·432 syf.····Okunma: 22 Haziran 2025 00:00 ön bilgi: abd'li filozof, psikolog william james, ''bütün hayatımız, iyiliğimiz ve kötülüğümüz için sistematik olarak düzenlenmiş ve bizi karşı konulmaz şekilde kaderimize doğru taşıyan bir yığın alışkanlıktan başkası değildir'' demiş.
duke üniversitesi'nden bir araştırmacı tarafından 2006 yılında yayınlanan bir bildiride ise, insanların her gün gösterdikleri davranışın %40'tan fazlasının gerçek anlamda kararlar değil, alışkanlıklar olduğu bulgularına ulaşılmış.
charles duhigg tarafından yazılan alışkanlıkların gücü kitabı; bilimsel çalışmalar, deneyler ve makalelere yer vererek alışkanlığın döngüsünü tanımlıyor. tüm canlılar için bir alışkanlığın döngüsü 3 şeyden ibarettir, diyor ve bunları işaret, rutin, ödül olarak sıralıyor. örneğin, işaret:dert ve sıkıntı hissi, çözüm(kişinin kendince bulduğu değişkenler):alkol, rutin: her dert ve sıkıntı hissi içindeyken alkol almak, ödül: bu şekilde rahatladığını sanma hissi. (tebrikler artık bir alkoliksiniz)
bu döngüyü hayatınızdaki her şeye uyarlayabilirsiniz, sabah uyanır uyanmaz sizi telefona bakmaya yönlendiren işaret ne? nasıl bu alışkanlığı kazandınız? sigara içme isteğinizi uyandıran işaret ya da bir şeyler yediğinizde rahatladığınızı sanma hissi, gerçekten aç olmadığınız halde atıştırma halleri gibi sayısız örnekler var.
kitap 3 bölümden oluşuyor. ilk bölüm bireysel alışkanlıklar, ikinci bölüm kurumsal alışkanlıklar, üçüncü bölüm ise toplumsal alışkanlıklar. ve hepsi çok akıcı, eğlenceli bir dilde anlatılmış. aslında düşünerek ve isteyerek yaptığımız şeyleri, farkında olmadan, öyle isteniyor diye yapıyor oluşumuzu, beynimizin nasıl yönlendirildiğini görüyoruz. tanrım! ne çok kandırılmışlık var. koskoca bir
truman show içindeymişiz hepimiz.
son olarak: kitap 409 sayfa ama son 118 sayfası yapılan deneylerin, araştırmaların, görüşmelerin kaynakçası. üzerinde epey çalışılmış bir kitap yani.
`ve olur ya bir daha görüşemezsek, iyi günler, iyi akşamlar, iyi geceler.`