2025 50. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2025 14:16
Engereğin Gözü 10/10 5/5 Başlarken biraz tereddütlerim vardı ama o kadar iyi ve akıcı bir kitaptı ki keşke daha önce okusaymışım dedim. Bu kadar seveceğimi hiç düşünmemiştim. Alegorik bir kitapla karşılaşacağımı da hiç düşünmemiştim. Kitaba başlarken arka kapağını bile okumamıştım ve konusuyla ilgili hiçbir bilgim yoktu. Osmanlı Dönemine konuk olacağız bu kitapta. Ama tarihi bir roman değil. Alegorik bir roman. Yani bu kitapta tarih aracıdır aslında. Kitapta geçen temel kavramları soyut şekilde vererek karakterize etmek istemiş yazar. Bunun için Osmanlı'yı kullanmış, çok da iyi yapmış. Çoğu gerçek bilgilerle dolu bir insanlık hikayesi, Engereğin Gözü. Karakterlerin isimleri verilmemiş. Sultandan Padişah, annesininden Valide Sultan, oğlundan Şehzade olarak söz edilmiş. Hangi padişah döneminde olduğunu hatta böyle bir Padişah var mı onu bile bilmiyorsunuz. Nitekim yok ama Osmanlı'daki yaşamla ilgili verilen bilgiler doğru. Arabistan'dan çocuk yaşta getirilip hadım edilen Harem Ağasının ağzından okuyoruz kitabı. Onun gelgitlerini, kimi zaman kendini çok değerli görürken kimi zaman hanedan üyesinin yanında bir köleden başka ne olabileceğinin farkına varıyor. Bir bakıyorsunuz padişahı çok seviyor bir bakıyorsunuz ona çok kızmış. Validenin ölümünü hayal ediyor ama onunla karşı karşıya geldiğinde yerlere eğiliyor. Aslında hepimiz gibi biri o. Biz insanlar da böyle değil miyiz? Bir gün iyi bir kötü değil miyiz? Hep dört dörtlük mü düşünüyoruz her şeyi? Kitap okura da düşünmesi için yeterli gerekçeler veriyor. Osmanlı'nın gerçek yönlerini tanıtırken içsel bir yolculuk da sunuyor. Ayrıca betimlemeyi, süslü bir anlatım mevcut. Diyalog olmadan eski klasikleri okuyormuş gibi hissediyorsunuz. Çooooook beğendim! Bence kusursuz bir eserdi her bakımdan! Çok da akıcıydı. Kesinlikle tavsiye ediyorum
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201924,7bin okunma