2025 20. kitabı
SİSLER BULVARI / ATTİLA İLHAN Kampanyadan aldığım bu kitabı ne zaman okuyacağımı bilmiyordum ama Attila İlhan (15 Haziran ) biyografisine bakınca Haziran ayında doğum günü olduğunu fark ettim, hemen okumaya karar verdim. Böylece entelektüel çalışmalarıyla Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkıları olan ustayı doğum gününde anmış olacaktım. Ama yorum geç kaldı. Kitabın sonunda "Meraklısı İçin Notlar" başlığıyla İlhan'ın kaleminden kitabın yayına hazırlanması ve içindeki şiirlerin yazım aşamalarının anlatıldığı bölüm var. Bence kitabı okumaya başlamadan önce bu notları okuyun. Kitap; "Başka Yerde Yok", "Kaptan", "Yeraltı Ordusu", "Bursa'dan Yaylımateş" ve "Barakmuslu Mezarlığı" adını taşıyan beş bölümden oluşuyor. 'Sisler Bulvarı' adlı şiir ise "Kaptan" adlı bölümde yer alıyor. Sisler Bulvarı için İlhan: "Bu pek ünlü şiiri çoğu Paris'te yazdığımı, adı geçen bulvarın Paris bulvarlarından biri olduğunu sanır, öyle değildir. Şiiri Paris dönüşü, Laleli'de Şair Nigar sokağında, pansiyoner kalırken yazdım, Atatürk bulvarı üzerinde, Günseli pastanesi vardı, akşamları oraya düşer, sonbahar sisleri basıp, sokak lambaları puslu puslu yandı mı, yürüyerek ta Atatürk köprüsüne kadar inerdim, demek bu yürüyüşlerde bir yandan Paris günlerini düşünüyormuşum, bir yandan sevdiğim kızı, bir yandan da yaşadığım gerilimli hayatı." demekte. Birde şiirde geçen, merak edilen "l'ange rouge" (kırmızı melek) adlı şarkının hikayesini anlatıyor. Hemen araştırdım ve Nina Berger'in söylediği kaydı dinledim, size de dinlemenizi tavsiye ederim. Tabii 'Yeraltı Ordusu-2'de geçen İspanyol türküsü 'Los Cuatros Generales' da dinlenebilir. Ama özellikle 'La Vien Rose' (Edith Piaf) dinleyin zaten kulağınızın aşina olduğunu göreceksiniz. "... Attila İlhan, Sisler Bulvarı'ndaki şiirlerle Türk şiir tarihinde 'kendine özgü' bir çizgi çeker. Bu çizgi öylesine yeni ve güçlüdür ki birçok şairi peşinden sürükler. İlkin Turgut Uyar, Cemal Süreya, Ahmet Oktay, Yılmaz Gruda, Ümit Yaşar, arkasından Hasan Hüseyin, Ergin Sander, Türkan İldeniz, Ayhan Kırdar vb. sırayla etki alanından geçerler." Asım Bezirci 'Başka Yerde Olmak' şiirinin hikayesini anlatırken: "... kitaplığımda bugün bile sakladığım Jules Verne'in Esrarlı Ada'sına, R. L. Stevenson'ın Define Adası'na kadar gider mi?... bizim kuşağı bu alanda asıl etkileyen Panait İstrati, o zamanlar ardı ardına yayımlanan Kira Kiralina, Angel Dayı, Akdeniz, Baragan'ın Dikenleri vb. kitapları olmuştur ( Akdeniz, Kira Kiralina, Kodin'i okudum, Baragan'ın Dikenleri kitaplıkta okunmayı bekliyor), bir de tabii Jack London, Deniz Kurdu'nu, Güneşin Çocuğu'nu nasıl unuturum...düşündükçe Gorki'yi işe katmam gerektiğini anlıyorum, bizim ondan ilk okuduğumuz Türkç eserler, Stepte, Serseriler, Yol Arkadaşım, Sıkıntı, Benim Üniversitelerim vs. ... özellikle Carné'nin filmleri ( Marcel Carné- Le Jour Se Lève, Le Quai des brumes...)" Yazarları bildiğim, kitapların çoğunu okuduğuma göre geriye Carné filmlerini seyretmek kaldı. Ustanın yazdıkları sadece duygu yüklü şiirler değil, içlerinde hüzün dolu halk türküsü ve uzun hava da var ama bence 'Mustafa Kemal' mutlaka okunması gereken bir ağıt... Her bir mısra içinize işliyor, yüreğinize ayrı ayrı saplanıyor; bir mısracık size ne çok şey anlatıyor. Hepsi 'özlü söz' olacak kadar dolu, anlamlı olan bu mısraların içinden alıntı yapmak üzere seçim yapmak çok zor.
Sisler BulvarıAttila İlhan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20225,2bin okunma