2025 5. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2025 12:14
Kitabı çok beğendim. Kitap hem anlatımı hem de anlattığı şeyler itibariyle çok güzeldi. Özellikle kitabı okurken sanki karakterlerle sohbet ediyormuşsun anlatmasını çok beğendim. Kitaptaki karakterlerin hepsi kendi hikayesini kendi ağzından sade ve yalansız bir şekilde anlatıyordu. Kitapta 6 farklı karakter anne ve babaya dahil ettiğimizde 8 farklı insanın 8 farklı bakış açısını görebiliyoruz. Daha doğrusu 8 mutsuz insan. Herkes kendi penceresinden yaptıklarına bakıldığında haklı. Herkes haklı ise onlar ne de mutsuzdu? İnsan hangi karakteri üzüleceğini bilemiyor ama hepsinin ortak paydası ailesinden yara almaları idi. Dışarıdan aile gibi gözüken ve herkesin mutlu mesut zannettiği ama içeri bakınca öyle olmadığının anlatıldığı bir kitap. Aile içindeki iletişimin ne kadar önemli olduğunu aile olmanın bir arada olmak olmadığını kan bağı nedeniyle de aile olunamayacağını çok güzel anlatıyor. İnsanoğlunun bir hatasının ailedeki tüm bireylerin yaşamını değiştirebileceği ve insanı ömür boyu mutsuzluğa mahkum edebileceğini gösteriyor. Yazarımız Anadolu insanının özelliklerini de çok güzel bir şekilde aktarıyor. Sevgiyi göstermenin bir acizlik zannedildiği ve aile içinde kendi fikrini dile getirememe gibi özellikler söyleyebiliriz. Kitapta en çok empati eksikliği sebep olduğu mutsuzluklar ve sevgisizliğin açtığı yaraların acısının bir ömür a devam ettiğini gösteriyor. Buradan sonrası spoiler içerir. Kitapta en çok Ethem' e üzüldüm. Ethem'in annesinden bir ömür sevgi beklemesi fakat o sevginin bir ömür gelmemesi. Ethem'in annesinin ise Ethem'i(Kocasının onu aldattığı kadının çocuğu olduğu için sürekli ihaneti hatırlaması) sevemediği için kendi öz oğlu Ekrem'e de( Ekrem e her dokunduğunda kocasını hatırladığı için) sevgisini gösterememesi ve diğer oğlu Emin' e de ne istediğini hiçbir zaman sormadan kendi fikirlerini Emin'in hayatında yaşatmasından dolayı üçünün de mutsuz yaşantılar yaşamasına sebep olması. Kitabın sonunda Ethem'in eşiyle gerçekten mutlu bir aile olması çocuklarının farkına varması, ,eşinin elini tutması eşinin sesinin güzel olduğunun farkına varması ve Ethem'in gerçekten yaşadığımı hissetmesi çok güzeldi. Ayrıca Ethem'in eşi Nurten'in hem Ethem'in hem de hayatın farkına varması güzel bir bitiş olmuştu.
Söyleme BilmesinlerŞermin Yaşar · Doğan Kitap · 202524,2bin okunma