2025 1. kitabı
Biricik ve Mülkiyeti Max Stirner Max Stirner ve "Biricik ve Mülkiyeti" (Der Einzige und sein Eigentum) Alman filozof Max Stirner (asıl adı Johann Caspar Schmidt, 1806–1856), modern düşünce tarihinin en radikal ve tartışmalı figürlerinden biridir. Stirner’in 1844 yılında yayımlanan başyapıtı Der Einzige und sein Eigentum (Biricik ve Mülkiyeti), klasik felsefi sistemlere, ideolojilere ve otorite figürlerine karşı bireyin radikal özgürlüğünü ve eşsizliğini savunan çarpıcı bir manifestodur. Eser, yayımlandığı dönemde büyük yankı uyandırmış, özellikle Genç Hegelciler hareketi içinde önemli tartışmalara neden olmuştur. Kitabın temel savı, insanın önüne konulan her türlü aşkın kavramın Tanrı, insanlık, ahlak, hakikat, özgürlük, devlet, toplum gibi — bireyin gerçek varoluşunu bastırdığıdır. Stirner, bu kavramları "hayaletler" olarak tanımlar ve bireyin bu hayaletlerden arınarak yalnızca kendi 'biricik' varlığına sahip çıkması gerektiğini savunur. Stirner'in şu ifadesi, kitabın felsefi yönelimini çarpıcı biçimde özetler: > "Tanrı’nın işi, insanlığın işi, gerçeğin işi, iyinin işi, doğrunun işi, özgürlüğün işi ve daha niceleri. Bunların hiçbiri benim işim değildir. Benim işim sadece bana aittir, o da genel değil, biriciktir, benim gibi. Hiçbir şey benden üstün değildir!" Genç Hegelcilere eleştirisi Stirner’in kitabı, Hegel sonrası Alman felsefesinin yoğunlukla tartışıldığı bir dönemde ortaya çıkmıştır. Hegel'in idealist sistemine tepki olarak şekillenen Genç Hegelciler (Feuerbach, Bruno Bauer, Moses Hess gibi isimler), dini ve toplumsal kurumları eleştirirken, Stirner onlara karşı daha da radikal bir pozisyon alır. Stirner, Hegelci diyalektiği kullanarak bu grubun düşüncelerini çözümler, fakat aynı zamanda onların bile hala yeni türden "kutsallıklar" (örneğin "insanlık", "ahlak", "toplum") yarattıklarını savunur. Eleştirileri Biricik (Der Einzige) Stirner'e göre birey, hiçbir evrensel değerin veya aşkın otoritenin gölgesinde yaşamamalıdır. “Biricik” dediği şey, her insanın kendine özgü, tek ve benzersiz varoluşudur. Bu varoluş hiçbir genel ilkeye indirgenemez. Stirner’in bireyi ne “vatandaş” ne “inanan” ne de “ahlaki bir özne”dir. O sadece kendiyle ilgilenmeli, kendi arzularının ve çıkarlarının farkında olarak yaşamalıdır. Hayaletler (Spuk) Stirner'in düşüncesinde "hayalet" kavramı oldukça özgündür. Hayalet, bireyin zihnine yerleştirilen, aşkın ve mutlak sayılan değerlerin tümünü ifade eder. Bu değerler — Tanrı, devlet, ahlak, insanlık, hakikat — aslında bireyin bilincinde yaşar ve onun üzerinde bir baskı oluşturur. Stirner’e göre bu hayaletlerin hiçbir gerçekliği yoktur; sadece bireyin öz-yabancılaşmasına neden olurlar. Mülkiyet (Eigentum) “Biricik ve mülkiyeti” ifadesindeki mülkiyet, kapitalist anlamda bir maddi varlığa sahip olma değil, bireyin kendine ve kendi yaşamına sahip çıkmasıdır. Stirner, bireyin kendisini sahiplenmesini, kendi düşüncelerine, bedenine ve eylemlerine sahip olmasını savunur. Dolayısıyla özgürlük, ancak birey kendi hayatının sahibi olduğunda mümkündür. İdeoloji ve Düşünce Eleştirisi Stirner, dönemin hâkim ideolojilerini kıyasıya eleştirir. Hem dini otoriteleri hem de yeni yükselen seküler ideolojileri (milliyetçilik, sosyalizm, hümanizm) aynı şekilde reddeder. Bu ideolojileri bireyin üzerine çöken yeni “dinler” olarak görür. Özellikle Feuerbach’ın hümanizmini, sadece Tanrı’yı insanlıkla değiştirdiği için yetersiz bulur. Ona göre “insanlık” da Tanrı gibi bir hayalettir. Stirner Sonrası Etkileri Stirner’in düşünceleri, çağdaşları tarafından büyük ölçüde anlaşılmamış ya da reddedilmiştir. Karl Marx ve Friedrich Engels, Alman İdeolojisi adlı eserlerinde Stirner'e açıkça saldırmış, onu bireyci sapkınlıkla suçlamışlardır. Ancak Stirner'in fikirleri, özellikle 19. yüzyılın sonlarından itibaren bireyci anarşizm, egoizm, ve hatta bazı yönleriyle postmodernizm üzerinde etkili olmuştur. Nietzsche ile Stirner arasındaki benzerlikler de sıkça tartışılmıştır. Nietzsche'nin “üstinsan”, “ahlakın yeniden değerlendirilmesi” ve “Tanrı’nın ölümü” gibi kavramlarının Stirner’in düşüncelerine benzerliği dikkat çekicidir.
Felsefe-Düşünce
Biricik ve MülkiyetiMax Stirner · Kaos Yayınevi · 2021476 okunma