Merhaba sevgili dostlar,
Bugün sizlerle edebiyat tarihinin en çarpıcı distopyalarından biri olan Cesur Yeni Dünya üzerine birkaç düşüncemi paylaşmak istiyorum. Aldous Huxley’nin bu eseri, sadece bir roman olmanın ötesinde, insanlık durumuna dair sarsıcı bir öngörünün kaydıdır. 1932 yılında kaleme alınmış olmasına rağmen, bugün hâlâ güncelliğini ve çarpıcılığını koruyor. Belki de bu yüzden her okunduğunda yeni bir yüzünü gösteriyor bize.
Huxley’nin kurduğu dünya; ileri teknolojiyle donatılmış, bireyselliğin yok sayıldığı, duyguların bastırıldığı ve mutluluğun sistemli bir şekilde dayatıldığı bir düzendir. Bu düzende insanlar sınıflara ayrılmış, Alfa’dan Epsilon’a dek harflerle kodlanmıştır. Herkes, genetik olarak ait olduğu sınıfa uygun biçimde “üretilir”. Evet, “doğmak” fiili artık biyolojik bir mucize değil, endüstriyel bir süreçtir. Aile yoktur. Sevgi yoktur. Sadakat, bağlılık, merhamet ve hüzün… bunların tümü sistem dışıdır. Mutluluk, bir hapla (Soma) sağlanan kimyasal bir istikrardır. İnsanlar düşünmek yerine tüketir; hissetmek yerine unutur.
Bu düzenin içerisinde, diğerlerinden biraz daha fazla “hisseden” bir karakter çıkar karşımıza: Bernard Marx. İçsel bir çatışmanın, sistemin dayattığı normlarla benliğin arayışı arasında gidip gelen bir yolculuğun sembolüdür Bernard. Onun aracılığıyla şu temel soruyu sorar Huxley bizlere:
“Gerçekten özgür müyüz, yoksa yalnızca özgür olduğumuzu mu sanıyoruz?”
Romanın belki de en etkileyici yanı, bu soruyu yalnızca Bernard üzerinden değil, okurun bizzat kendi içinden geçirmesidir. Öyle ki, Cesur Yeni Dünya sadece geleceği anlatan bir kurgu değil, günümüz toplumuna tutulmuş bir aynadır aslında.
Çünkü bu dünyanın izleri artık bizim dünyamızda da belirginleşiyor: Tüketimin kutsanması, sürekli mutlu olma baskısı, duyguların zayıflık gibi görülmesi, ilişkilerin yüzeyselleşmesi… Toplum giderek, Huxley’nin tarif ettiği yapıya benzemeye başlıyor. Belki de en çarpıcı fark şu: Huxley’nin dünyasında baskı kaba kuvvetle değil, rıza yoluyla sağlanır. İnsanlar zincirlerini altınla kaplatmış, özgürlüklerini “rahatlıkla” değiş tokuş etmişlerdir.
Eser, anlamı sorgulamamıza neden olur:
Her şeye ulaşılabilen bir dünyada, hiçbir şeyin gerçekten anlamı kalır mı?
Evet, belki anlam ulaşılmazlıkta değil ama çabada gizlidir. Emek vermediğimiz, uğruna mücadele etmediğimiz hiçbir şey, uzun vadede gerçek bir değer taşımaz.
Huxley, mutluluğun zorluklarla, kaybın sevgiyle, hüznün anlamla olan bağını fark ettirir. Çünkü insanı insan yapan, yalnızca gülüşleri değil; gözyaşları, pişmanlıkları, özlemleri ve hatıralarıdır.
Ve belki de bu noktada, yazarın asıl uyarısını duyuyoruz:
Teknoloji gelişebilir, makineler her işi devralabilir, yapay zekâ her şeyi çözebilir… Ama duygular –o en insani yanımız– asla ikame edilemez. Onlar, insan olmanın yegâne teminatıdır. İşte bu yüzden, Cesur Yeni Dünya sadece bir gelecek senaryosu değil; aynı zamanda, bizi insan yapan şeylere sahip çıkma çağrısıdır.
Yazımı burada noktalarken şunu demek isterim sevgili dostlar:
Acıdan korkmayın. Hüzün bir eksiklik değil, bir derinliktir. Gerçek özgürlük, gerektiğinde mutsuz olabilme cesaretini de içinde barındırır.
Huxley’nin distopyası bize sadece karanlığı değil, o karanlığın içinden geçerek ışığı seçme hakkını da hatırlatıyor. Ve belki de en çok, duygularımıza sahip çıkmamız gerektiğini…
Accık uzun bir yazı oldu okuduğunuz için teşekkür ederim efendim
Sevgiyle, duygularınızla ve kitapla kalın.
Gönül dolusu sevgiler…