Puan vermedi·173 syf.····Okunma: 21 Nisan 2023 14:09 "Bor' un pazarının geçtiğini kabul etmiyorum; dolayısıyla eşeğimi Niğde'ye sürme düşüncesinde de değilim."
Bu alıntıyla başladım. Çünkü bence tam bir İsmet Özel cümlesi. :)
Üç mesele; teknik, medeniyet ve yabancılaşma konularından bahsediyor. Türk ve Müslüman toplumun modernizm adı altında kendi medeniyetine nasıl yabancılaştığını, teknolojinin Allah' ın biricik yarattığı insanı nasıl tek tipleştirdiğini ele almış.
Her insanın, her milletin kendine has ahengi olduğunu ve bu ahengi kaybeden insanın aslında kendi benliğini ve o benliğin nezdinde koca bir kültür ve medeniyeti de kaybettiği vurgulanmış.
Kitap kısa denemelerden oluşuyor ve dili şiirlerine göre gayet açık, anlaşılır. Aslında mesele anlamak değil de anladıklarımızı içselleştirebilmek diye düşünüyorum bu tarz kitaplarda...
"Bizler derinlikten mahrum, yüzlerce, binlerce olayın içinde yoğrulan 'kıyamete yakın' zamanın insanlarıyız."
“İslamiyet kuru bir gelenekçilik değil,
Bir inanç-düşünce-davranış bütünlüğüdür.”
"Bir milleti köleleştirmenin en etkili yolu, o millette yaşayan ahengi bayağılaştırmaktır. Dilini kaybeden düşüncesini kaybeder. Ama eğer ahengini muhafaza ediyorsa dilini yeniden ele geçirebilecek gücü toparlayabilir. Ahengi bayağılaşmış olan millet, düşüncesinin yeniden ele geçirilmesi gerektiği düşüncesine ulaşmakta bile güçlük çekecektir.
Türkiye'de yaşayan insanları bayağı zevklere, ahengin aşağılık formlarına alıştırmak bu ülkede düşünce namus ve haysiyetini, şerefli bir hayatın dokunulmazlığını kundaklamaktan başka bir anlam taşımaz.
_Kendiliğimizin özüne ahenkle kavuşabiliriz._"