Gece Yarısı Kütüphanesi – Kitap İncelemem
2025 6. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2025 09:59
Fikir olarak oldukça özgün temaya sahip bir kitap. Baş karakterimiz Nora’nın intiharıyla başlıyor olaylar. Yaşamakta olduğu hayattan memnun olmayan Nora, ölümle yaşam arasında sıkıştığı bir noktada ilaç içerek intihar ediyor. Fakat ölmek yerine kendini "Gece Yarısı Kütüphanesi" adlı gizemli bir yerde buluyor. Hikâye düşündürücü. Kimi okuyucu için çok derin anlamlar içerirken, kimine sade bir anlatım sunabilir. Bu yüzden her okurun farklı bir yorum çıkaracağını düşünüyorum. Nora bu kütüphanede, çocukluğundan itibaren vazgeçtiği hayalleri, ailesiyle ilişkilerinin farklı şekillendiği alternatif senaryoları, başka meslek tercihlerini ve çevresindeki insanlarla bambaşka hayatları deneyimleme fırsatı buluyor. Bu süreçte Nora’ya eşlik eden kişi, gerçek hayattaki okul kütüphanecisi olan Bayan Elm. Nora’nın bilinçaltında yer etmiş, ona güven veren biri olduğu için, bu geçiş sürecinde rehber olarak karşısına çıkıyor. Bayan Elm’in görevi, Nora’ya kendi hayatlarının kitaplarını sunmak ve seçim yapmasına rehberlik etmek. Ancak hiçbir zaman yönlendirmiyor; kararlar tamamen Nora’ya ait. Kitabın dili sade ve akıcı, yer yer felsefi derinlikler de taşıyor. Benim en çok etkilendiğim bölüm, Nora’nın başka bir hayatında eşi Ash ve kızı Molly ile yaşadığı sahneydi. O kısmı okurken içimde bir sıcaklık oluştu. Sanki Nora’nın gerçek hayatı oymuş gibi hissettirdi bana. Ancak ne yazık ki orada kalamıyor ve en sonunda kendi hayatına geri dönüyor. Muhtemelen ölmekten vazgeçtiği ve yaşamayı seçtiği için bu dönüş gerçekleşiyor. Kitabın en güçlü mesajı da bu bence: > "Mükemmel hayat yoktur; ama yaşanmaya değer bir hayat vardır. Ve bu bizim elimizdedir." Bu kitap kimlere hitap eder? Hayatında yön kaybetmiş olanlara "Acaba şöyle yapsaydım ne olurdu?" diye sıkça düşünenlere Alternatif evrenler, bilinçaltı ve kişisel gelişim temalarını sevenlere Herkese iyi okumalar dilerim.
Gece Yarısı KütüphanesiMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202598,3bin okunma