2025 45. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2025 00:02
3 hikaye... •Burun •Fayton •Kaput İlk iki hikayeyi okumuş, son hikayeyi okumamış olduğumu düşündüm. Taa ki ilk iki hikayeyi okuyup sonuncusuna geldikten sonra. Son hikaye bu kitapta kaput adı geciyor ama aslında hepimizin bildiği Nikolay Gogol'un o meşhur hikayesi Palto'ydu. Okurken bir an gülümsedim kendi kendime, hiç dikakt etmedim ismine ama zaten kaput palto demek:) Neyse... Burun hikayesinde: Burnunu kaybetmiş bir adamın hikayesi var. Kovalev, bir berbere gider berber yanlışlıkla burnunu keser ama bunu ona belli etmez. Kovalev de bunu fark etmez. Bir sabah uyandiginda aynaya baktığında burnunu yerinde bulamaz ve arayışa çıkar. Hem güldürüyor hem de düşündürüyor. Burnunu kaybetmiş olmasıyla aslında bulunduğu yerin sağlam olmadığını, hatta kimsenin bulunduğu yerin tam anlamıyla sağlam inşalar üzerinde olmadigini anlatıyor. Bu gerçeküstü hikayeyle Gogol, bu toplumun içindeki saçmalıkları anlatmak istedi. Ne mevkide olursanız olun en çaresiz anınızda en ufak bir kabul görmeyeceğini düşündüğünüz bir eksikliğinizde bu yıkımla yüzleşmek olağan olabilir. Fayton hikayesinde: Eski bir subay, bazı nedenlerden dolayı istifa etmek zorunda kalmıştır. Saygın biri olarak görünüp iyi bir izlenim bırakmak isteyen bu subay için her şey istediği gibi olmaz. Kendini ne kadar iyi göstermek istese de bunu başaramaz. Bu statü meraklısı subay hikayenin sonunda daha acınası bir hâlde olsa da bu statü merakının insanın başına istediği gibi şeyler gelmez. Kaput(Palto) hikayesinde: Nikolay Gogol'un tartışmasız en ünlü eseridi bence. Kitabın ana karakteri Akakiy Akakiyeviç'tir. Kendisi çok alt bir memurdur Biraz ezik, biraz sessiz biridir. İş arkadaşları çoğu zaman onunla dalga geçerler ama o buna sesini çıkarmaz. Karakterimizin paltosu çok fazla yıpranmıştir iş arkadaşları sürekli dalga geçer, Akaki de bu ince paltonun içinde artık donmaktadir. Ama tamir etmek ister yine de. Terzi paltonun bitik halde olduğunu anlatsa da onun yeni palto almak için parası yoktur. Sonra bin türlü zorluklarla yemesinden icmesinden kesip palto parasıni denkleştirip diktirir. Neşeli ve mutlu olmuşken, hayat ona karşı yine adil olmayan çirkin yüzünü gösterir. Hepimiz Nikolay Gogol'un paltosundan çıktık diyen Fyodor Dostoyevski'nin ne demek istediğini okuyunca daha idrakina vardım. Bu onun bu kitabıyla edebiyata verdiği etkiyi anlatmaya çalışmıştır. Rus edebiyatında çok önemli bir şeyi olduğunu, Gogul'un buna öncülük ettiğini anlatmıştır. KEYİFLİ OKUMALAR
Üç Hikaye (Burun, Fayton, Kaput)Nikolay Gogol · Yapı Kredi Yayınları · 20231,367 okunma