···Okunma: 22 Haziran 2025 00:27 Kitabın umut verici olduğunu düşünüyorum. Hem Türk yazarları hem de genç yazarları fantastik kurgu alanında teşvik etmek için okuduğum kitaplardan biriydi. Kitabın benim seviyeme göre basit olacağını düşünmüştüm ve bu konuda haklı çıktım. Ancak kitapla ilgili sevdiğim şeyler de oldu, sevmediğim şeyler de. Aslında kitabın puanı 6.5 gibi ama kitap yarısından sonra bir ivme kazanınca olaylar biraz merak uyandırdı ve bu yüzden yedi puan daha uygun geldi.
Ağır bir fantastik kurgu okuyucusuysanız ve bu türe alışkınsanız, kitap sizin için oldukça basit kaçabilir. Ancak fantastik kurguya yeni başlıyorsanız ve içinde aşk unsurları da olsun istiyorsanız bu kitap uygun olabilir.
Kitapta rahatsız olduğum şeylerden bazıları şunlardı: Birinci tekil şahısla yazılmış olması. Ben fantastik kurgularda genelde tanrısal bakış açısını tercih ediyorum. Bir de beni en çok rahatsız eden şey, bazı dinsel ya da kültürel ifadelerin kullanılmasıydı. Ben bu konuda oldukça hassasım; örneğin kitapta bir yerde “tövbe tövbe” ya da “Allah Allah” gibi ifadeler geçiyor, bence bu olmamalıydı.
Kurguyu ve karakterleri başka temel kurgulara çok benzettiğim zamanlar oldu. Bu aslında normal bir şey çünkü pek çok yazar bir noktada benzer ögeler kullanıyor. Yine de ayrışan birçok yönü var. Karakterler arasındaki ilişkiyi okumak keyifliydi fakat karakterler bana biraz küçük geldi. Gerçekten de yaşları küçük ama yazım tarzı ve konuşma şekilleri günümüz dünyasını çok fazla hissettirdi. Bence fantastik bir kurguda bu daha farklı olmalıydı.
Yazarın dili bence kötü değil; aksine geliştirilebilecek bir potansiyeli var. Zaten genç bir yazar ve çok fazla kitabı yok. Yazdıkça dilinin gelişeceğini düşünüyorum. Kitap en azından akıcı; kendini okutturuyor. İlk kitabında pek çok olaya yer vermesi de hoşuma gitti çünkü başlarda biraz sıkılmış ve kurguyu çok benzer bulmuştum. O olaylar olmasaydı kitabı yarıda bırakabilirdim ama şu an kurgunun devamını merak ediyorum.
Kitaptaki Pegasus ve okullarla ilgili temel kurguyu zihnimde hemen oturtamadım. Başlarda biraz daha açıklayıcı olabilirdi çünkü sürekli geri dönüp bakmak zorunda kaldım; hangi okul nasıl işliyor, özellikleri nelerdir gibi detaylarda. Bu okul olayı da biraz Harry Potter’ı anımsatıyor ama rahatsız edici seviyede değil. Karakterleri ve ilişki dinamiklerini de başka kitaplara benzettiğim yerler oldu ama dediğim gibi, bunu normal karşılıyorum.
Genç bir yazarın bunu denemiş olması bile bence güzel bir gelişme. Umut verici ve potansiyel vaat eden bir kitap olduğunu düşünüyorum. Özellikle yaşınız daha küçükse ve fantastik kurguya yabancıysanız, giriş seviyesi için tatlı bir kitap olabilir. Ancak daha büyük yaşta ve ağır kitaplara alışkınsanız sizi çok tatmin etmeyebilir. Kitap kendini merak ettirdiği için bir puan daha vererek yedi puan vermeye karar verdim.
Not: sonunda en sevdiğim karakterin ölmesi açıkçası hoşuma gitti.