2025 6. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2025 15:58
Kitabı genel olarak beğendim. Yazarın anlatımı güzeldi. Yazarın çocukların gözünden bakabilmeyi , onların iç dünyalarına girebilmeyi ve onların gözünden onların anladıkları dünyayı çok güzel anlatmıştı. Kitabın dili sade,yazar olayların merak ediciliğini güzel bir şekilde kurguladığı için kitap sürükleyiciydi. Konusuna gelecek olursak Hindistan'da ailesi ile beraber yaşarken annesi ve babasını kolera'dan kaybetmesi sonucu İngiltere'ye kuzeninin yanında yaşamaya başlayan Mary'in hikayesi. Mary'nin burada hem kendi içinde gizli bahçesini keşfetme hem de çevresindekileri güzelleştirme öyküsüdür. Kitapta büyüklerin çocuklar hakkında söyledikleri şeylerden çocukların yaşamını çokça etkilediğini, çocukların söylenen şeyler göre yaşamını şekillendirdiğini anlatmaktadır. Sevgiyle tanışmayan insanların hayatlarında kimse çekilmez olduğunu ve aksi huysuz birilerine dönüşümlerini de anlatmaktadır. Sevgiyle karşılaşınca olumsuz özelliklerin olumlu özellikleri dönüşmesi de yer almaktadır kitapta. Bundan sonrası spoiler içerir. Anne ve babası tarafından sevilmeyen Mary, bakıcısı tarafından yetiştirilmiştir. Bakıcısı ile arasında efendi hizmetli gibi ilişki vardır. Mary hiçbir Sevgi kırıntısı görmediği için bencil, aksi, hiçbir şeyi kendisi yapmayan ve huysuz bir kızdır. Anne ve babasını kaybettikten sonra İngiltere'deki annesinin kuzeninin Misselthwaite Makinesine gelir ve burada yaşamaya başlar. Orada ilk olarak Bayan Medlock ile tanışır. Daha sonra da onunla ilgilenecek olan Martha ile tanışır. Martha onun Hindistan'daki bakıcısı gibi değildir. Mary burada kendisinin yapması gereken işleri ve sorumlulukları öğrenecekir. Mary ilk olarak fundalıklara ve malikanenin kocaman bahçesine adım attıktan sonra kendisindeki gelişimlere birebir şahit olacaktır. Yıllar sonra ilk defa bir yeri merak etmeyi bir yeri görmek isteyecektir. Özellikle en çok merak ettiği gizli bahçeyi görmenin yollarını arayacaktır. Fundalıklarda gezinirken gizli bahçenin anahtarını bulup oraya giriş yapacaktır . Gizli Bahçe, evinde yaşadığı kuzeninin oğlunun doğumunda eşinin hayatını kaybetmesi üzerine kocası tarafından kapatılmıştır ve 10 yıldır kimse girmemiştir. Çünkü gizli bahçe kocasına karısını hatırlatıyordu. Mary zamanla Martha ile dostluk kurmaya daha sonra da Martha nın kardeşi Dickon ile tanışıp onunla çok iyi anlaşarak gizli bahçeyi düzenleyip orayı güzel bir yer yapma amacına girişecektir. Mary birkaç akşam çocuk ağlama sesleri duyuyor en sonunda da merak edip ağlama sesinin geldiği odaya giriyor. Orada da kendisi gibi aksi olan Colin ile tanışıyor. Annesinin ölümünden sonra babasının onu hiç görmediği doktorların ve bakıcısının sürekli olarak Colin' e büyüdükçe sakat kalacağını ve öleceğini söyleyerek büyümüştür. Colin ile Mary yavaş yavaş anlaşmaya birbirlerini dinlemeye ve birbirlerine karşı bir bağ oluşturmaya başlarlar. Colin gün geçtikçe kendisini daha iyi hisseder. Bu dostluk hem Colin hem de Mary için çok iyi gelir. Colin,Mary ve Dickon beraber takılmaya başlarlar. Gizli bahçeye her gün giderler. Gün geçtikçe Colin iyileşir tek başına yürümeye ve koşabilme durumuna gelir.Mary ile bir gün koşu yarışı yaparken babası ile karşılaşır ve büyük buluşma gerçekleşir. Yıllar sonra ilk defa baba oğul birbirlerini görürler tesadüf eseri Colin babasına sarışır. Sanki aynı evin içinde 2 yabancı gibi yıllarcayaşamışlardı. Şimdi ise hepsi kendi içlerindeki gizli bahçeyi keşfedip hayata karşı daha pozitif daha iyimser bakıyorlardı. Bundan sonra birbirlerinden sevgilerini esirgemeyeceklerdir.
Gizli BahçeFrances Hodgson Burnett · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202111,7bin okunma