Veba romanının raporu
2025 19. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2025 01:03
ALBERT CAMUS’UN HAYATI Bir insan düşünün; güneşin yakıcı ışıkları altında doğmuş, yoksulluğun sessiz dilini çocuk yaşta öğrenmiş, ömrü boyunca ise hem insanın anlamsızlıkla sınavını hem de adalet arayışını kalemiyle yazgıya dönüştürmüş. Albert Camus, sadece bir yazar değil, aynı zamanda 20. yüzyılın en derin varoluş sorularına içten, sade ama çarpıcı cevaplar vermeye çalışan bir vicdan sesidir. O, yaşamın saçmalığına karşı şiirle, başkaldırıyla ve cesaretle direnmeyi seçen bir yalnızdır. Albert Camus, 7 Kasım 1913 tarihinde, Afrika kıtasının kuzeyinde yer alan Akdeniz'in sıcak rüzgarlarıyla okşanan şehirlerin içinden Cezayir’in Mondovi kasabasında dünyaya gözlerini açtı. Babasının savaşta ölümünden sonra, işitme engelli annesiyle Belcourt’un dar sokaklarında yoksulluğun gölgesinde büyüdü. Hayat, Camus’ya erken yaşta yazgının sert yüzünü göstermişti. Ancak o, yaşamı boyunca yazgıya teslim olmak yerine onunla konuşmayı, onu sorgulamayı seçti. Henüz çocukken karşılaştığı adaletsizlik ve sınıf ayrımı, onun ilerideki düşünsel haritasının temel taşlarını oluşturdu. Albert Camus’un eğitim ve öğretim hayatı, özellikle Camus’a ışık olan öğretmeni Louis Germain’in teşvikiyle yön bulmuş ve ona büyük bir dönüm noktası sağlamıştır. Lise öğrenimini Algiers’de tamamlayan Camus, burada öğretmeni, onun edebiyat ve felsefeye olan ilgisini fark ederek onu cesaretlendirmiş özellikle felsefe alanında büyük bir yetenek göstererek, yükseköğretim bursu kazanmıştır.Camus'nün gelecekteki edebi ve felsefi kariyerinin temelini atmıştır. (Todd, 1996) Camus’nün bu ödüllü başarısı, onun entelektüel yolculuğunun başlangıcı olmuştur.Cezayir Üniversitesi'nde felsefe eğitimi almış olan Camus, burada mezuniyet tezini Plotinus ve Hristiyan düşüncesi üzerine yazmıştır. Bu dönemdeki felsefi ilgileri, daha sonra onun absürdizm, varoluşçuluk ve ahlaki sorunlar üzerine derin düşünceler geliştirmesinde belirleyici olmuştur. Ancak, genç yaşta geçirdiği Tüberküloz hastalığı, onun akademik kariyerini sınırlamış, bu nedenle üniversiteyi terk etmek zorunda kalmıştır. Bu durumu, bir şekilde hayatının geri kalanına da yansıyan bir engel, ancak Camus’un zorluklarla mücadele etme azmini pekiştiren bir dönüm noktası olmuştur. Camus’nün yazarlık kariyeri, tiyatro oyunları ve gazetecilikle şekillenmiştir. 1930’larda kurduğu Théâtre du Travail (İşçi Tiyatrosu), toplumsal adaletsizlikleri, yoksulluğu ve sınıf ayrımını sahneye taşıyan bir platform haline gelmiştir. Bu dönemde, Cezayir'deki Fransız sömürge yönetiminin altındaki toplumsal ve siyasal sorunları tenkit eden yazılar yazmış ve özellikle Kabiliye bölgesindeki yoksulluğu ve fakirliği konu alarak, bölge halkının yaşamına dair derin bir farkındalık oluşturmuştur. Gazetecilik kariyeri, Camus’nün toplumsal eleştirilerini ve halkın yaşadığı zorlukları gündeme getirme noktasında büyük bir rol oynamıştır. Alger Républicain adlı gazetede yaptığı yazı dizileri, Camus’yu Cezayir'deki Fransız yönetimi karşısında önemli bir entelektüel figür haline getirmiştir. Bu dönemdeki yazılarında, halkın yaşadığı acıları, Fransız sömürgeciliğinin yarattığı haksızlıkları ve adaletsizliği belgelerle ortaya koymuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Paris’e taşınan Camus, Nazi işgali altındaki Fransa'da, direniş hareketine entelektüel katkılar sunmuş, özellikle sansür ve baskı ortamına karşı yazılar yazarak insan haklarını ve özgürlükleri savunmuştur. Combat gazetesinde yaptığı çalışmaları, onun Fransız direniş hareketinin önemli bir parçası haline gelmesine yol açmıştır. Bu deneyim, Camus’nün Veba romanındaki direniş temasıyla doğrudan ilişkilidir. Bu eser, Camus’nün insanlık durumunun zorluklarına ve bu zorluklar karşısında insanın vermesi gereken ahlaki direniş yanıtlarına dair derinlemesine düşüncelerini ortaya koyar (Levi-Valensi, 1970). Camus’nun edebiyat sahnesine asıl girişi, 1942 yılında yayımladığı Yabancı ile oldu. Romanın kahramanı Meursault, duygusuzluğu, toplumun ahlaki beklentilerine kayıtsızlığı ve güneşe karşı duyduğu derin yabancılıkla, okura alışılmadık bir yüzleşme yaşattı. Aynı yıl yayımlanan Sisifos Söyleni ise bu duyguya felsefi bir temel sundu. Camus, saçma kavramını ortaya koyarak insanın, anlamdan yoksun bir evrende yaşama çabasını tanımladı. Ne tanrı vardı ne de mutlak bir hakikat; buna rağmen insan, yaşamı anlamlandırmak zorundaydı (Camus, 1942/1991). Camus, Sisifos’un taşı sonsuza dek dağa yuvarlamasını boşuna bir çaba değil, bir bilinç haline dönüştürdü: “Sisifos’u mutlu olarak tasavvur etmek gerekir.” Bu cümle, umutsuzluk içinde umut, anlamsızlık içinde direniş bulabilmenin özüdür. Camus için başkaldırmak, yalnızca sisteme karşı değil, varoluşun kendisine karşı gösterilen bir etik tavırdı. 1951’de yayımlanan Başkaldıran İnsan, hem bireysel hem de toplumsal başkaldırının sınırlarını ve sorumluluklarını ele aldı. Ona göre hiçbir dava, insan yaşamının değersizleştirilmesini meşrulaştıramazdı. Camus, devrimci şiddete karşı bir tavır alarak, döneminin sol düşünürleriyle çatışma içine girmiştir ve Satre gibi radikal düşüncedeki insanlarla çatışma içine girmiştir. (Camus, 1951/1995). Bu çatışma, entelektüel yalnızlığını artırsa da onun vicdani pusulasını asla saptıramadı. Camus için etik, sadece teorik bir tartışma değil, her gün yeniden alınan bir sorumluluktu. Adalet arayışı onun kaleminde bir kavga değil, bir çağrıya dönüştü; hakikat için değil, insan için yazdı hep. Albert Camus, 1957 senesinde , 44 yaşındayken Nobel Edebiyat Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. Bu, edebiyat dünyasının onun sade ve güçlü diline, felsefi derinliğine verdiği en büyük cevaptı. Ancak Camus için bu ödül, bir şereften çok bir yük durumuna gelmiştir. “Henüz her şeyi söylemedim,” diyordu. Onun kaleminden akan cümlelerde hâlâ yazılmamış hayatlar, suskun kahramanlar ve cevapsız sorular mevcuttu. Son yıllarında kaleme aldığı ve ölümünden sonra yayımlanan İlk Adam, çocukluğuna, annesine ve köklerine duyduğu derin sevgiyle yoğrulmuş bir eserdir. Bu kitap, bir yazarın, doğduğu topraklara duyduğu vefanın edebi bir yankısıdır. Hayatın başlangıcına, yani en sade, en çıplak haline geri dönmek ister gibidir. Albert Camus, 4 Ocak 1960’ta Fransa’nın Villeblevin kasabasında geçirdiği trafik kazasında, yaşamına bir anda veda etti. Yanında İlk Adamın el yazması vardı. Ölümü, bir dönemin en berrak vicdanlarından birinin sönüşüydü. Ancak Camus’nun sesi, taşıdığı içsel dürüstlükle, yıllar geçtikçe daha da yankılanır oldu. Bugün onun düşüncesi hâlâ canlı, hâlâ direngen… Camus, umudun bir vaatten değil, bilinçli bir seçimden doğduğunu öğretti. Onun kalemiyle kurduğu dünya, yaşanması zor, ama onurlu bir dünyaydı. Çünkü o, yazdığı her satırda insanın gölgesini değil, yüzünü aydınlatmak istedi. Camus’nün Veba’sında İnsan, Saçma ve Direniş Albert Camus’nun yaşamı, bir varoluş romanının baş karakteri gibidir: Yalnız ama dirençli, sessiz ama derin, kırılgan ama onurludur. Ne sadece bir düşünür ne de sadece bir yazar olan Camus, hayatın absürdlüğüne karşı estetik bir başkaldırı olarak edebiyatı seçmiştir. Onun metinleri, çaresizlikle savaşmanın değil, onunla birlikte yaşamanın sanatıdır. Bu yüzden Camus yaşadıkça, biz de yalnızlığa rağmen kardeşlikten, saçmaya rağmen ışıktan söz edebiliriz. Albert Camus’nun 1947 yılında yayımladığı Veba (La Peste), yalnızca bir salgının değil, insan varoluşunun en uç sınavlarından birinin anlatımıdır. Görünürde sadece bir Cezayir kentinde bir anda ortaya çıkıp kendini belli eden veba salgınını anlatan bu roman, derinlerinde insan ruhunun karanlık, kuytu köşelerine ve aydınlık direnişine doğru uzanan bir alegoridir. Camus’nun felsefesi olan "saçma" ile bireyin etik sorumluluğu, bu eser boyunca iç içe geçer. Romanın arka planında yalnızca bir hastalık değil, tüm bir insanlık tarihi; korkuları, inkârları, dirençleri ve ölümlülük bilinci işlenir. Camus, Veba’da klasik bir anlatı kurmak yerine, hem tanık hem yorumcu bir anlatıcıyla okuru içerden konuşan bir bilince ortak eder. Bu anlatıcının, yani Dr. Bernard Rieux’nün gözünden şekillenen olaylar, sıradanın içinden yükselen bir felaketin nasıl olağana dönüştüğünü, olağanüstülüğün ise günlük hayatta nasıl sinsice kök saldığını gösterir. Oran kasabası, tekil bir coğrafyadan ibaret değildir; tüm dünyaya açılan bir mikrosistemdir. Orada yaşananlar, insanlığın her çağdaki sınavını sembolize eder. Roman, savaş sonrası Avrupa'nın paramparça ruhunu yansıtırken, aynı zamanda zamandan azade bir etik sorgulama metnine dönüşür. Bu nedenle Veba, sadece bir dönemle sınırlı kalmayıp, her dönemde kendine yer bulabilecek evrensel bir roman diyebiliriz. Camus’nun kelimeleriyle konuşursak, “veba mikrobu hiçbir zaman ölmüş ya da yok olmuş değildir” (Camus, 1991, s. 276). Bu sözler, romanın hem başlangıcı hem de sonsözü gibidir. Camus, edebiyatın tanıklık göreviyle felsefenin sorumluluk yükünü aynı potada eritir. Veba, sessizlikten doğan bir fırtınadır. Ve bu fırtınaya kapılıp sürüklenen insan, sadece bir kurban değildir; o aynı zamanda bir tanık, bir fail ve bazen de bir kurtarıcı durumundadır. VEBA ROMANININ ÖZETİ Camus'nün Veba adlı romanı, beş ana bölümden oluşur ve her bölüm, veba salgınının başlangıcından bitişine kadar olan süreci, özellikle bireysel ve toplumsal reaksiyonlar üzerinden anlatır. Bu kronolojik yapı, okura, yalnızca olayların değil, aynı zamanda toplumun salgına verdiği tepkinin evrimini izleme fırsatı sunar. Romanın anlatıcısı Dr. Bernard Rieux, olayları anlatırken genellikle tarafsız bir gözlemci olarak kalır. Onun mesleği, doktorluk ve salgının tedavi süreci, birer figüratif metafor olarak kullanılır. Rieux'nün anlatımı, bir "şahit" olarak belirginleşir. Romanın başında, okuyucular Dr. Rieux’nün kimliği hakkında hiçbir bilgi almazlar, ancak anlatıcı, çoğunlukla duygusal mesafeyle olayları aktarır. Bu mesafe, Camus'nün insanın varoluşsal acısını dışsal bir gözle, nesnel bir biçimde, hatta bazen soğukkanlılıkla inceleme çabası olarak anlaşılmalıdır. Dr. Rieux’nün, olaylara duygusal bir bağ kurmaksızın, sadece onları gözlemlemesi, Camus’nün absürdizme ve varoluşçuluğa duyduğu ilgiyi yansıtır. O, olaylara, duygusal ve ahlaki yargılarla müdahale etmez; yalnızca gerçekliği olduğu gibi aktarır. Bununla birlikte, Dr. Rieux'nün içsel düşünceleri ve yaşamına dair belirli bir anlayış, romanda ortaya çıkar. Aslında, Rieux'nün rolü, insanın anlam arayışındaki kararsızlık ve nihilizmi anlamak açısından önemli bir araçtır. Bir doktor olarak hayatı kurtarma çabasında olan Rieux, Camus'nün varoluşçuluğunun başlıca temasını simgeler: insanın yaşamına değer katmaya yönelik sürekli bir çaba, anlamın arayışı ve dünyanın absürd gerçekleriyle yüzleşme. Camus, Veba’nın ilk satırlarında Oran şehri, Camus’nün Veba romanının mekânı olarak önemli bir işlev görür. Oran, Camus’nün kendi memleketi olan Cezayir’deki bir liman şehri olmasına rağmen, burada sadece coğrafi bir yerleşim değil, aynı zamanda insan ruhunun yansıması olarak işlev görür. Oran kasabasını sıradan, rutinleşen hayatın yorgunluğunda vucut bulan adeta makine gibi işleyişi olan bir yer olarak resmeder. Bu şehir, ne büyülü bir liman kentidir ne de egzotik bir doğa parçası; Oran, sistemli bir alışkanlığın, makineleşmiş gündelik yaşamın, insanı uyuşturan bir tekrarın simgesidir. Şehrin sakinleri, tekdüzeliğe teslim olmuş, derinlikten öte yüzeysel bağların içinde yaşayan, duygularını bastırmış insanlardır. Camus’nun deyimiyle, “şehirler insanların alışkanlıkla öldüğü yerlerdir” (Camus, 1991, s. 5). insanlar, birbirleriyle sağlıklı ve derin bağlar kurmakta zorluk çekerler; sosyal ilişkiler genellikle yüzeysel ve birbirine yabancı kalmıştır. Camus, şehrin tasvirinde, toplumsal yapıların ne kadar yapay ve geçici olduğunu ortaya koyar. Veba romanında Oran, bir tür mikrokozmos gibi işlev görür: İçinde yaşayan insanlar, toplumun yüzeysel ve rasyonalist düzeni içinde yalnızlaşmışlardır. Zaman ise oldukça belirgin bir belirsizlik taşır. 1940’lar gibi belirli bir zaman dilimi içinde geçen roman, aslında her dönemde ortaya çıkabilecek bir tehlikeye, insanlık durumuna ve felakete karşı duruşu konu alır. Salgın ne zaman başlarsa başlasın, toplumun verdiği tepki ve bireylerin bu duruma karşı gösterdiği reaksiyonlar, evrensel bir insanlık sorunu olarak kalır. Camus'nün zamanla ilgili net bir referans vermemesi, bu felaketin her dönemde ve her toplumda yaşanabileceği düşüncesini güçlendirir. Oran'da hayat, sabah işe gitmek, öğle arasında alışveriş yapmak, akşamları kahvede oturmak gibi küçük devinimlerle akar. İnsanlar, kendi küçük döngülerine hapsolmuş gibidir. Bu monotonluğun ardında ise büyük bir duyarsızlık gizlidir. Şehir, yaşamı değil zamanın geçişini yaşar. İşte bu ortamda, sokaklara düşen ilk ölü farelerle birlikte çatlaklar belirmeye başlar. Başlangıçta kimse bu garip olaylara anlam veremez. Fareler sokaklarda kitleler hâlinde can verirken, evlerin bodrumlarından kanlar içinde fışkıran hayvanlar bulunur. Ancak halk, alışkanlığın verdiği bir dirençle bunu görmezden gelir. Belediyenin geçici açıklamaları, temizlik işçilerinin mesaisini artırması, medyanın olayı küçümseyen haberleri… Tüm bunlar, hakikatin ertelenmesini sağlar. Camus burada toplumsal inkârın psikolojisini sergiler: Tehlike uzaktayken görmezden gelinir; yaklaştığında ise normalleştirilmeye çalışılır. Hastalık insanların bedenlerine değil, önce şehirlerinin zihnine sızar. Oran halkı, sanki hayatları hiç değişmeyecekmiş gibi yaşamaya devam eder. Ancak Camus, bu pasifliğin arkasındaki gerçeği ifşa eder: İnsanoğlu, korktuğu şeyle yüzleşmemek için gözlerini yummayı seçer. Fakat veba, gözleri yumulan bir tehlike değildir. O, eninde sonunda her kapıyı çalar. Romanın bu ilk evresi, metaforlarla doludur. Fareler yalnızca hastalığın değil, bastırılmış hakikatlerin de habercisidir. Toplum, farelerin ölümleri karşısında gösterdiği kayıtsızlıkla, aslında kendi sonunun da provasını yapar. Bu, Camus’nun "absürd" kavramının ilk izdüşümüdür: Dünya, mantıksız ve anlaşılmazdır; insan ise bu anlaşılmazlık içinde anlam arar, ama çoğu zaman inkârı seçer. Farelerin ölümüyle başlayan huzursuzluk kısa sürede insanlar arasında dahili bir kırılmaya dönüşür. Önce müstakil vakalar görülür: ateş, boğaz ağrısı, koltukaltlarında hıyarcıklar, ardından ani ölümler... Ancak yetkili kurumlar, tehlikeyi resmî olarak kabul etmezler bu duruma direnirler. Dr. Bernard Rieux, ilk tanılardan itibaren bunun veba olduğunu fark eder. Tıbbi deneyimi ve vicdani sorumluluğu, onu olayın ciddiyetini açık etmeye zorlar. Rieux’nün çabaları, bireyin sisteme karşı uyanıklığını ve entelektüel etikle yükümlü olmanın ağırlığını temsil eder. Ancak bürokrasi ağır işler. Kamu otoriteleri, ekonomik çöküşten, halk panikinden ve şehrin imajından korkarak “veba” sözcüğünü telaffuz etmekten kaçınır. “Salgın” kelimesi bile uzun süre kullanılmaz. Fakat hastalık yayılır; ölümler artar. Morglar dolup taşar, mezarlıklar yetersiz kalır. Sonunda, karantina ilan edilir. Kentin tüm sınırları kapatılır; trenler durur, mektuplar alınmaz, insanlar şehirden ayrılamaz. Böylece Veba, bir tıbbi metinden çıkarak varoluşsal bir hapishane anlatısına dönüşür. Karantina, yalnızca fiziksel bir önlem değil, ruhsal bir izolasyon hâlidir. Oran halkı, zamanla ikiye ayrılır: bir yanda kayıpları için yas tutanlar, diğer yanda hasretle dış dünyadaki sevdiklerine ulaşmayı bekleyenler. Herkesin bekleyişi, yaşamdan soyutlanmış bir gölgeye dönüşür. Artık hayat, yalnızca zamanın geçmesini beklemekten ibarettir. Camus, bu atmosferde zamanın felsefi yoğunluğunu ustalıkla işler. Beklemek, belirsizliğin içinde çürümek gibidir. Bu bölümde Camus, karakterler vasıtasıyla birbirinden farklı insan tepkilerini gözler önüne serer. Rambert, gazeteci olarak Oran’da bulunur ve Paris’teki sevgilisine dönmek ister. Veba onun için kişisel bir engeldir. O, aşkına kavuşmak isterken sistemin soğuk duvarlarına çarpar. İlk başta kaçış yolları arar, kaçakçılarla anlaşır. Ancak zamanla, Dr. Rieux’nün ve diğer gönüllülerin mücadelesine tanık oldukça içsel bir dönüşüm geçirir. Rambert’in evrimsel çizgisi, bireysel mutluluk ile kolektif sorumluluk arasında gidip gelen insanın metaforudur. Bu sırada Tarrou ortaya çıkar. Sakin, gözlemci ve sessiz bir figürdür. Ancak Oran’daki vebaya karşı kendi gönüllü sağlık örgütünü kurar. Tarrou, “temiz kalma arzusu” ile hareket eder. Ona göre mücadele etmek kahramanlık değil, ahlaki bir zorunluluktur. Vebaya karşı savaşmak, kötülüğe bulaşmamak için tek yoldur. Karantina günlerinde yalnızca bedenler değil, inançlar da sınanır. Peder Paneloux, salgını Tanrı’dan gelen bir imtihan olarak açıklar. Vaazlarında felaketi bir “ilahi ceza” olarak yorumlar. Ancak bir çocuğun vebadan can çekişerek, kıvranıp çıklık atıp ölüşüne tanık olduktan sonra inancı sarsılır. Bu trajik sahne, Camus’nun teodise (Tanrı’nın adaleti) eleştirisinin merkezine yerleşir. Tanrı’ya inancın, acıya rağmen nasıl sürdürülebileceği sorgulanır. Paneloux’nun ikinci vaazı, ilkine göre daha sessiz, daha kırılgan ve daha trajiktir. Oran’da zaman artık nehir gibi akmaz; damla damla sızar. İnsanlar, ölümle komşu yaşamayı öğrenirken, hayatın anlamı da yeniden sorgulanır. Bu karantina, yalnız bir şehir için değil, tüm insanlık için bir laboratuvardır. Camus, bu laboratuvarda insanın çıplak hâlini, kibrinden arınmış hâlini, ölüm karşısındaki hâlini inceler. Camus’nun Veba romanı, sadece bir salgının sürekliliği değil, aynı zamanda insan ruhunun bir genel görüntüsüdür. Her karakter, hem bireysel bir hikâye hem de daha geniş bir felsefi sorunun simgesidir.Karakterler, farklı bakış açıları, inanç sistemleri ve ahlaki değerlerle şekillenen, zengin bir çeşitlilik gösterir. Bu karakterlerin her biri, bireysel anlamda yaşamla yüzleşirken, aynı zamanda toplumsal yapıyı da yansıtır. Camus’nun kalemiyle şekillenen bu figürler, yaşadıkları felaketin içinde dönüşür, çözülür ya da direnir. Her biri, vebaya karşı insanın farklı yanıtlarını temsil eder ve insanın varoluşsal mücadelelerini, umut ve umutsuzluk arasındaki dengesini, etik değerlerini ve içsel çatışmalarını derinlemesine işler. Veba Romanının Konusu ve Ana Fikri Konu Albert Camus’nün Veba adlı eseri, Cezayir’in Oran kentinde aniden baş gösteren ve giderek tüm şehri etkisi altına alan bir veba salgınını konu alır. Salgın başladığında, şehir dış dünyayla bağlantısını keser ve halk ölüm gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalır. Romanın merkezinde, hekim olan Dr. Bernard Rieux’nün gözlemleri ve mücadelesi yer alır. Rieux, mesleki sorumluluğunu etik bir bilinçle birleştirerek hastalara yardım eder. Onunla birlikte gazeteci Rambert, idealist Tarrou, sekreter Grand ve rahip Paneloux gibi karakterler de salgın karşısında farklı tutumlar geliştirir. Salgın, yalnızca biyolojik bir afet olarak değil, aynı zamanda bir insanlık sınavı, ahlaki bir meydan okuma ve varoluşsal bir deneyim olarak ele alınır. Camus, bu olağanüstü durumu kullanarak bireyin ve toplumun kriz anındaki yüzleşmesini, dayanışmasını ve yalnızlığını irdelemektedir (Camus, 1947/1991). Ana Fikir (Temel Mesaj) Veba’nın ana fikri, anlamsız bir dünyada bile insanın etik sorumluluk taşıması gerektiği düşüncesine dayanır. Camus, evrenin saçma (absurde) yapısını kabul ederken, buna rağmen insanın yaşamı anlamlı kılmak için direnmesi gerektiğini savunur. Romandaki karakterlerin çoğu, zafer beklentisi olmadan ama “görev bilinci” ile hareket eder. Camus, bu tavrı “kahramanlık değil, dürüstlük” olarak tanımlar (Camus, 1947/1991). Dr. Rieux’nün şu sözleri, romanın ana fikrini özetler niteliktedir: “Vebaya karşı savaşmanın tek yolu, dürüstlüktür.” (Camus, 1947/1991, s. 248). Bu söz, Camus’nün etik anlayışının temelini oluşturur. Ona göre doğru olanı yapmak, Tanrı’ya inanmak ya da ödül beklemekten değil, insan olmanın gereğinden doğar. Bu bağlamda Veba, kötülük karşısında edilgen kalmayan insanın hikâyesidir. ROMANIN KAHRAMANLARI Dr. Bernard Rieux: Tanıklığın ve Direnişin Sesi Romanın başkahramanı ve anlatıcısı olan Dr. Rieux, insani sorumluluğun ve etik yükümlülüğün beden bulmuş hâlidir. O, ne kahraman olmak ister ne de metafizik sorularla oyalanır. Onun mücadelesi, somut bir yerde başlar: insan acısı. Rieux, vebaya karşı savaşın en ön safında yer alır, durmaksızın çalışır, ama bu mücadelede zafer aramaz. Çünkü ona göre, “kazanmak” diye bir şey yoktur; sadece “elinden geleni yapmak” vardır. Dr. Rieux'nün hikâyesi, Camus’nun “saçmaya karşı isyan” fikrini taşır. O, dünyanın anlamsızlığı karşısında anlamlı eylemle karşılık verir. Kendi kişisel acısını (annesinin hastalığı, eşinden ayrı kalması) bastırır ve kamusal sorumluluğu önceler. Onun sessiz, yorulmak bilmez direnci, Camus’nun kahraman tanımının çekirdeğini oluşturur: sıradan bir insan, olağanüstü koşullarda görevini yapar. Jean Tarrou: Saflık Arayışında Bir Gönüllü Tarrou, romanın en düşünsel karakteridir. Günlük tutar, gözlemler yapar, analiz eder. Onun vebaya karşı başlattığı gönüllü ekip, etik bir isyanın somut ifadesidir. Tarrou, geçmişinde babasının ölüm cezalarını savunduğu bir savcı olduğunu açık eder. Bu travmatik deneyim, onun “kimseyi öldürmemek” idealine bağlanmasına neden olur. Vebaya karşı savaşırken aslında kendisini temizlemeye, lekesiz bir insan olmaya çalışır. Camus’nun Tarrou üzerinden işlediği soru şudur: Kötülük karşısında tarafsız kalmak mümkün müdür? Tarrou, kötülüğe bulaşmamak için eyleme geçer. Suskun kalmak da bir suçtur onun gözünde. Nihayetinde Tarrou, kendi içindeki “veba mikroplarını” temizlemeye çalışırken hastalığa yakalanır ve ölür. Bu, Camus için trajik ama onurlu bir sondur: insan, mutlak temizlik uğruna yaşamını verebilir, ama asla tamamen temizlenemez. Raymond Rambert: Bireycilikten Dayanışmaya Parisli gazeteci Rambert’in hikâyesi, bireyin kolektif sorumlulukla yüzleşmesini anlatır. Rambert, ilk başta şehirden kaçmak ister. Çünkü onun için veba, şahsi mutluluğuna engel olan bir duvardır. Ancak kaçma çabaları başarısız oldukça, karantinadaki insanların acısını görür. Bu deneyim, Rambert’in dönüşümünü başlatır. Artık yalnızca sevdiği kadına kavuşmak istemez; şehri terk etme hakkını sorgular. Kararını verir: burada kalacak ve diğerleriyle birlikte savaşacaktır. Bu karar, Camus’nun felsefi mesajlarından birini örnekler: gerçek etik, kişisel arzularla değil, ortak acıya duyarlılıkla doğar. Rambert, özgürlüğün yalnız kaçmakla değil, kalıp mücadele etmekle kazanılacağını öğrenir. Joseph Grand: Anlamsızlığa Karşı Mütevazı Direnç Grand, belediyede çalışan silik bir memurdur. Hayatında hiçbir zaman büyük başarılar elde etmemiştir. Ancak onun büyük savaşı, yazmak istediği bir romanın ilk cümlesidir. Sürekli olarak bu cümleyi yeniden yazar, düzeltir, yine beğenmez. Bu küçük ve sıradan adam, aslında saçma ile en içten mücadeleyi veren kişidir. Camus, Grand karakteriyle birlikte, alelade insanın korkunç bir facia durumunda bile kendince nasıl bir anlam aradığını gösterir. Grand, veba sırasında gönüllü olarak çalışır, kimseye zararı dokunmaz, kimseyi kurtarmaz fakat insanlık adına bir sessiz direnişin simgesidir durumundadır. O, başarısızlık içinde bir tür şeref taşıyan bir figürdür. Peder Paneloux: İnançla Sarsılan Vicdan Peder Paneloux, romanın akışında dini inancın bir değişimini dönüşümünü temsil eden bir konumdadır. Paneloux’nun öyküsü, Camus’nun Tanrı’nın adaletine dair sorularını dramatize eder. Masum insanların çektikleri acılarını açıklayamaya gücü yetmeyen inanç, ya sessiz kalır ya da kırılma derecesine gelir. Paneloux, bu kırılmanın ortasında yer alır. İnancı ile gerçeklik arasındaki uçurum, onun trajedisidir. Vebaya Karşı İnsanlık: Umut, Ölüm ve Absürd Camus’nun Veba’sına baktığımızda yüzeysel olarak salgın öyküsü gibi görünse de ardında çok daha derin bir insani ve felsefi çatışmalar yatmaktadır: insan, mana arayışına esir bir varlık durumundayken, dünya ona karşı kayıtsız bir durumdadır. Bu çatışma, Camus’nun felsefesinde “absürd” olarak tanımlanır. Veba, işte tam da bu absürd durumun romana dönüştüğü bir metindir. Oran halkı, önce hastalığın gerçekliğini reddeder. Sonra panikler. Ardından alışır. Ve nihayetinde, onu gündelik hayatın bir parçası hâline getirir. Camus burada, insanın her koşula alışabilme gücünü gösterirken, bu alışkanlık hâlinin bir tür ahlaki gevşeme olduğunu da ima eder. İnsan, en korkunç gerçekliğe bile adapte olabilir; ama bu, onu doğru kılmaz. Salgının tam ortasında ölüm bir istatistiğe dönüşür. Mezarlıklar dolup taşar, cenazeler kamyonlarla taşınır. Krematoryumlar gece gündüz çalışır. İnsanlar, artık komşularının ölümüne bile duyarsızlaşır. Fakat bu genel sersemliğin içinde birkaç kişi—Rieux, Tarrou, Rambert, Grand—küçük ama anlamlı direnişler ve mücadeleler sergiler. Camus’ya göre, insanı insan yapan işte bu eylemdir: sonuçsuz olduğunu bilse bile mücadele etmek. Umut ve Umutsuzluk Arasında Camus, roman boyunca umut kavramına kuşkuyla yaklaşır. Çünkü umut, çoğu zaman hareketsizliğe neden olur. “İleride her şey düzelir” düşüncesi, insanları bugünü beklemekle geçirmeye zorlamaktadır. Oysa Camus’nun kahramanları, umuttan ziyade sorumluluk duygusuyla hareket eder. Onlar bilir ki bu savaş belki kazanılamaz, ama savaşı bırakmak da bir tür teslimiyettir. Dr. Rieux, veba sonunda geri çekildiğinde zafer hissetmez. Çünkü o, vebanın yok olmadığını, yalnızca uykuda beklediğini bilir. Romanın sonundaki meşhur pasaj, bunu açık eder: “Veba mikrobu hiçbir zaman ölmez ya da yok olmaz, yıllarca mobilyaların içinde, çarşafların, kağıtların, köşe bucakların derinliklerinde uykuya dalar. Ve belki bir gün, insanların felaketten ibret almadığı ve vebaya karşı özen göstermeyi unuttukları bir gün, veba farelerini uyandırır ve onları ölü bir kente gönderir” (Camus, 1991, s. 276). Bu cümle, yalnızca bir biyolojik hastalığın değil, kötülüğün, şiddetin, kayıtsızlığın da tekrar tekrar geri dönebileceğini ima eder. İnsanın görevi, bu mikroplara karşı her zaman tetikte olmaktır. Absürde Karşı Etik Duruş Camus, “absürd” kavramını romanda her köşeye işlemiştir. Dünya, insanın beklentilerine anlamlı yanıtlar vermez. Ölüm, rastgeledir; masumlar ölür, suçlular kalır. Ama insan, bu anlamsızlığa karşı boyun eğmek zorunda değildir. Rieux ve arkadaşları, tam da bu nedenle kahramandır. Onlar, hayatın anlamı olmadığı hâlde, yine de yaşamak ve yaşatmak için mücadele ederler. Bu, Camus’nun Sisifos Söyleni'ndeki temel düşünceyle birebir örtüşür. Tıpkı Sisifos’un sonsuza kadar taşı kayaya itmesi gibi, Rieux de vebaya karşı aynı direnci gösterir. Çünkü Camus’ya göre insan, “umut etmeden sevmeyi, kazanmadan savaşmayı, iyileştiremeyeceğini bilerek yine de merheme uzanmayı” öğrenmek zorundadır. Yaz aylarının ortasında doruğa ulaşan veba, sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte yavaş yavaş geri çekilir. Ancak bu çekilme, ne kesin bir zafer ne de bir kurtuluş duygusudur. Tıpkı savaşın ardından kalan enkaz gibi, Oran halkı da geride bıraktıklarıyla yüzleşmek zorundadır. Camus, bu bölümde hem bir ayrışmayı hem de bir sessizlik içindeki yeniden filizlenişi resmeder. Veba gitse de onun gölgesi hâlâ duvarlarda, yastıklarda, gözlerde dolaşmaktadır. Dr. Rieux, tüm bu süreci dışarıdan bir anlatıcı gibi kaydetmekle kalmaz, aynı zamanda en derinden hissedenlerden biridir. Eşinin şehir dışında tedavi görmesine izin vermek zorunda kalmış, ona bir daha kavuşamamıştır. Vebaya karşı gösterdiği soğukkanlı tıbbi çaba, içsel bir sarsıntıyı bastırma biçimidir. Ancak eşinin ölüm haberiyle, artık o da yıkılmış bir adamdır. Camus, bireysel acının kamusal görevle nasıl örüldüğünü Rieux’nün sessizliğinde gösterir. Jean Tarrou’nun ölümü, romanın en üzücü, etki bırakan ve simgesel sahnelerinden biridir. Vebaya karşı kurduğu gönüllü birlik, onun arınma isteğinin dışavurumuydu. Ancak kendisi de sonunda vebaya yakalanır. Son saatlerinde, Rieux onunla ilgilenir, başında bekler. Bu sahne, iki dostun ölümle sessiz bir anlaşmasını andırır. Tarrou’nun ölümü, sadece onun fiziksel sonu değil, aynı zamanda mutlak saflığın ulaşılamazlığına dair trajik bir bildiridir. Camus burada, insanın idealine ulaşamasa bile o yolda yürümesinin değerine işaret eder. Raymond Rambert, vebanın sona erişiyle Paris’e dönme özgürlüğünü kazanır. Ancak yaşadığı deneyim, onu dönüştürmüştür. Artık o sadece âşık bir adam değildir; insanlığın ortak acısına tanıklık etmiş, bu acının içinde sorumluluk almış bir bireydir. Sevgilisine kavuşma arzusu sönmez, fakat artık bu arzu, yalnızca kişisel bir hasret değil; anlamlı bir geçmişin süzgecinden geçmiş bir özlemdir. Grand, yine romanını yazmaya çalışmaktadır. Hâlâ ilk cümlede takılı kalmış gibidir. Ancak artık bu takılı kalış bir başarısızlık değil, sürekliliğin, vazgeçmeyişin bir sembolüdür. O, kendi çapında vebaya karşı durmuştur. Yazmak, onun için yaşamanın bir biçimidir. Oran’da çanlar çalar, kent yeniden açılır. Trenler gelir, insanlar sevdiklerine kavuşur. Ama bu kavuşmalar, masalsı bir sevinçle değil, sanki aradaki boşluğu utangaçça kapatma çabasıyla gerçekleşir. Camus, bu sahneleri yazarken coşkudan ziyade bir tür yorgun sevinç dili kullanır. Çünkü herkes bilir ki hiçbir şey artık eskisi gibi değildir. Herkes kaybetmiştir; kimi bir sevdiğini, kimi bir parçasını, kimi inancını… Ve Dr. Rieux, elindeki notları bir romana dönüştürmeye karar verir. Olayları başından beri o kaydetmiştir. Romanın anlatıcısı olduğunu açıklar. Bu açıklama, Camus’nun Veba'yı neden yazdığını da açıklar: anlatmak, tanıklık etmek, unutmamak için. Rieux’nün ağzından şu sözleri duyarız: “Vebayı yaşayan insanlar arasında utanılacak ya da gururlanılacak bir kahramanlık yoktu. Sadece fedakârlık, yorgunluk, sabır ve bazen içten gelen bir sevgi vardı. Bütün mesele, vebaya karşı ellerinden geleni yapmış olmalarıydı” (Camus, 1991, s. 278). Bu cümle, Camus’nun insanlığa dair temel inancını yansıtır: Büyük idealler değil, küçük iyilikler insanı insan kılar. Vebaya karşı savaş, kötülüğe karşı her gün yeniden verilen küçük savaşlardır. Kazanılıp kazanılmadıkları değil, sürdürülüp sürdürülmedikleri önemlidir. Albert Camus’nun Veba romanı, yalnızca bir salgın öyküsü değil, aynı zamanda felsefi bir manifestodur. Romanda anlatılanlar, Camus’nun “absürd felsefesi”nin bir alegorisi olarak da okunabilir. Veba, insanın evrende anlam arayışıyla yüzleştiği, bu arayışta karşılaştığı kayıtsızlıkla mücadele ettiği bir düşünsel evrendir. Camus, bu eserde varoluş, etik, dayanışma ve kötülük gibi temel meseleleri ele alır. Absürdün Edebi Şekillenişi Camus, Sisifos Söyleni (1942) adlı denemesinde absürdü şu şekilde açıklar: “İnsan, açıklama isteyen bir varlıktır; dünya ise bu açıklamayı vermez.” İşte bu çatışma, absürdü doğurur. İnsan, dünyaya anlam vermek isterken, dünya buna kayıtsız kalır. Camus’ya göre, bu çelişkiyle yüzleşmek gerekir; kaçış (intihar, dine sığınma, ideolojik körlük) çözüm değildir. Veba romanında bu düşünce somut hâle gelir. Oran şehri, dünyanın kendisidir. Veba ise hem bir gerçeklik hem de metafordur: Nazi işgali, kötülük, ölüm ya da anlamsızlık. Bu veba, neden geldiğini açıklamaz, kimin suçlu olduğunu göstermez. Camus, Veba salgınını bir ilahi adalet veya ceza olarak görmez; onu yalnızca “var” olduğu için kabul eder. Bu noktada Camus’nun absürde verdiği yanıt romanın ruhunu oluşturur: isyan. Romanın karakterleri, özellikle Dr. Rieux, Tarrou ve Grand, vebaya karşı savaşırken bu absürd gerçekliği kabul ederler ama boyun eğmezler. Camus’nun deyimiyle, “umut etmeden savaşırlar.” Bu tutum, absürde karşı etik bir duruşun ifadesidir. Roman boyunca Camus, insanın nihai kaderi olan ölüme karşı koyamayacağını, fakat bu kaçınılmazlık karşısında gösterdiği ahlaki direncin, onu anlamın eşiğine taşıyabileceğini savunur. Anlam, Tanrısal bir vaatte değil, insanî bir çabada saklıdır. Bu yönüyle Veba, modern bireyin tanrısız evrende sürdürdüğü etik bir varoluş mücadelesinin aynası hâline gelir (Sagi, 2002). Etik: Kahramanlık Değil, Görev Veba’nın etik anlayışı, sıradanlığı ve sorumluluğu yüceltir. Roman boyunca Camus, büyük sözler söyleyen kahramanları değil, sessizce görevini yapan insanları ön plana çıkarır. Dr. Rieux’nün sözleri bu anlayışı özetler: “Kahramanlık büyük bir şey değildir. Sadece dürüst olmak, işini yapmak yeterlidir.” (Camus, 1991, s. 233) Bu ahlak anlayışı, Camus’nun “ahlaki isyan” kavramıyla örtüşür. Camus, mutlak bir değerler sistemine değil, durumun içinde doğan etik sorumluluğa inanır. Veba karşısında görev almak, iyileştirmeye çalışmak, dayanışmak—bütün bunlar, bir dine, ideolojiye ya da ölümsüzlüğe inanmadan da yapılabilir. Burada Camus’nun inançsız bir etik modeli önerdiğini görmek mümkündür. Peder Paneloux’nun inancı sarsılırken, Rieux’nün etik tavrı güçlenir. Paneloux, çocuğun ölümüne bir anlam vermeye çalışır ama bunu başaramaz. Rieux ise anlam vermeye çalışmaz, sadece acıyı dindirmekle uğraşır ve çabalar. Camus, anlamdan çok eylemin, açıklamadan çok merhametin yanında yer alır. Dayanışma: Ortak Acıdan Ortak Eyleme Romanın önemli felsefi katmanlarından biri de dayanışmadır. Vebanın ilk evresinde insanlar bireysel çözümler arar, kaçmak ister, inkar eder. Ama zamanla anlarlar ki bu felaketin üstesinden ancak birlikte gelinebilir. Gönüllü insanlar birleşerek ekipler kurulur, görevler insanlar arasında paylaşılır, insanlar birbirine destek olarak yardım etmeye çalışır. Camus’nun burada sunduğu fikir şudur: İnsan, diğer insanla vardır. Kötülük karşısında susmak değil, birlikte direnmek gerekir. Bu, Camus’nun “birbirimize karşı değil, birbirimiz için varız” etik anlayışıdır. Dayanışma, felsefi bir ideal değil, yaşamsal bir zorunluluktur. Bu dayanışma düşüncesi, Camus’nun Nazi işgaline karşı Fransız Direnişi’ne duyduğu hayranlıkla da ilişkilidir. Veba, 1940’ların Fransa’sındaki işgal atmosferine dair alegorik bir anlatıdır. Oran’daki veba, Nazi istilasının sembolüdür. Ancak Camus, direnişi yalnızca siyasi bir mesele olarak değil, etik bir sorumluluk olarak ele alır. Roman, bir salgının izlerini takip ederken, insan ruhunun sınırlarında gezinir: korku, dayanışma, umut, kayıtsızlık ve direnç. Camus’nun Veba romanında , hem fiziksel bir hastalık hem de insanlık tarihinde zaman zaman ortaya çıkan kötülüğün metafor şeklinde ele alınışı söz konusudur. Bu kötülük, kimi zaman savaş, kimi zaman faşizm, kimi zamansa toplumsal adaletsizlik olarak karşımıza çıkar. Veba sonunda insanlar yeniden buluşur, sarılır, ama artık o buluşmaların tonu değişmiştir. Veba sürecinde insanlar bir şeyler kaybedip bir şeyler öğrenmiştir. Camus, bu değişimi büyük retoriklerle değil, sessiz detaylarla verir: bir çiftin birbirine tereddütle yaklaşması, mezarlıklardan gelen o ağır toprak kokusu, yeniden çalan çanların buruk sesi… Dr. Rieux’nün anlatımıyla biten roman, bu şahit oluşunun sonucunda hem bir sorumluluk hem de bir mesuliyet olduğunu hissettirir. Rieux, yaşananların unutulmaması gerektiğini düşünür. Bu düşünce, yalnızca bir biyolojik tehlikeye değil, aynı zamanda insanlığın içindeki kayıtsızlığa, zulme ve kötülüğe karşıdır. Camus’nun Veba’sı, “insan ne yapmalı?” sorusuna doğrudan bir yanıt vermez. Ama örnek gösterir. Dr. Rieux gibi biri olunabilir: büyük ideallerin adamı değil, doğru olanı yapan biri. Grand gibi olunabilir: sıradan ama vazgeçmeyen. Tarrou gibi olunabilir: geçmişin yükünü taşıyan ama arınmayı isteyen. Roman, insanın kahramanlık yapmadan da direnebileceğini, dünyayı kurtarmasa da dünyaya karşı sorumlu olabileceğini gösterir. VEBA ROMANINDA TOPLUMSAL ELEŞTİRİ VE MODERN İNSAN Albert Camus’nün Veba adlı eseri Çağdaş insanın varoluşsal kırılmalarını, toplumsal yapının çözülüşünü ve etik değerlerin sınandığı bir krizi resmeden çok katmanlı bir alegoridir. Roman, görünürde Oran şehrini saran bir salgını anlatsa da, satır aralarında modernitenin insanı içine hapsettiği yalnızlık, yabancılaşma, sorumluluk ve anlam arayışı gibi temel insani meseleleri derinlemesine irdeler. Camus, birey ile toplum arasındaki ilişkinin çatlamış doğasını ve çağdaş yaşamın bürokratikleşmiş, kapitalist düzende bireyin silikleşmesini metaforik bir biçimde işler. Bu yönüyle Veba, hem politik hem de ontolojik bir metindir. Modernitenin Bireyi Yalnızlaştırıcı Anatomisi Romanın başlangıcında, Oran halkının salgın tehdidine yönelik kayıtsızlığı, sıradanlaşmış modern hayatın bireyi duyarsızlaştıran yönünü sergiler. İnsanlar, yaşamlarını rutinlerin konforlu uyuşukluğu içinde sürdürürken, ölümün gölgesi dahi bu düzenin sorgulanmasına neden olamaz. Camus, bu durumu, bireyin içinde bulunduğu sosyal bağlamdan yalıtılmış bir varlık hâline gelişiyle açıklar. Salgının ilerlemesiyle, insanlar fiziksel olarak birbirlerinden uzaklaştıkları kadar, duygusal ve düşünsel olarak da kopar; bu kopuş, bireyin insanî bağlarını sorgulamasına neden olur. Camus’nün betimlediği Oran, anonim bireylerin hüküm sürdüğü, temasın yüzeyselleştiği bir şehir olarak karşımıza çıkar. Bu şehir, modern toplumun kendine yabancılaştırdığı bireylerin psikolojik haritasıdır. Toplumsal dayanışma, yerini varoluşsal bir yalnızlığa bırakır; insanlar, yalnızca bedensel değil, ruhsal bir tecrit içerisine girerler. Salgın, bu anlamda sadece mikrobiyolojik bir tehdit değil, aynı zamanda insanın iç dünyasındaki çöküşün de dışavurumudur (Camus, 2020). Bürokratik Çürüme ve Toplumsal Yapıların Çözülüşü Camus’nün Veba’sı, modern devlet aygıtlarının kriz anlarındaki işlevsizliğini gözler önüne serer. Salgın ilk belirtilerini gösterdiğinde, yöneticiler bürokratik prosedürlere sıkışmış bir şekilde duruma müdahale etmekten aciz kalırlar. Kamu otoriteleri, insan yaşamına karşı kayıtsızdır; onların önceliği düzenin devamıdır, insanın değil. Bu tavır, modern toplumun birey karşısında devleti mutlaklaştıran yapısının bir tezahürüdür. Söz konusu bürokratik çark, toplumun ihtiyaçlarına karşı duyarsız, statükoya tutunan bir mekanizmadır. Camus, bu yönüyle modern bürokrasiyi eleştirirken, aynı zamanda totaliter rejimlerin gölgesini de satır aralarına yerleştirir. Çünkü sistem, yalnızca bireyin özgürlüğünü kısıtlamakla kalmaz; aynı zamanda onun temel yaşam hakkını da tehdit eder. Devletin felç olmuş mekanizması, toplumsal çözülmenin hızlanmasına neden olur; güven duygusu yerini korkuya, birlik duygusu ise kaotik dağılmaya bırakır (Aronson, 2017). CAMUS’NÜN VEBA ROMANINDA AHLAKİ VE ETİK TEMALAR Camus, bu eserinde bireyin özgürlük, sorumluluk ve dayanışma ekseninde şekillenen ahlaki duruşunu irdeleyerek, etik eylemin kökenlerini ve sınırlarını araştırır. Veba salgını, yalnızca bir biyolojik tehdit değil, insanın kendi iç gerçekliğiyle yüzleştiği metafizik bir sınav alanıdır. Salgınla mücadele eden karakterler, yaşamın anlamsızlığı karşısında etik bir direnç göstererek Camus’nün “absürd” düşüncesiyle uyumlu bir ahlaki pozisyon sergilerler (Camus, 1947/2020). Ahlaki Özerklik ve Vicdanın Dönüştürücü Gücü Romanın başkahramanı Dr. Bernard Rieux, sistemli bir kahraman değil; aksine, sıradanlık içinde erdemi temsil eden bir figürdür. Rieux’nün tıbbi müdahaleleri, mesleki zorunluluğun ötesine geçerek etik bir bilinçle şekillenir. Camus’nün etik anlayışı, evrensel ilkelere dayanan mutlak bir ahlaktan çok, bireyin özgür iradesiyle üstlendiği sorumluluğa yaslanır.Rieux’nün sergilediği tutum, Sartre’ın "varlık özden önce gelir" anlayışına paralel olarak, etik değerlerin bireyin eylemleriyle şekillendiğini vurgular (Sartre, 1946/2007).Bu bağlamda, ahlaki özerklik, Camus’nün evreninde Tanrısal bir buyrukla değil; insanın kendi varoluşuna karşı duyduğu sorumlulukla inşa edilir. Rieux, hastalığın kaçınılmazlığına karşın, çaresizliği kabullenmeden “iyilik yapma” çabasında ısrar eder. Onun sessiz direnişi, etik olanın teorik değil, pratik bir eylem alanı olduğunu gösterir. Kolektif Etik: Dayanışma Yoluyla Ahlaki Bütünlük Veba’da ahlaki davranış sadece bireysel düzeyde değil, toplumsal bağlamda da sınanır. Camus, etik eylemin ancak başkalarıyla kurulan ilişkiler içinde anlam kazandığını vurgular.Tarrou, Grand ve Rambert gibi karakterler, kişisel kurtuluş arayışlarını bir kenara bırakarak toplumsal dayanışmanın bir parçası olurlar. Bu dönüşüm, Camus'nün "başkaldıran insan" anlayışını etik bir boyuta taşır: Kendi özgürlüğünden önce başkasının acısını gözeten birey, gerçek anlamı yaratma gücüne sahiptir (Camus, 1951/2020). Rambert’in karantina bölgesinden kaçma fırsatını geri çevirerek Rieux’nün yanında kalması, özgürlük arzusunun etik bir seçimle yeniden tanımlanabileceğini gösterir. Bu noktada Camus, insanın etik sorumluluğunu yalnızca kendine değil, diğerlerine karşı da taşıması gerektiğini savunur. Dayanışma, salgının yok ettiği düzenin yerine geçen yeni bir ahlaki yapı olarak sunulur. Ölümle Yüzleşme ve Etik Uyanış Camus’nün düşüncesinde ölüm, insan yaşamının nihai sınırını değil; ahlaki bilincin doğum noktasını oluşturur. Veba’daki ölüm sahneleri, yaşamın kırılganlığını gösterirken, aynı zamanda karakterlerin etik karar alma süreçlerini hızlandırır. Rieux’nün çocuk ölümü karşısında yaşadığı öfke, Camus’nün Tanrısal adaleti reddedişine gönderme yapar. Bu trajik sahne, kötülüğe karşı susmanın ya da tarafsız kalmanın ahlaki bir suç olduğunu ortaya koyar (Camus, 1947/2020). Camus, kötülüğün kaynağını metafizik ya da ilahi bir nedenselliğe bağlamaz. Ona göre kötülük, çoğu zaman insanların edilgenliğinde ve kayıtsızlığında barınır. Bu nedenle etik olan, kötülüğün karşısında pasif kalmayı reddeden eylemde hayat bulur. Rieux’nün “yalnızca dürüst olmak gerektiğini biliyorum” şeklindeki tutumu, etik eylemin sade ama dirençli doğasını simgeler. Kötülükle Mücadelede Ahlaki Kararlılık Veba, kötülüğün sıradanlaştığı bir dünyada etik davranışın nasıl sürdürülebileceğine dair güçlü bir sorgulamadır. Tarrou’nun vicdan azabı ve geçmişteki eylemlerini sorgulaması, kötülükle hesaplaşmanın bireyin içsel dünyasında başladığını gösterir. Camus’nün felsefesinde kötülük, şeytani ya da uç bir figürle temsil edilmez; aksine, gündelik yaşamın olağan akışına sızmış bir eylemsizlik biçimi olarak belirir (Arendt, 1963). Bu bağlamda, iyilik de yalnızca büyük kahramanlıklarda değil; küçük ve sürekli etik tercihlerin toplamında kendini gösterir. Camus’ye göre dünyayı değiştirmek mümkün olmayabilir, fakat bireyin kendini değiştirmesi her zaman mümkündür. Bu da ahlaki kararlılıkla mümkündür: eylem, düşünceden önce gelir; ve ahlaki hakikat, ancak sorumluluk alınarak var edilebilir. CAMUS VE VEBA: MODERN TOPLUMUN ELEŞTİRİSİ Camus, Veba aracılığıyla, bireylerin varoluşsal sorumluluklarını ve toplumların, kriz anlarında dayanışma yerine bencillik ve korkuya dayalı davranışlarını sorgular. Bu çalışmada, Camus'nün modern toplum eleştirisinin kökenlerini daha ayrıntılı bir şekilde irdeleyerek, toplumsal ve bireysel düzeydeki sorunları analiz etmeye çalışacağım. Modern Toplum ve Yabancılaşma Camus’nün Veba'da modern toplumla ilgili yaptığı eleştirinin merkezinde, bireylerin toplumsal bağlardan giderek daha fazla yabancılaşması yer alır. Salgın, toplumsal yapının, insanları yalnızlaştıran ve birbirlerinden uzaklaştıran etkilerini gözler önüne serer. Camus, bu çerçevede, insanın hem bireysel hem de toplumsal anlamda yabancılaştığı bir dünyanın şekillendiğini dile getirir. Toplumsal normların, bireyler arasındaki duygusal bağları zayıflatması, bu yalnızlığın daha da derinleşmesine yol açar.Modern toplum, insanları bireysel çıkarlar peşinde koşmaya teşvik ederken, duygusal ve toplumsal anlamda birbirlerine mesafe koymalarına yol açar. Rieux, Tarrou ve Rambert gibi karakterlerin yaşadığı içsel dönüşüm, toplumsal bağların yokluğunda bile, bireylerin birbirlerine sorumluluk taşıyabileceklerini gösterir. Ancak bu sorumluluklar, modern toplumun toplumsal yapısı ve bireylerin bencillikleri tarafından sürekli olarak engellenir. Camus, bireylerin bu bencilliklerini ve varoluşsal boşluklarını aşma çabalarını, toplumun yapısal engelleriyle çelişkili bir biçimde sunar. Salgın, bu yabancılaşmayı derinleştirirken, bireylerin hem toplumdan hem de kendilerinden kopuşlarının vurgulandığı bir durum yaratır. Toplumsal Yapılar ve Kriz Anlarında Çöküş Veba, toplumun kriz anlarında ne kadar savunmasız olduğunu ortaya koyar. Salgın, devlet, din, ekonomi ve aile gibi temel toplumsal yapıları sorgular. Camus, özellikle acil durumlarda toplumsal yapıların, bireylerin ihtiyaçlarına ve toplumun sorunlarına yeterince yanıt veremediğini vurgular. Salgına karşı alınan geç tepki, toplumsal düzenin ve devletin bu tür krizlere hazırlıksız olduğunu gösterir. Bu durum, aynı zamanda modern toplumların acil durumlarda toplumsal dayanışmayı sağlamakta ne kadar zorlandığını gözler önüne serer. Rieux ve diğer karakterler, salgına karşı toplumsal yapıları iyileştirme çabalarına girseler de, çoğu zaman bu çabalar kişisel korkular ve bencilliklerle engellenir. Camus, toplumların krizlere karşı dayanıklı olmadığını ve toplumların bu tür zor durumlarla başa çıkabilme yeteneğinin, toplumsal bağların zayıflamasıyla daha da sınırlı hale geldiğini belirtir. Salgın, bu durumu daha da belirginleştirir: toplumsal normlar ve yapılar, bireylerin bir araya gelerek kolektif sorumluluk taşımasını engeller. Toplumsal Eşitsizlik ve Adaletsizlik Salgın, toplumsal eşitsizliği ve adaletsizliği açığa çıkarır. Camus, Veba'da bu eşitsizliğin modern toplumda gizli bir şekilde var olduğunu ve kriz zamanlarında bu eşitsizliğin daha belirgin hale geldiğini gösterir. Zenginler, ekonomik durumları sayesinde salgından korunabilirken, yoksullar ve marjinalleşmiş gruplar daha fazla risk altındadır. Camus, bu eşitsizliğin sadece ekonomik boyutuyla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda sağlık, eğitim ve yaşam koşulları gibi diğer toplumsal adalet meselelerini de kapsadığını vurgular. Salgın, toplumsal yapının her bireye eşit fırsatlar sunmadığını ve bazı grupların, sadece statülerinden dolayı hayatlarını tehlikeye atma riskiyle karşı karşıya kaldığını ortaya koyar. Camus’nün bakış açısına göre, modern toplumlar eşitlik ve adalet söylemleriyle övünseler de, pratikte bu kavramların sadece yüzeysel ve soyut kaldığını gözler önüne serer. Camus, Veba’da sağlık hizmetlerinin dağılımındaki eşitsizliğin, adaletsizliklerin ne kadar derin olduğunu ve toplumda sınıfsal uçurumların nasıl hayatı etkilediğini anlatır. Din ve Modern Toplum Camus’nün bakış açısına göre, dinin rolü, insanları gerçek eyleme geçmekten alıkoyarak, toplumsal ve bireysel sorumlulukların yerine getirilmesine engel oluşturur. Salgın, dinin bu şekilde toplumsal dayanışmayı ve etik değerleri yok sayan etkilerini gözler önüne serer. Modern toplumda dinin yeri, insanların acılara anlam ararken, aslında varoluşsal ve etik sorumluluklardan kaçmalarına neden olabilir. VEBA ROMANININ TOPLUMSAL MESAJI Albert Camus’nün Veba adlı eseri, yalnızca ölümcül bir salgının yarattığı fiziksel yıkımı ve bireysel acıları resmetmekle yetinmez; aynı zamanda modern toplumun kırılgan yapısını, bireyin ahlaki sorumluluğunu ve insanlık onurunu koruma çabasını merkezine alarak çok katmanlı bir sorgulama sunar. Camus, bu eser aracılığıyla insana özgü yalnızlığı ve ortak yazgıyı aynı potada eritir; bireyin sessiz ama kararlı mücadelesini, insan olmanın en sahici tezahürü olarak sunar. Camus, bu eserinde, insanın karşılaştığı felaketler karşısında yalnızca bireysel çıkarlarını değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluğunu da göz önünde bulundurması gerektiğini vurgular. Veba, insanın anlamsızlıkla yüzleştiği bir dünyada, başkalarına duyulan empati ve sorumluluğun yaşamın anlamını yaratmadaki rolünü anlatır. Romanın toplumsal mesajı, bireylerin, toplumları içindeki felaketlere karşı sadece hayatta kalmak için değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluklarını yerine getirmek için de mücadele etmeleri gerektiğini belirtir. Veba'daki karakterler, salgın karşısında yalnızca kendi hayatta kalmalarını düşünmezler, aynı zamanda birbirlerine yardım ederek toplumsal bağları güçlendirirler. Bu durum, toplumsal dayanışmanın, insanlık onuru ve etik değerlerle nasıl iç içe geçtiğini gösterir. ALBERT CAMUS’UN DÜŞÜNCE DÜNYASI Albert Camus, 20. yüzyılın en etkili düşünürlerinden biri olarak, özellikle varoluşsal sorgulamalar, insanın saçmayla ilişkisi ve etik sorumluluk üzerine geliştirdiği düşünceleriyle öne çıkar. Camus'nün felsefi yaklaşımı, geleneksel anlamda bir sistem kurmaktan çok, insanın karşılaştığı anlamsızlıkla nasıl başa çıkabileceğini sorgulayan bir zihin yapısını yansıtır. Onun düşünce dünyası, bireyin evrendeki yerini, acının anlamını ve başkaldırının ahlaki boyutunu merkezine alır. Camus’nün temel felsefi kavramlarından biri “saçma”dır. Ona göre saçma, insanın evreni anlama arzusu ile evrenin sessizliği arasındaki çatışmadan doğar (Camus, 1942/2018). İnsan, yaşamı anlamlandırmak ister; ancak dünya bu talebe yanıt vermez. Bu durumda bireyin önünde üç seçenek vardır: intihar, dini bir inanca sığınma ya da saçmayı kabul ederek onunla birlikte yaşamak. Camus, üçüncü yolu seçer ve bireyin saçma ile birlikte yaşamayı öğrenmesi gerektiğini savunur. Bu düşünce, onun Sisyphos Söyleni adlı denemesinde sembolleştirilir. Sisyphos, sonsuz bir döngüde taşı tepeye taşımasına rağmen yaşamı kabul eder; bu kabul, bir anlam yaratımına dönüşür. Camus’nün bir diğer önemli kavramı “başkaldırıdır”. Başkaldıran İnsan adlı eserinde bu düşünceyi geliştirir ve bireyin adaletsizliğe, zorbalığa ve anlamsızlığa karşı etik bir duruş sergilemesini savunur (Camus, 1951/2020). Camus’ye göre başkaldırı, bireyin yalnızca kendi varoluşsal bütünlüğünü muhafaza etmesi değil, aynı zamanda evrensel insanlık onuruna sahip çıkma iradesidir. Bu bağlamda başkaldırmak, yok edici bir isyan değil, yaratıcı ve sorumlu bir eylemdir. Camus’nün felsefesi sadece bireysel bir düzlemde kalmaz; toplumsal sorumluluk da onun düşünsel alanında büyük yer tutar. Veba romanında olduğu gibi, insanlar yalnızca bireysel kurtuluş peşinde değil, toplumsal dayanışma içinde anlam yaratabilirler. Ona göre insanın değerli olan tek varoluş biçimi, başkalarının acılarına duyarsız kalmadan yaşamaktır. Camus’nün felsefi yaklaşımı, kuru bir akademik sistematiğin ötesinde, doğrudan yaşamın içinden süzülen bir sezgiye ve ahlaki sorumluluk bilincine dayanır.Yaşamın anlamsızlığı karşısında insanın etik bir bilinçle varlığını sürdürme çabası, onun entelektüel mirasının merkezindedir. Camus, yazmayı bir eylem olarak görür. Veba da bir tanıklığın metnine dönüşmesidir. Acılar unutmamak için yazılmıştır. Unutulan acılar tekrar eder. Bu nedenle Veba, yalnızca bir kurmaca değil; etik bir çağrı, varoluşsal bir pusuladır. Albert Camus, bu romanıyla insanlığa şu mesajı fısıldar: “Hayat adil değil, ama insan adil olabilir.” VEBA ROMANININ YAZILDIĞI DÖNEMİN DÜŞÜNSEL VE FİNANSAL MANZARALARI Albert Camus’nün Veba adlı eseri, II. Dünya Savaşı sonrasında şekillenen toplumsal ve düşünsel ortamın yoğun etkilerini taşıyan bir yapıt olarak öne çıkar. 1947 yılında yayımlanan roman, savaşın insanlık üzerinde bıraktığı derin izlerin felsefi ve toplumsal bir yansımasıdır. Bu bağlamda, Veba’nın ortaya çıktığı dönem, hem düşünsel hem de ekonomik açıdan sarsıcı ve dönüştürücü bir zaman dilimine işaret eder. Düşünsel Manzara 1940’lı yılların Avrupa’sı, faşizmin yükselişi, II. Dünya Savaşı’nın yıkıcılığı ve insan haklarının büyük ölçüde ihlal edildiği bir ortamı deneyimlemişti. Bu ortamda birey, Tanrı’nın sustuğu, ideolojilerin çöktüğü ve mutlak hakikatin sorgulandığı bir çağın ortasında kalakalmıştı. Savaşın neden olduğu kitlesel ölümler, kamplar ve şehirlerin yerle bir edilmesi, aydınlar arasında "insan" kavramına duyulan güvenin sarsılmasına yol açtı. Bu durum, varoluşçuluk gibi insan merkezli felsefi akımların yükselişini de beraberinde getirdi (Flynn, 2006). Camus’un düşünsel çizgisi, Jean-Paul Sartre’ın varoluşçuluğu ile benzer zeminlerde buluşsa da, “saçma” kavramı etrafında daha bireysel, sezgisel ve etik bir yönelimi benimser. Camus, içinde yaşadığı dönemde bireylerin anlam arayışlarının, artık geleneksel dinî inançlar ya da katı ideolojilerle tatmin edilemeyeceğini; insanın, kendi varoluşunun yükünü bizzat omuzlaması gerektiğini dile getirir.Veba, bu çerçevede, sorgulanmamış otoriteye itaatin doğurabileceği yıkımı gözler önüne sererken; bireyin ahlaki sorumluluğu gönüllü olarak üstlenmesinin hayati değerini ön plana çıkarır.Savaş sonrası Avrupa, insan iradesiyle yeniden inşa edilmesi gereken bir ahlak anlayışını aramaktadır ve Camus’nün eseri bu arayışa güçlü bir yanıt sunar. Finansal Manzara Romanın yazıldığı 1940’ların ikinci yarısı, Avrupa’nın ekonomik olarak çöktüğü, altyapıların harap olduğu, kıtlıkların ve yoksulluğun baş gösterdiği bir dönemdir. Savaş yıllarında sanayi, neredeyse tüm gücünü cephelerin ihtiyaçlarına seferber etmiş; bu durum, gündelik hayatın olağan akışını sekteye uğratarak sivillerin yaşamını hayli güçleştirmiştir.. Savaş sonrasında ise toparlanma, özellikle Fransa gibi işgal görmüş ülkelerde oldukça sancılı olmuştur (Kindleberger, 1973). Camus’nün yaşadığı Cezayir ve Fransa, bu ekonomik kırılganlıktan doğrudan etkilenmiştir. Temel ihtiyaçların bile karşılanmakta zorlandığı bu dönemde, insanlar hem fiziksel hem de ruhsal olarak büyük bir bunalım içindedir. Ekonomik çöküntü, yalnızca cepleri değil, vicdanları da derinden etkilemiş; geçim derdiyle boğuşan insanlar, çoğu zaman etik ilkelerle çıkarları arasında sıkışıp kalmıştır. Bu kırılgan dengede, bireysel menfaatler toplumsal dayanışmanın önüne geçerken, ahlaki kararlar da çoğunlukla hayatta kalma güdüsüyle şekillenmiştir. Camus, Veba’da bu ekonomik zeminle de örtüşen bir anlatı geliştirir: İnsanlar, salgın nedeniyle izole edilmiş bir şehirde yaşarken, hem kendi yaşamlarını sürdürebilme mücadelesi verirler hem de başkalarının yaşamı için sorumluluk almak zorunda kalırlar. Bu, savaş sonrası dönemin bencil ekonomik reflekslerine karşı ahlaki bir eleştiri işlevi görür. ALBERT CAMUS’UN VEBA ROMANININ ARKA PLANI Albert Camus’nün 1947 yılında yayımlanan Veba adlı romanı hem yazarın kişisel yaşamındaki deneyimlerden hem de 20. yüzyılın trajik kolektif olaylarından beslenerek şekillenmiştir. Tarihsel ve Siyasal Arka Plan Camus, Veba’yı yazarken özellikle II. Dünya Savaşı ve Nazi işgaline karşı Fransız Direnişi'nden etkilenmiştir. Romanda geçen veba salgını, birçok araştırmacıya göre, Nazizm'in yayılışı ve Avrupa’yı esir alışı için alegorik bir temsildir (Judt, 1992). Cezayir'in Oran şehrinde geçen olaylar, totaliter rejimlerin birey üzerindeki baskısını ve halkların bu baskıya nasıl karşılık verdiğini simgesel düzeyde yansıtır. Bu nedenle roman, yalnızca bir salgın anlatısı değil, aynı zamanda bir politik direnişin de metaforudur. Felsefi Arka Plan: Saçma ve Etik Camus’nün düşünce dünyasının merkezinde yer alan “saçma” (l’absurde) kavramı, Veba’nın temel felsefi zeminini oluşturur. Camus, insanın anlam arayışının evrendeki anlamsızlıkla çarpışmasını, ahlaki bir sorumluluğa dönüştürür. Dr. Rieux’nün karakterinde somutlaşan bu etik duruş, insanın kaderle yüzleşirken gösterdiği dayanıklılığa ve anlam yaratma çabasına işaret eder (Aronson, 2017). Camus’nün felsefesi, bir başkaldırı eylemi olarak yaşamak gerektiğini savunur; insanın görevi, zafer umudu olmaksızın da mücadele etmektir. Kişisel ve Kültürel Etkiler Oran şehrini romanına mekân olarak seçmesi tesadüf değildir; steril, sıkıcı ve "modern" bir şehir olarak tarif edilen Oran, aynı zamanda insan ilişkilerinin donuklaştığı, bürokratikleşmiş bir dünyanın simgesidir (Cruickshank, 1960). Camus'nün gazetecilik ve direniş deneyimleri de romandaki karakterlerin eylemselliğinde kendini gösterir. Yayımlanma Döneminin Ruhu Veba, savaş sonrası umutsuzluk ve sorgulama dönemine denk gelmiş, okurları hem duygusal hem de entelektüel olarak derinden etkilemiştir. 1940’lı yılların Fransa’sında birey, Tanrı inancı zayıflarken ahlaki sorumluluğunu yeniden tanımlamak zorunda kalmıştır. Camus’nün eseri bu ruh hâlini yansıtırken, aynı zamanda yeni bir etik anlayışa da kapı aralamıştır (Sheringham, 1999). Evrensel ve Zamansız Arka Plan Salgın bir motif olarak seçilse de, aslında ölüm, kayıplar, yalnızlık, dayanışma ve direnç gibi evrensel insanlık durumlarına temas eder. ALBERT CAMUS’UN BİYOGRAFİSİ İLE VEBA ROMANI ARASINDAKİ BAĞINTILAR VE BENZERLİKLER Albert Camus’nün yaşamı ile kaleme aldığı Veba adlı romanı arasında güçlü bağlar ve dikkat çekici benzerlikler bulunmaktadır. Bu bağlantılar, yalnızca yazınsal bir yansıma değil, aynı zamanda Camus’nün felsefi duruşunun, yaşadığı tarihsel koşulların ve kişisel deneyimlerinin bir izdüşümüdür. Veba, bu anlamda Camus’nün yaşamının alegorik ve felsefi bir özeti gibidir. Cezayir’de Geçen Çocukluk ve Romanın Mekânı Camus, 1913 yılında Fransız sömürgesi olan Cezayir’in Mondovi kentinde doğmuş, yoksulluk içinde büyümüştür. Eğitim hayatı boyunca burslarla okumuş ve Akdeniz kültürü ile Fransız aydınlanmasının kesişim noktasında yetişmiştir (Cruickshank, 1960). Veba’nın geçtiği şehir olan Oran da yine Cezayir’de yer almakta ve steril, tekdüze yapısıyla Camus’nün doğduğu çevreye karşı geliştirdiği eleştiriyi yansıtmaktadır. Romanda Oran, toplumsal uyuşukluğu ve insanların gündelik rutine teslim oluşunu simgeler. Bu durum, Camus’nün gençliğinde gözlemlediği edilgen yaşam tarzının edebi bir izdüşümüdür. Tüberküloz Hastalığı ile Kişisel Deneyim Camus, genç yaşta geçirdiği verem (tüberküloz) hastalığı nedeniyle eğitimine ve kariyerine sık sık ara vermek zorunda kalmıştır. Bu deneyim, onun yaşamla ölüm arasındaki sınırı sürekli düşünmesine neden olmuş, insanın kırılganlığını daha derin bir şekilde kavramasını sağlamıştır (Aronson, 2017). Veba’daki salgın hastalık teması, yalnızca toplumsal değil, aynı zamanda bireysel bir hastalık anlatısı olarak da okunabilir. Dr. Rieux’nün salgınla mücadelesi, Camus’nün hastalıkla olan mücadelesine benzer bir sabır, direnç ve kabul içindedir. Direniş ve Ahlaki Sorumluluk Camus, II. Dünya Savaşı sırasında Fransa’daki Nazi işgaline karşı yer altı direniş hareketlerinde yer almış ve Combat gazetesinde aktif gazetecilik yapmıştır. Bu dönemde edindiği kolektif sorumluluk bilinci, Veba romanının temel temalarından biri hâline gelmiştir. Romanda yer alan Tarrou, Grand, Rieux gibi karakterler; kendi güçleri ve araçlarıyla salgına karşı mücadele eder. Bu, Camus’nün savaş yıllarında geliştirdiği “zafer değil, onur için mücadele” düşüncesinin edebi bir ifadesidir (Judt, 1992). Tanrı İnancı ve Seküler Etik Camus, katı bir ateist olmasa da teistik bir dünya görüşünü reddetmiş ve insanın kurtuluşunu Tanrı’da değil, kendi eyleminde araması gerektiğini savunmuştur. Bu düşüncesi, Veba’daki rahip Paneloux karakteriyle sembolik bir karşıtlık üzerinden işlenir. Rieux’nün Tanrı’ya değil, insanlığa olan bağlılığı, Camus’nün etik anlayışıyla birebir örtüşür (Sprintzen, 1988). Saçma ve Yaşama Anlam Katma Çabası Camus’nün yaşamı boyunca savunduğu “saçma ile yaşamak” felsefesi, Veba’da merkezi bir yere sahiptir. Ona göre dünya, mutlak anlamdan yoksundur; ama insan, bu anlamsızlık karşısında sorumluluk üstlenerek bir anlam yaratabilir. Camus’nün yaşamı boyunca içinde bulunduğu politik ve kişisel krizler, onun bu anlayışı geliştirmesinde etkili olmuştur (O’Brien, 2020). Dr. Rieux’nün sürekli olarak hastalara yardım etmesi ve “zafer değil, görev” şiarıyla hareket etmesi, Camus’nün yaşamla kurduğu felsefi bağın anlatıdaki izdüşümüdür. KAYNAKÇA Camus, A. (1991). Veba (A. Kadir, Çev.). Can Yayınları. (Orijinal eser 1947). Camus, A. (2018). Sisyphos Söyleni (S. Eyüboğlu, Çev.). Can Yayınları. (Orijinal eser 1942) Camus, A. (2020). Başkaldıran İnsan (A. Berktay, Çev.). Can Yayınları. (Orijinal eser 1951)
VebaAlbert Camus · Can Yayınları · 202424,6bin okunma
1.752 Gösterim