Kafamda Bir Tuhaflık
2025 19. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2025 11:40
Orhan Pamuk’un romanları genellikle yalnızlık, kimlik, aşk ve doğu-batı çatışması etrafında döner. Kırmızı Saçlı Kadın’da bir kuyucu çırağının kaderiyle yüzleşmesini, Masumiyet Müzesi’nde ise takıntılı bir aşkın eşyalarla kurulan hatıra dünyasını okumuştum. İstanbul çoğu zaman başlı başına bir karakter gibi yer alır eserlerinde. Kahramanları içe dönük, sorgulayıcı ve melankoliktir. Pamuk, okurunu hem duygusal hem düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor. Kafamda Bir Tuhaflık, bu yolculukların belki de en sade ama en derinden etkileyenlerinden biri. Romanın merkezinde yer alan Mevlut ne bir kahraman ne de sıra dışı biri. Boza satarak İstanbul’un sokaklarında geçimini sağlamaya çalışan sıradan bir adam. Ama hikâyeye asıl derinliği veren şey, onun içinde hep bir “tuhaflık” hissetmesi. O tuhaflık bazen yalnızlık, bazen ait olamama hissi, bazen de geçmişe duyulan özlem gibi şekil değiştiriyor. Aslında kitapta sadece Mevlut’un hikâyesini değil, İstanbul’un 1970’lerden 2010’lara uzanan kırk yıllık değişimini de yaşıyoruz. Gecekonduların yükseldiği tepeler, göçle gelen kalabalıklar, apartmanlara sıkışan hayatlar… Şehir büyürken insanlar yalnızlaşıyor, çoğalan sesler birbirine karışıyor ve kimse kimseyi duymuyor artık. Mevlut’un sokak sokak gezdiği İstanbul, çoktan eski İstanbul olmaktan çıkmış. Ama onun yüreğindeki samimiyet ve içtenlik, sayfalarda sanki hiç solmayacak bir iz bırakıyor. Mevlut’un dünyasında kaybolmak, eski İstanbul’un sokaklarında gezinmek ve şehrin yıllar içindeki dönüşümünü bir karakterin gözünden hissetmek isteyen kitap severlere tavsiye edilir. "Toplumların hayatını belirleyen önemli şeyler insanların birbirlerine benzeyen yanlarından değil benzemeyen yanlarından çıkıyordu." "Mutluysan başkalarının da mutlu olmasını istersin." "Ne yazık ki, bir şehrin şekli şemali bir insanın kalbinden çok daha hızlı değişir." "İnsanlar mutlu, dürüst, açık olmak için yaratılmışlardır." "Niyetinin ne olduğunu göstermeden kısmetinin ne olduğunu bilemezsin." "Hayatın vereceği huzur ve güzellik ancak hayatından uzakta başka alemleri düşlerken ortaya çıkıyordu." Kitapla Kalın!
Kafamda Bir TuhaflıkOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202416,3bin okunma