular içinde var olan umudu , daha iyi gelecek isteği , bastırılmış öfkeyi , intikamı, zıtlıklarla dolu insanlık dramını vs. Romanın gönderme yaptığı dönem 18. Yüzyıl sonlarına doğru gerçekleşen Fransız Devrimi’dir. Roman, aristokrat kökenli ama ahlaki değerlere sahip Charles Darnay ile onun tıpatıp benzeri, ancak daha içe dönük ve melankolik bir avukat olan Sydney Carton’un yaşamları etrafında şekillenir. Her iki adam da Lucie Manette adlı genç ve nazik bir kadına âşıktır. Lucie’nin babası Dr. Manette, yıllarca haksız yere Bastille’de hapsedilmiştir ve özgürlüğüne kavuştuktan sonra kızıyla birlikte Londra’da yeni bir hayata başlar. Roman boyunca kişisel trajediler, fedakârlıklar ve devrimin getirdiği kaos iç içe geçer. En nihayetinde, Sydney Carton’un Lucie ve sevdikleri için yaptığı fedakârlık, romanın doruk noktasını oluşturur. Roman hem tarihi hem de edebi bir başyapıttır. Yoğun betimlemelerle akıcı şekilde ilerler.
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Can Yayınları · 202376,5bin okunma