···Okunma: 25 Haziran 2025 23:18 Kadının Evrimi: Anaerkil Klandan Ataerkil Aileye
Kadının Tarih Sahnesine Dönüşü
Evelyn Reed’in Kadının Evrimi adlı eseri, kadının insanlık tarihindeki rolünü biyolojik determinizmin dar kalıplarından kurtararak, tarihsel materyalizm ve feminist kuramın kesişim noktasında yeniden kurar. Reed, kadının tarihsel süreçteki görünmezliğini bir "bilinçli silme" süreci olarak değerlendirir. Bu bağlamda şu çarpıcı ifadeyi kullanır:
●“Kadın tarih boyunca sadece ev içi rollerle sınırlandırılmadı; aynı zamanda tarih yazımının dışında da bırakıldı. Erkek egemen tarih anlayışı, onu susturdu ve görünmez kıldı.”
Anaerkil Düzenin İzleri
Lewis H. Morgan ve Friedrich Engels’in çalışmalarını temel alarak, ilk topluluklarda anaerkil klanların yaygın olduğunu ve bu yapılar içinde kadının hem üretim hem de sosyal örgütlenmede merkezi bir rol oynadığını savunur. Kitaptan dikkat çekici bir bölümde şöyle der:
●“İlkel komünal toplumda, kadın yalnızca çocuk doğuran değil, aynı zamanda üretimin esas taşıyıcısıydı. Tarım, dokuma, çanak çömlek yapımı gibi işlerin çoğu onun sorumluluğundaydı.”
Bu ifade, Reed’in kadını yalnızca bir annelik figürü olarak değil, üretici ve örgütleyici bir toplumsal aktör olarak konumlandırdığını gösterir.
Ataerkilliğin Doğuşu ve Kadının İkinci Plana Atılışı
Reed’e göre, anaerkil toplumun çöküşüyle birlikte özel mülkiyetin ortaya çıkışı kadının toplumsal statüsünde keskin bir düşüş yaratır. Reed bu dönüşüm sürecini şöyle özetler:
●“Özel mülkiyetin gelişimi, soyun baba üzerinden yürütülmesini zorunlu hale getirdi. Bu da kadının ev içine kapatılmasını ve doğurganlığının denetim altına alınmasını beraberinde getirdi.”
Bu alıntı, Reed’in tarihsel materyalist analizinde ataerkilliğin kökenini nasıl ekonomik temellere dayandırdığını açıkça ortaya koyar.
Mitolojide Kadının Sessizleştirilmesi
Reed yalnızca tarihsel belgelerle değil, mitolojik örneklerle de kadının bastırılışını analiz eder. Eski tanrıçaların yerini savaşçı erkek tanrıların almasını, kadının kutsal konumunun erkek egemen simgelerle değiştirilmesini vurgular:
●“Tanrıçaların egemenliğinden tanrıların egemenliğine geçiş, yalnızca dini bir değişim değil, aynı zamanda tarihsel bir sınıf mücadelesinin ideolojik yansımasıdır.”
Bu yaklaşım, kültürel üretim biçimlerinin de ataerkil tahakkümün hizmetine nasıl koşulduğunu göstermesi bakımından önemlidir.
Modern Kadın Mücadelesine Tarihsel Bir Zemin
Reed’in eseri sadece geçmişi anlatmakla kalmaz; bugünün kadın hareketleri için de bir teorik kılavuz işlevi görür. Kadının tarih boyunca bir özne olarak nasıl bastırıldığını ortaya koyarken, bu bastırmanın nasıl geri çevrilebileceğine dair ipuçları da verir:
●“Kadının özgürleşmesi, tarih boyunca bastırılan rolünün ve bilincinin yeniden inşasını gerektirir. Kadın, toplumu dönüştürecek bir güçtür.”
Bu vurgu, Reed’in tarihsel analizini yalnızca akademik değil, aynı zamanda politik bir müdahale olarak kurduğunu ortaya koyar.
Geçmişe Dönerek Geleceği Kurmak
Kadının Evrimi, kadının tarihsel bastırılmışlığını ortaya çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda bu sessizliğin nasıl yeniden seslendirileceğine dair bir çağrıdır. Reed’in yaptığı şey, geçmişte unutulmuş olan kadın tarihini görünür kılmak ve feminist mücadelenin tarihsel sürekliliğini vurgulamaktır.
●“Kadının tarihi, suskunlukla değil, direnişle yazılacaktır.”