Hayatın anlamı bir kitapta bulunur mu ?
2025 7. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2025 18:38
Frank, İnsanın Anlam Arayışı kitabını yayınladıktan sonra şöyle diyor: “Kendi hesabıma, kitabımın çok satan olmasını kendi başarım ve kazancım olmaktan çok çağımızın sefaleti olarak görüyorum: Yüz binlerce insan, adı hayatta anlam bulma arayışına ilişkin bir şeyler vaat eden bir kitabı alıyorsa, bu sorunu saç diplerine kadar hissediyor demektir.” Çoğu insanın anlam arayışında olması ve bunu bir kitapta bulabileceklerini düşünüp kitaba yönelmeleri, Frank’ı şaşırtıyor. Aslında, arayışta olmaları çok iyi; ya hiçlikte olsalardı? Genellikle insanlar, psikiyatrlar tarafından geçmiş travmaları üzerine yapılan çalışmalarla iyileşmeye çalışırlar. Logoterapi’nin kurucusu Frank ise geçmişle değil, gelecekle ilgilenir. Çünkü Frank, II. Dünya Savaşı sırasında esir düştüğü toplama kampında, geleceği düşünerek hayatta kalmıştır. Frank, çalışmalarını düşünerek hayatta kalmış bir başka esirin eve döndüğünde onu bekleyen ailesi için yaşadığını anlatır. Yani Frank’ın savunduğu görüş, yaşadıklarıyla paralel bir çizgidedir. Peki, Frank hiç toplama kampına düşmeseydi yine de hayatın anlamı ve arayışı üzerine yazılar yazar mıydı? Frank’a katıldığım bir nokta şu: Zihni geleceğe yönlendirmek gerekir. Geleceği bir tünel gibi düşünün. Sizi sürekli tünelin sonundaki ışığa doğru ilerleten şey, hayatınızdaki anlam ve arayıştır. Siz belki geçmişte, karanlık bir tünelde çok kez düşmüş olabilirsiniz; ama logoterapi sizin düştüğünüz yerdeki yaralarla değil, tünelin sonuna ulaşmanızla ilgilenir. Güçlü yanlarımızı ortaya çıkarır; aslında bizi kurban rolünden çıkarıp, hayatın zorluklarını şekillendiren biri yapar, sanki yazgımızı elimize alıp, onu yönlendiren bir oyuncu gibi. Bu kitap, son zamanlarda yaşadığım düşünce karmaşasına çok iyi geldi. “İyi ki okumuşum!” diyerek herkese tavsiye ediyorum.
Duygu ve Düşünce
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202651,4bin okunma