···Okunma: 10 Haziran 2025 20:03 Saffet Murat Tura bu kitabında esasında bir çok konuya değiniyor. Ancak temel bağlamda bir dinin, bir ideolojinin insanın bilinçdışındaki tezahürlerini inceliyor. Teoloji bir dinin etik, ontolojik, epistemolojik açıklamalarına bakar; siyaset bilimi bir ideolojinin politik tahayyül ve kurgularına bakar; psikanalizse öznelerin dinleri ve ideolojileri seçmelerindeki yaşam öykülerine, psikelerine ve bunları deneyimleme biçimlerine bakar. Bu incelemeyi yaparken 'mevcudiyet' kavramı üzerinde durduğu bölüm/ler var. Mevcudiyetin varlığı insanın bir simgesel alan çabasıdır. Mevcudiyeti var eden, arzu ettiklerimizi ya da bazen huzursuz olduklarımızı imgelerinden çıkarıp onlara mana vererek bu hayata dökmektir, anlamlandırma çabasıdır. Peki, bunu nasıl yaparız? Varoluşçular genelde burada önemli olanın seçim yapmak olduğunu söyler ve insanın sıkıntısının kaynağı da onlara göre budur. Ancak, psikanaliz başka bir şey söyler: vazgeçmek. İnsan ana rahminden, anneden ve daha bir çoklarda vazgeçerek mevcudiyeti tekrardan kurar ve bunu kuruncaya dek sıkıntısını üstlenir.