Okuduğum en iyi modern klasiklerden biri. Neden diyecek olursanız bir kere dili oldukça akıcıydı. Kendisi fazlasıyla distopik bir roman. Hatta karşı ütopyacı bir esermiş. Yazar oldukça karamsar bir şekilde bize her şeyi aktarıyor. Çinli bir adamın Mars’a gitmesiyle başlıyor her şey. Orada karşılaştığı bir ırk ona çok daha başka şeyler öğretiyor. Kedi insanlar, bu dünyadan gelen insana kendilerini, hayatlarını, ideallerini, kültürlerini, eğitimlerini ve daha bir çok şeyi tek tek anlatıyorlar. Ama kedi insanlar umudunu yitirmiş kendilerinden vazgeçmiş ve sadece büyülü yaprak dedikleri şey ile beslenerek yaşıyorlar. Bu yüzden de akıl sağlıkları hiç yerinde değil. Açıkçası romanın içine girdikçe anlatılanlar gerçekmiş gibi hissetmeye başladım. Hatta bazı noktalarda Yaşananları şaşırmadım bile çünkü bunlar günümüzde ya da geçmişimize var olan şeyler. Zaten yazar da yüksek ihtimalle bunu eleştirmek istemiş. Oldukça akıcı ve oldukça güzel bir kitaptı benim için. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Farklı bir şey okumak istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.