2025 20. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2025 23:39
Uzun süredir kütüphanemde bulunan ve sanırım sayfa sayısından (632) dolayı okumayı ertelediğim bu kitabı sonunda okudum. Peki nedir bu iyi hissetmek? Bir kitapla böyle bir şey mümkün mü? Bir psikologdan, psikiyatristten ya da bir ilaçtan destek almadan bu kitapla bunu sağlayabilir miyim? Öncelikle bu kitaba kişisel gelişim kitabı demenin haksızlık sayılacağını söylemekle başlayayım. İyi Hissetmek, depresyon üzerine yazılmış yaklaşık 1000 kendine yardım kitabı arasında en faydalı kitap seçilmiş ve Amerikan akıl sağlığı uzmanları tarafından depresyondaki hastalara en sık tavsiye edilen kitap olmuş. Kitap, olumsuz düşünce kalıplarını tanıyıp değiştirmeyi sağlayan bilişsel davranışçı terapi tekniklerini anlaşılır bir dille okuyucuya sunuyor. Kötü ruh halimizin hislerimizden ziyade çarpıtılmış düşüncelerimizden kaynaklandığını söylüyor ve bu çarpıtılmış düşünceleri tek tek anlatıyor. Sonrasında ise bu konular üzerine nasıl kendi başımıza çalışma yapacağımızı detaylı bir şekilde anlatıyor. Bunları çeşitli egzersizlerle ve örneklerle destekliyor. Dr. Burns "Depresyonunuz aslında gerçeğin doğru olarak algılanmasına değil, zihninizdeki çarpıtmalara bağlıdır." diyor ve iyi hissetmenin kendimize olan borcumuz olduğunu sıklıkla vurguluyor. Depresyon durumunda ilaç kullanımını da detaylı bir şekilde anlatmış. Ancak kitabın son bölümü olan 'İlaç Kılavuzu' bölümünü okuyamadım, çok fazla teknik terim içeriyor. Eğer böyle bir ilaç kullanıyorsanız bu bölüme ayrıca bakmanızı tavsiye ederim, kesinlikle fayda sağlayacaktır. Baştaki soruma dönecek olursam bu kitapla iyi hissetmek mümkün mü? Sorunun cevabı hem evet hem hayır. Bu bir kendine yardım kitabı. Kitaptaki uygulamaları yapmaya istekli olur ve kendinize anlamaya çalışırsanız kesinlikle evet. Kademe kademe iyi hissetme haline ulaşmak ve bunu sürdürmek mümkün. Unutmayın sihirli değnek diye bir şey yok. Her şeyin çözümü yine sende.
Psikoloji
İyi HissetmekDavid Burns · Psikonet Yayınları · 202415,4bin okunma