2025 32. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2025 14:04
Selam!!! En sevdiğim kitaplar arasına girecek olan o kitabın yorumuyla geldim...Tırpan. Öncelikle çok iyi kurgulanmış bi distopya olduğunu düşünüyorum. Öyle bi dünya düşünün ki artık siyaset, başbakanlar, yöneticiler yok onun yerine yapay zekanın ilerlemiş hali diyebileceğimiz "Fırtına Bulutu" denilen bir zeka (?) tarafından yönetiliyorsunuz. Sizinle konuşuyor, akıl veriyor ve her şeyi kaydediyor. Ancak artık hastalık yok, *lüm de yok. Herkes *lümsüz. Ve tabii bu da nüfus sorunlarına yol açıyor bu sebeple Tırpan Cemiyeti kuruluyor ve görevleri de can almak. Bunu bi katil hissiyle yapmıyorlar, sadece eski zamanlarda insanlar nasıl herhangi bi sebepten vefat ediyorlarsa onlarda nüfusu dengede tutabilmek için rastgele insanları devşiriyorlar. İnsanların eline böyle bi güç verirseniz elbette bir yerde yozlaşma başlar. Aynen öyle de oluyor. Citra ve Rowan ana karakterlerimiz ise tırpan olmak için seçiliyorlar. Her yüce tırpanın, yetiştirmek için 1 kişiyi seçmesi gerekiyor normalde ancak Tırpan Faraday 2 kişi seçiyor. Ve bu durum soruna yol açıyor, eğitimlerin sonunda sadece birisinin tırpan olacağı ve devşirdiği ilk kişinin diğeri olacağı şartı koyuluyor. Daha fazla kitabın konusuna değinmeyeceğim çünkü çok daha ayrıntıları var. Çok beğendim ben bu kurguyu, gerçekten yaratıcıydı ve yaratıcı bi fantastik/distopya okumaya bayılıyorum ben. Kitabın beni sürekli şaşırtması hoşuma gitti çünkü bence olaylar tahmin edebileceğinizden çok farklı ilerliyor. Romantizm çok baskın değildi ama ona rağmen Citra ve Rowan'ı çok sevdim, özellikle Rowan'ın kitap boyunca gelişimi (manastır bölümü özellikle müthişti) çok iyi yansıtılmış. Kitap boyunca olaylar hakimdi, son bölümlerde de tansiyon arttı ancak yine beklemediğim şekilde çok iyi ilerledi sonu da ve ikinci kitabı merakla okumayı bekliyorum!!!
Fantastik
TırpanNeal Shusterman · Juno Kitap · 2024974 okunma