2025 17. kitabı
DÖRT ARKETİP / CARL GUSTAV JUNG Bu sefer Jung'tan Dört Arketip adlı kitabını okudum. Bunun iki sebebi vardı; ilki sosyoloji derslerinde Jung adının çok geçmesi ve bu kitabının tavsiye listesinde olması, ikinci sebep ise 6 Haziran'ın Jung'ın ölüm yıldönümü olması. Böylece hem öğrendiklerimi pekiştireceğim hem de üstadı anmış olacağım diye okudum ama araya bayram haftası girince yorum geç kaldı. "Tıp ve psikiyatri kökenli bir ruh çözümlemecisi olan Jung'un, psikolojik tiplemeler, kompleksler teorisi ve sözcük çağrışım testi gibi özgün bilimsel katkıları günümüz psikolojisi ve psikiyatrisi içinde hâlâ yerini korumaktadır. Analitik psikoloji okulunun kurucusudur. 1921'de yayımlanan Psychologische Typen'öe (Psikolojik Tipler) içe dönüklük-dışa dönüklük kavramlarını geliştirdi. Freud'un kişisel bilinçdışı görüşüne kolektif bilinçdışı görüşünü ekledi, arketip kavramını geliştirdi. Nesnel Ruh’u ararken, ara bağlantı olarak kullandığı kültürel ve dinsel öğelerin yorumu, elbette ki Jung'un ruhsal öznelinin doğrudan etkisi altındadır. Ancak ne kadar yanlı, eksik ve hatta önyargılı olursa olsun, Jung'un savlarını sorgulamak, yorumlarına tavır almanın dahi, getirdiği artılar olacak, kültürel yansılamalar zenginleşecektir. Bu da nihayetinde o kültürün taşıdığı ortak bilincin kazanımı olacaktır. C. G. Jung uyarıcı ve dönüştürücüdür: Binlerce sayfalık Toplu Eserleri'nin hiçbir satırı tekrar değildir: Hep aynı şeydir, hep yenidir." Sunuş - M. Bilgin Saydam "Arketip" daha antik- çağda bile kullanılan ve Platon'un "idea"sıyla eşanlamlı olan bir kavramdır. Kitap, I. Anne Arketipinin Psikolojik Yönleri, (1938) II. Yeniden Doğuş Üzerine, (1939) III. Masallarda Ruhun Fenomenolojisi Üzerine,(1945) IV. Hilebaz Figürünün Psikolojisi Üzerine (1954) isimli dört ana bölümden oluşuyor. En uzun kısım Anne Arketipinin ele alındığı ilk bölüm. Konuyu Arketip Kavramı Üzerine, Anne Kompleksi ( oğul ve kız olmak üzere ayrı ayrı), Olumsuz Anne Kompleksi gibi birçok alt başlık ile detaylı olarak anlatıyor. İkinci bölüm Yeniden Doğuş Üzerine de ise Yeniden Doğuş Biçimleri, Yeniden Doğuş Psikolojisi gibi alt başlıklarla yapılan incelemeler var. Önsöz'de Jung "Yeniden Doğuş" gizinin bir örneği olarak Kur'an'ın 18. suresi üzerinde yaptığım analizin en önemli yönlerini aktarmaya çalıştım." diyor. Bu bölümde 'Dönüşüm Sürecini Canlandıran Bir Simge Dizisi Örneği' alt başlığında örnek olarak 'Yeniden Doğuş' gizemini anlatan "Mağara" adındaki 18. sure (Kehf Suresi) ve Hızır'ı seçmiş. Mekanın mağara olması, uyurların yedi kişi olması gibi simgeleri Eleusis Gizemleri, Nun Öyküleri gibi diğer kutsal metinlerle karşılaştırmış. Jung, Kur'an alıntıları için L. Ullmann'ın 1857 tarihli çevirisinden yararlanmış. Masallarda Ruhun Fenomenolojisi Üzerine adlı üçüncü bölümde, 'Ruhun Düşlerde Kendini Göstermesi' alt başlığı ile 'baba' figürünü anlatmış. Olumlu Baba Kompleksi'nin oğul ve kızlardaki farkı, düşlerdeki baba figürü, Olumsuz baba figürü, Yaşlı Bilge (adam) figürlerini tanımlayarak bu konuyu incelemiş. Anneyi uzun bir bölüm halinde oldukça detaylı incelemesi, babayı ise farklı bir başlık altında kısaca incelemesi dikkatimi çekti. Oldukça fazla mesleki terim içeren bu kitabı e-kitap olarak ekrandan okumak benim için epey zordu. İlerleyen zamanlarda gerçek bir kitap olarak okumayı, kitaplığımı zenginleştirmeyi isterim.
Dört ArketipCarl Gustav Jung · Metis Yayınları · 20262,678 okunma