Bir İnceleme: Han’ın Hiperkültür Yaklaşı
2025 4. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2025 07:33
Byung-Chul Han, Hiperkültürellik adlı eserinde çağımızda kültürlerin geleneksel sınırlarını yitirdiğini, iç içe geçerek homojenlikten uzak, çok katmanlı ve akışkan bir mozaik oluşturduğunu vurgular. Dijitalleşme ve küreselleşmenin yoğun etkisiyle, kimliklerin artık sabit ve otantik olmaktan ziyade, sürekli yeniden üretilen ve performatif bir yapıya büründüğünü savunur. Han, bu kültürel ortamda kimliklerin parçalı ve tüketim odaklı olduğunu, genç nesillerin kendilerini “kültürel turistler” gibi hissettiklerini ifade eder. Bu durumun sunduğu zenginliklerin yanında, yüzeysellik ve aidiyet krizleri gibi sorunlara da dikkat çeker. “Dijital çağda kimlik artık sadece kökene değil, deneyime ve seçime dayanır; ancak bu akışkanlık bazen kimlik krizlerine ve derinliksizliklere yol açabilir.” Kitaba yöneltilen eleştiriler arasında, Han’ın hiperkültür kavramını fazla karamsar ve yüzeysel bir perspektifle ele aldığı, kültürel çeşitliliğin pozitif potansiyellerini ve gençlerin bu yapıyı nasıl yaratıcı biçimde dönüştürdüğünü yeterince vurgulamadığı öne sürülür. Ayrıca, kimlik dinamiklerini daha çok tüketim kültürü ekseninde yorumlamasının, karmaşık sosyal ve politik bağlamları göz ardı ettiği eleştirisi yapılmıştır. Buna karşın, Hiperkültür, çağdaş kültür ve kimlik meselelerini dijitalleşme ve küreselleşme ekseninde derinlemesine tartışan, günümüz sosyal teorisine önemli katkılar sunan bir eser olarak değerlendirilmektedir. Türkiye özelinde baktığımızda, gençlerin hem geleneksel değerlerle hem küresel popüler kültürle iç içe yaşadığı bu dönemde, Han’ın hiperkültür kavramı bize kimlik inşasında yaşanan dinamizmi ve gerilimleri anlamak için önemli bir pencere sunuyor. Ancak bu karmaşık yapı, gençlerin aidiyet arayışını da zorlaştırırken, toplumsal uyum ve kültürel süreklilik adına yeni soruları da gündeme getiriyor. Peki, bu hiperkültürel ortamda gençlerin kimliklerini hem özgürce keşfedebilecekleri hem de sağlam aidiyetler geliştirebilecekleri alanlar nasıl yaratılabilir? Bu dönüşüm sürecinde eğitim, kültür politikaları ve toplumsal destek mekanizmaları nasıl şekillenmeli?
HiperkültürellikByung-Chul Han · Ketebe Yayınları · 2024127 okunma