2025 38. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2025 00:31
Ömür İklim Demir’in kaleme aldığı Muhtelif Evhamlar, insan ruhunun derinliklerine inen, sade ama çarpıcı öykülerden oluşan bir kitap. Kitapta, günlük hayatın içinde fark edilmeyen kaygılar, içsel sıkıntılar ve geçmişin izleri ustalıkla işleniyor. Yazar, karakterlerin iç dünyasını yalın bir dille ama güçlü bir anlatımla sunuyor. Her öykü, farklı bir ruh halini ya da içsel çatışmayı merkeze alıyor. Okuyucu, bu hikâyelerde kendinden izler bulabiliyor. Kitaptaki öyküler kısa ama etkileyici. Az kelimeyle çok şey anlatma becerisi dikkat çekiyor. Karakterler hayattan kopuk değil, aksine oldukça tanıdık. Bu da öyküleri daha gerçek ve samimi kılıyor. Yazar, evham, kaygı ve içsel çöküş gibi kavramları aktarıyor. Gerilim duygusu yer yer kendini hissettiriyor ancak dozunda ilerliyor. Her bir hikâye, bitince zihinde iz bırakıyor. Ömür İklim Demir – Muhtelif Evhamlar Öyküleri Kitabın içinde yer alan öyküler şu şekilde sıralanıyor ve her biri farklı içsel temalar etrafında şekilleniyor : 1. İçler Dışlar Çarpımı Melda Hanım, eşini kaybettikten sonra gazete ilanıyla mektup aracılığıyla yeni biriyle tanışmaya çalışır. Öykü, mektup mektuba ilerlerken geçmişin gölgesini sürükler. 2. Vasati 40 Yaş Bankacı Taner’in sıradan hayata dair düşünceleri, şehirde yürüyüşleri ve içsel boşluğu irdelenir. İlk öyküyle kesişmesi, insan hayatındaki paralellikleri ortaya koyar. 3. Tuz İlk iki öykünün ardından gelen bu bölüm, Melda veya Taner’in hikâyesinin sonucunu ya da devamını anlatan “son sahne” niteliğinde. Kitabın duygusal doruğudur. 4. Sonsuz Rasim Abi’ler Diyarı Hayatla mücadele eden bir adamın hikâyesi. "Rasim Abi" gibi bir karakter üzerinden yalnızlığı, dayanışmayı ve insan ruhunun kırılganlığını ele alır. 5. Dün Gece Ansızın Bir gece anımsanan, beklenmedik duyguların yankılandığı bir öykü. Çarpıcı cümlelerle sürükleyici bir duygu aktarımı yapar. 6. Kartela Renklerin, geçmişin ve belleğin sanat metaforlarıyla bir araya geldiği bu öykü, sanata dair içsel bir yolculuk sunar. 7. Saraylı'nın Üç Ölümü Hastanede bir hastanın garip sözlerini çözmeye çalışan bir karakterin öyküsü. Sarayburnu’nda geçen bu mistik anlatı, karşılığını arayan bir ruh hâlini taşır. 8. İki Oda Bir Salon Yarım Hayat “Yarım hayat” metaforu üzerinden yalnızlık ve sürüklenme hâlini sorgular. Meskenin ruh hâlinin özneliği öne çıkar . 9. Uzun Uzun Çalan Ziller ve Bir Mutfak Kapısı Hakkında Sıradan bir evde meydana gelen anların, kapıların ve zillerin bize anlattığı küçük hikayelere uzanır. 10. Sessizliği Öldüren Tuzluk Kitabı tekrar “tuz” üzerinden bağlayan bu öykü, günlük hayattaki sessiz kırılmaları ve arka plandaki sesleri öne çıkarır . Kitap, özellikle ilk üç öyküde —İçler Dışlar Çarpımı, Vasati 40 Yaş ve Tuz— birbiriyle bağlantılı bir yapı kurar; karakterlerin yolları, duygu dünyaları örtüşür ve içsel bir üçlemenin parçaları hâline gelir . Diğer öyküler bağımsız olsa da ortak tema “evham”, yani kişisel kaygı, yalnızlık, geçmişin yükü etrafında örülür. Her biri, okuru farklı bir bireyin içsel hassasiyetine taşıyor.
Muhtelif Evhamlar KitabıÖmür İklim Demir · Yapı Kredi Yayınları · 20239,2bin okunma